Πώς είναι οι καλοί συνεργάτες;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Πώς είναι οι καλοί συνεργάτες;Μας ρωτούν τι είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο στη δουλειά μας και πολλές φορές η απάντηση δεν περιλαμβάνει το αντικείμενο εργασίας μας, αλλά την ομάδα των συνεργατών μας. Η ανεργία και η κρίση, αλλά και οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας είναι σίγουρα παράγοντες που μας οδηγούν να επιλέξουμε ή να παραμείνουμε σε ένα επάγγελμα που ίσως δεν είναι ακριβώς ό,τι επιθυμούσαμε ως επαγγελματικό αντικείμενο. Η ομάδα μας είναι ένας ισχυρός παράγοντας για να παραμείνουμε ή να αποχωρίσουμε από μια θέση εργασίας.

Ο καλός συνεργάτης

Μια δυνατή ομάδα είναι ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς μας. Εργαζόμαστε οκτώ (ή περισσότερες) ώρες την ημέρα και είναι σημαντικό να είμαστε με ανθρώπους που μας δίνουν κίνητρα για περισσότερα πράγματα. Εάν δε βρίσκουμε μια ορθή αντιμετώπιση στη δουλειά μας, τότε η παραίτηση και οι αρνητικές σκέψεις, μαζί με τα μέτρια αποτελέσματα και τις τάσεις φυγής μας περιτριγυρίζουν. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλοί συνεργάτες;

  1. Θετικοί άνθρωποι: Οι καλοί συνεργάτες, αυτοί που με ευχαρίστηση καλημερίζουμε και που ζητάμε τη βοήθειά τους, είναι οι θετικοί άνθρωποι, που αποπνέουν αισιοδοξία και που στέλνουν το μήνυμα ότι «θα τα καταφέρουμε». Στον αντίποδα, οι αρνητικοί συνεργάτες μας κάνουν να νιώθουμε άβολα με τον αρνητισμό, τη μιζέρια και το άγχος που εκπέμπουν· βεβαιωθείτε πως μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε!
  1. Όσοι μας εμπνέουν και μας διδάσκουν: Οι συνεργάτες που μας δίνουν ιδέες και έμπνευση για επιτεύγματα και αποτελέσματα στη δουλειά είναι φωτεινοί φάροι. Είναι οι άνθρωποι που με τη στάση τους μας εξηγούν γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε στη δουλειά μας, ενώ μας παρακινούν για περισσότερα· είναι άνθρωποι που μας διδάσκουν, μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν την ίδια στιγμή που μας χαρίζουν θετική ενέργεια.
  1. Οι οραματιστές: Οι προϊστάμενοι και οι συνεργάτες που εκφράζουν ξεκάθαρα το όραμα της επιχείρησης βοηθούν τους άλλους. Ο καθένας γνωρίζει προς τα πού βαδίζει και ποια είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσει. Είναι πολύ ευκολότερο για κάποιον να εργάζεται αποτελεσματικά όταν καταλαβαίνει το γενικό στόχο της επιχείρησής του. Οι οραματιστές συνάδελφοι μας βοηθούν να πάμε μπροστά και να επιτύχουμε στη δουλειά μας.
  1. Πώς είναι οι καλοί συνεργάτες;Οι συνεργάσιμοι και οι ευγενείς: Τα μέλη της ομάδας που επικοινωνούν αποτελεσματικά μαζί μας, μοιράζονται ιδέες, ζητούν και προσφέρουν βοήθεια, αλλά και συνεργάζονται για την επίτευξη κάποιου στόχου είναι όαση για τους περισσότερους εργαζόμενους. Η ορθή επικοινωνία είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι σε μια επιχείρηση ώστε να υπάρχει καλό κλίμα και εξαιρετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τη συμβολή μας και μας ευχαριστούν ή αναφέρουν τα επιτεύγματά μας, είναι ακόμη ένα δυνατό χαρτί: κανείς δε θέλει να εργάζεται χωρίς να εκτιμώνται τα όσα επιτυγχάνει.

Ειδικά για εσάς: Τροφή για σκέψη

Αναλογιστείτε εάν διαθέτετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μήπως είστε «τοξικός»; Μήπως φέρεστε με αρνητισμό, προκαλείτε άγχος στους συνεργάτες σας και μεταδίδετε αρνητικά συναισθήματα;
  • Επικοινωνείτε αποτελεσματικά; Φέρεστε στους συνεργάτες σας σαν να είναι ισότιμα μέλη της ομάδας ή τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι κατώτεροί σας, χωρίς να μοιράζεστε σκέψεις και ιδέες;
  • Κινητοποιείτε και εμπνέετε τους συνεργάτες σας ή απλώς αναθέτετε καθήκοντα;
  • Εκτιμάτε τη συνεισφορά των συνεργατών σας; Λέτε «ευχαριστώ»;
  • Βοηθάτε τους συνεργάτες σας να μάθουν και να βελτιωθούν;

Εάν οι απαντήσεις σας δε σας ικανοποιούν τόσο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε την προσέγγισή σας προς τους συνεργάτες σας. Καλή δουλειά!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…