Πώς αντιμετωπίζουν τους δύσκολους ανθρώπους οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Υπάρχουν γύρω μας, μπορεί να αποτελούν  κομμάτι του στενού περιβάλλοντος μας. Είναι οι δύσκολοι άνθρωποι, οι τοξικοί άνθρωποι. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε αγνοούν την αρνητικότητα που εξαπλώνουν γύρω τους, είτε για αυτούς που ικανοποιούνται από τη δημιουργία του χάους γύρω τους. Η πολυπλοκότητα που ηθελημένα δημιουργούν διανθίζεται από συγκρούσεις και κυρίως άγχος.

Πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι από ανθρώπους που είναι συναισθηματικά ευφυείς και μπορούν να αντιληφθούν την τοξικότητα που προκαλούν στην ζωή τους οι «δύσκολοι άνθρωποι»; Υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές στρατηγικές στην αντιμετώπιση τέτοιων ανθρώπων. Ας τις δούμε αναλυτικά:

  1. Κρατάνε απόσταση ασφαλείας από τοξικούς ανθρώπους και αποστασιοποιούνται. όταν είναι απαραίτητο γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν. Όπως επίσης κατευθύνουν την  συζήτηση σε μια πιο παραγωγική κατεύθυνση.
  2. Αντιμετωπίζουν τους δύσκολους ανθρώπους σαν ένα πρόβλημα που βρίσκεται στο χάος και ασχολούνται μαζί τους μόνο όταν το κρίνουν οι ίδιοι απαραίτητο, χωρίς να ενδίδουν συναισθηματικά.
  3. Διατηρούν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους ενώ συγχρόνως βάζουν στη θέση του το άτομο που προσπαθεί να τους χειραγωγήσει ή να τους σφετεριστεί.
  4. Επιλέγουν το πότε θα δώσουν μία μάχη και την επιλογή αυτή την κάνουν με σύνεση αλλά και ορθώνουν το ανάστημά τους την κατάλληλη για εκείνους στιγμή.

  1. Ελέγχουν τα συναισθήματά τους ώστε να μειώνουν έτσι και το άγχος που τροφοδοτείται από την αλληλεπίδρασή τους με δύσκολους ανθρώπους.
  2. Οι ευφυείς άνθρωποι γρήγορα συγχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν. Αφήνουν να περάσει η άσχημη στιγμή και δεν είναι πρόθυμοι να νικηθούν από τα λάθη των άλλων για τηνπροστασία τους στο μέλλον.
  3. Δεν αισθάνονται ενοχικά και δεν αφήνουν να απορροφώνται από την αρνητικότητα των άλλων.
  4. Εστιάζουν στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
  5. Κοιμούνται καλά. Ένας καλός ύπνος προσφέρει μια καλύτερη δυναμική στην αντιμετώπιση των τοξικών ανθρώπων δίνοντας καλύτερη εστίαση, παρατηρητικότητα  και μνήμη.
  6. Έχουν σύστημα υποστήριξης. Κάποιο άτομο του περιβάλλοντος πρόθυμο να στηρίξει λύσεις και να δώσει μια πιο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη ευελιξία  στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, συναισθηματικά περίπλοκων.

Ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε κάποιες από αυτές τις τακτικές  και έτσι ίσως μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το χάος των τοξικών ανθρώπων στη ζωή μας.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr