Πώς «δουλεύει» το υποσυνείδητό μας

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Τι είναι το υποσυνείδητό μας, πώς «δουλεύει» και πώς μπορούμε να το επαναπρογραμματίσουμε;

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι το υποσυνείδητο. Μπορεί να έχουν ακούσει ότι υπάρχει, αλλά να μην έχουν ιδέα πως λειτουργεί. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως «δουλεύει», καθώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας σε σημαντικό βαθμό, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε. Ας δούμε όμως αρχικά πως ορίζεται για να γνωρίζουμε σε τι αναφερόμαστε.

Τι είναι το υποσυνείδητο

Το υποσυνείδητό μας είναι μια σκοτεινή πτυχή της συνείδησής μας. Είναι η έδρα των απωθημένων ή λησμονημένων:

 • Σκέψεών μας
 • Επιθυμιών μας
 • Πεποιθήσεών μας
 • Αναμνήσεών μας
 • Προσδοκιών μας

Αρκετά από αυτά τα στοιχεία του υποσυνείδητου όμως, επανέρχονται πολλές φορές στη συνείδησή μας και ως εκ τούτου επηρεάζουν την διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας.

Πώς μας επηρεάζει το υποσυνείδητό μας;

 • Φανταστείτε έναν άνδρα που έχει την υποσυνείδητη πεποίθηση ότι δεν είναι ελκυστικός στις γυναίκες και ότι δεν είναι καλός στο φλερτ. Θα μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να φλερτάρει ποτέ με τρόπο που θαυμάζει κάποια γυναίκα που του αρέσει; Μάλλον όχι.
 • Φανταστείτε το εξής: ενώ είμαστε στο μετρό και πηγαίνουμε κάπου, ξαφνικά αναδύονται στη συνείδησή μας αναμνήσεις από την κηδεία του παππού μας που έγινε πριν από λίγους μήνες και αρχίζουμε να νιώθουμε στενοχωρημένοι.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που μπορεί να σκεφτεί κάνεις αναφορικά με το πώς και το πόσο μας επηρεάζει το υποσυνείδητό μας στη ζωή μας.

Το θέμα όμως είναι το κατά πόσο μπορούμε να διαχειριζόμαστε όλα εκείνα που κάθε φορά αναφύονται από αυτό στη συνείδησή μας ή το κατά πόσο μπορούμε να το επαναπρογραμματίσουμε ώστε να γίνει σύμμαχός μας.

Η τεχνική των ερωτήσεων

Κάθε που φορά που έρχεται στη συνείδησή σας μια ανάμνηση από μια δυσάρεστη εμπειρία από το παρελθόν, μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας κατά σειρά τα εξής:

 • Ποια ακριβώς ανάμνηση ήρθε στο «προσκήνιο» της συνείδησής μου και τι σκέψεις μου προκάλεσε;
 • Με εξυπηρετεί το να διατηρώ αυτές τις σκέψεις;
 • Μήπως αισθάνομαι άσχημα για κάτι που δεν αλλάζει; Αν ναι, τότε τι θα κερδίσω με το να αισθάνομαι άσχημα;

Πώς «δουλεύει» το υποσυνείδητό μας

Διαλογιστείτε

Ένας υπέροχος τρόπος να καταλάβετε πως λειτουργεί το υποσυνείδητό σας είναι μέσω του διαλογισμού. Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, καθίστε σε μια καρέκλα και κλείστε τα μάτια σας. Μην σκέφτεστε τίποτα συνειδητά. Απλά παρατηρήστε τις σκέψεις που αναβλύζονται από το υποσυνείδητό σας.

Θα αντιληφθείτε πόσες σκέψεις θα αναδυθούν στη συνείδησή σας. Πιθανώς «έρθει» στη συνείδηση σας:

 • Κάτι που έγινε χθες ή πριν πολλά χρόνια
 • Κάτι που περιμένετε να γίνει σήμερα ή τις επόμενες μέρες

Πολλά μπορούν να έρθουν στη συνείδησή σας. Αφήστε τα να έρθουν, να «χαθούν» για να έρθουν στη θέση τους νέες σκέψεις.

Με τη διαδικασία του διαλογισμού πέρα από το ότι μπορούμε να ηρεμούμε – όποτε τον κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά- μαθαίνουμε και να ζούμε αρμονικά με το υποσυνείδητό μας γνωρίζοντας παράλληλα πως «δουλεύει»…

Οραματισμός και επαναπρογραμματισμός υποσυνείδητου

Σκεφθείτε θετικά

Μέσα στη μέρα να σας να σκέφτεστε περισσότερο αυτό που θέλετε και λιγότερο – ή και καθόλου, αν μπορείτε- εκείνο που δεν θέλετε ή φοβάστε.

Αντίθετα εάν έχετε την συνήθεια να κάνετε αρνητικές σκέψεις, τότε είναι επόμενο να αναδύονται συνέχεια αρνητικές σκέψεις από το υποσυνείδητό σας. Γιατί όταν οι αρνητικές σκέψεις μας αποτελούν συνήθειά μας, τότε αυτές «χτίζουν» περιοριστικές πεποιθήσεις από τις οποίες επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό:

 • η συμπεριφορά μας
 • η λήψη αποφάσεων μας

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με τις σκέψεις μας

______________________

Όσο περισσότερο χτίζουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις κάνοντας αρνητικές σκέψεις, τόσο «θάβουμε» τις πραγματικές μας δυνατότητες και σαμποτάρουμε τον εαυτό μας..

Είναι σαν να πάμε να τρέξουμε κατοστάρι έχοντας αλυσοδέσει τα πόδια μας. Γίνεται; Το πιθανότερο είναι στα πρώτα βήματά μας να σωριαστούμε στο έδαφος…

Εάν θέλετε και σεις να βάλετε τη θετική σκέψη στη ζωή σας, δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο «Θετική Σκέψη» του Believe In You.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…