Πώς “διαβάζουμε” το ψέμα μέσα από τη γλώσσα του σώματος

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Τα ψέματα είναι εύκολο να ειπωθούν, όμως το σώμα και οι κινήσεις του λένε την αλήθεια. Πώς η γλώσσα του σώματος μας βοηθάει να την αναγνωρίσουμε;

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια από τα οποία καταλαβαίνει εύκολα κανείς αν κάποιος του λέει ψέματα ή όχι. Πάμε να τα δούμε…

Καλύπτουν το στόμα

Συχνά, όταν κάποιος λέει ψέματα καλύπτει το στόμα του. Γενικότερα, όταν οι άνθρωποι ψεύδονται καλύπτουν ενστικτωδώς διάφορα σημεία του σώματός τους όπως το κεφάλι, τα χείλη, τον λαιμό. Αυτό συμβαίνει διότι νιώθουν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι στον συνομιλητή τους σε σχέση με το ψέμα που έχουν πει.

Δίνουν πολλές λεπτομέρειες

Όσοι λένε ψέματα αποφεύγουν τη σιωπή στην προσπάθειά τους να «σώσουν» τη θέση τους. Επιπλέον, τείνουν να δίνουν υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα που συζητούν, και μάλιστα περισσότερες από όσες ζητήθηκαν, με σκοπό να πείσουν τόσο τον άλλον όσο και τον εαυτό τους για τα λεγόμενά τους. Ακόμη, συχνά επαναλαμβάνουν τις ίδιες λέξεις έτσι ώστε να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και να οργανώσουν καλύτερα τις σκέψεις τους.

Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής

Οι άνθρωποι που λένε ψέματα ανασαίνουν πιο βαριά, καθώς επηρεάζεται ο καρδιακός ρυθμός αλλά και η κυκλοφορία του αίματος. Πολλές φορές όσοι ψεύδονται παρουσιάζουν δυσκολία στην ομιλία τους.

Γίνονται επιθετικοί

Σε μια συζήτηση εκείνοι που τείνουν να ψεύδονται συνήθως γίνονται πιο επιθετικοί, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να δυσκολεύονται, αλλά και επειδή προσπαθούν με έντονο τρόπο να φανούν πειστικοί προς τους άλλους.

Κάνουν νευρικές κινήσεις

Το να κινείται και να μιλάει κάποιος νευρικά είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι αγχώδους συμπεριφοράς. Κάποιος που λέει ψέματα είναι λογικό να φέρεται με νευρικό τρόπο, καθώς έχει φόβο και άγχος όσον αφορά την αποκάλυψη του ψέματός του.

Υπάρχει ασυμφωνία των λόγων με τη γλώσσα του σώματος

Φαίνεται πως η γλώσσα του σώματος λέει πάντα την αλήθεια και υπερτερεί έναντι των λόγων. Πολλές φορές, όταν ένα άτομο λέει κάτι και οι κινήσεις του δεν συμβαδίζουν με τα λόγια του, πιθανότατα να κρύβει κάτι.

Πριν όμως καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι, αν ένας άνθρωπος κάνει κάτι από τα παραπάνω δεν σημαίνει απαραίτητα πως λέει ψέματα. Είναι σίγουρα χρήσιμο να προσέχουμε αυτά τα σημάδια, αλλά μόνο όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του άλλου. Άλλωστε, κάποιον που γνωρίζουμε καλά είναι μάλλον ευκολότερο να τον καταλάβουμε αν μας λέει ψέματα.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.