Πώς μπορείς να δημιουργήσεις παθητικό εισόδημα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Εσύ ήξερες ότι υπάρχουν πάνω από ένας τρόποι για να έχεις εισόδημα. Ίσως να είσαι πιο εξοικειωμένος με το πώς λειτουργεί το ενεργητικό εισόδημα, τι γνωρίζεις όμως για το παθητικό; 

Τι είναι το παθητικό εισόδημα; 

Ουσιαστικά, το παθητικό εισόδημα είναι εισόδημα που αποκτάτε χωρίς να χρειάζεται να κάνετε (σχεδόν) τίποτα γι’ αυτό. Αντί να πληρώνεστε μια φορά για τη δουλειά που κάνετε, φτιάχνετε κάτι (ή δημιουργείτε αξία) ώστε να συνεχίσετε να πληρώνεστε συνέχεια.

Τι διαφορά έχει με το ενεργό;

Η κύρια διαφορά είναι ότι το ενεργό εισόδημα είναι ο μισθός με τον οποίο αμείβεστε από την καθημερινή εργασία σας, ενώ το παθητικό εισόδημα είναι χρήματα τα οποία εισπράττετε χωρίς να χρειάζεται να εργαστείτε ενεργά για την απόκτησή τους. Ουσιαστικά, με το ενεργό εισόδημα κάνετε τη δουλειά – ενεργή προσπάθεια – και συνεπώς πληρώνεστε ανάλογα. 

Παθητικό εισόδημα προκύπτει όταν εισπράττετε χρήματα χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα – γι’ αυτό και λέγεται παθητικό – και αυτό μπορεί να συμβαίνει οποτεδήποτε, σε αντίθεση με το δυνητικά σταθερό εισόδημα από την ενεργή απασχόληση. Η ενεργή εργασία έχει ένα συγκεκριμένο όριο όσον αφορά στο εισόδημα, αφού είναι πιθανό να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό. Με το παθητικό εισόδημα δεν υπάρχουν όρια, ειδικά αν είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε με την αύξησή του.

Πώς θα έχετε εισόδημα; 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα και η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό. Τα έσοδα από μερίσματα αποτελούν έναν από τους ευκολότερους τρόπους απόκτησης παθητικού εισοδήματος. Αρκεί πρώτα να επενδύσετε σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια διανομής μερισμάτων και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Στην αρχή τα έσοδα μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα, αν όμως επενδύσετε αρκετά, το ύψος των πληρωμών μπορεί να είναι σημαντικό και να αποτελέσει μια πολύ καλή πηγή παθητικού εισοδήματος. Στη συνέχεια, θα εισπράττετε κάθε τόσο στον λογαριασμό σας ένα χρηματικό ποσό. 

Μπορείτε να πουλάτε τα δικά σας προϊόντα, να μπείτε σε σχήματα συνεργασίας, να παίρνετε κέρδη από διαφημίσεις και πολλά άλλα. Ακόμα και οι παραδοσιακές επενδύσεις είναι ένα είδος παθητικού εισοδήματος. 

Περιουσιακά στοιχεία μεταβλητό εισόδημα είναι μια άλλη καλή επιλογή για να αυξήσετε το παθητικό σας εισόδημα. Συνήθως το αρχικό κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι η δράση, αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος και διαθέσιμος τρόπος δημιουργίας εσόδων. Με τις διαφορετικές εφαρμογές στον οικονομικό κόσμο, μπορείτε να αφιερώσετε τον εαυτό σας για να αποκτήσετε ενδιαφέροντα κέρδη. 

Εάν αναρωτηθείτε πώς να επενδύσετε σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, η απάντηση είναι: ανοίξτε έναν λογαριασμό με έναν μεσίτη της επιλογής σας, αναλύστε το προφίλ των επενδυτών σας και ερευνήστε την αγορά που θέλετε να εισαγάγετε για να επιλέξετε τις καλύτερες επιλογές και να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.