Πώς αντιμετωπίζω τον πονοκέφαλο και πότε πρέπει να ανησυχώ;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο πονοκέφαλος μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και να χαλάσει την ευεξία και την ηρεμία μας. Ποιες μπορεί να είναι οι κρυμμένες αιτίες πίσω από τον πονοκέφαλο και πως αντιμετωπίζεται φυσικά;

Οι τακτικοί πονοκέφαλοι μπορούν να είναι εξαιρετικά ενοχλητικοί και να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πονοκεφάλων οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέρος του εγκεφάλου που και την περιοχή που επηρεάζουν.

Τα είδη του πονοκεφάλου

Μετεωρισμού: Σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση και τις καιρικές συνθήκες.

Τάσης: Είναι οι εκείνοι που οφείλονται σε ένταση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού.

Σύντομοι ή επιληπτικοί: Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως έντονοι, διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να είναι συμπτώματα ή προάγγελοι μιας επιληπτικής κρίσης.

Ημικρανίες: Είναι πονοκέφαλοι  που επηρεάζουν μια πλευρά του κεφαλιού και είναι συνήθως έντονοι.

Μεγάλης έντασης: Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες.

Κατάθλιψης: Αυτοί οι πονοκέφαλοι συνδέονται με την κατάθλιψη και είναι μέρος της συμπτωματολογίας της.

Από τι προκύπτουν οι πονοκέφαλοι;

Αγγειακές Αιτίες: Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως η συστολή ή η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Μυϊκή ένταση: Η ένταση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού, συχνά λόγω κακής στάσης ή μακροχρόνιας κούρασης, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

pos_antimetopizo_ton_ponokefalo_kai_pote_prepei_na_anyshxo

Καιρικές συνθήκες: Οι αλλαγές στην πίεση του αέρα, οι καιρικές συνθήκες ή η αλλαγή υψόμετρου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Κατανάλωση τροφίμων και ποτών: Ορισμένα τρόφιμα (όπως τυρί, σοκολάτα) ή ορισμένα ποτά (καφές, αλκοόλ) μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο λόγω των συστατικών τους.

Στρες και άγχος: Το συνεχές άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Τι υποδεικνύουν οι τακτικοί πονοκέφαλοι:

Στρες και άγχος: Οι τακτικοί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του στρες και του άγχους. Η καθημερινή πίεση και τα συνεχή προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και να προκαλέσουν πονοκέφαλους.

Αλλεργίες ή ασθένειες: Αν μια συχνή αίτια των πονοκεφάλων είναι τα προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες ή άλλες ασθένειες, τότε οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης αυτών των προβλημάτων.

Κακή Διατροφή ή υγιεινή: Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή ή η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλους.

Συνήθειες: Συγκεκριμένες συνήθειες όπως η κατανάλωση καφεΐνης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η έκθεση σε φώτα οθόνης μπορούν επίσης να συνδέονται με πονοκέφαλους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους φυσικά:

Υγιεινή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και περιορίστε τα έτοιμα γεύματα και το γρήγορο φαγητό

Υγιεινός ύπνος: Η επαρκής ανάπαυση και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορούν να βοηθήσουν. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου που να περιλαμβάνει οχτάωρη ξεκούραση και ύπνο τις ώρες από 10μμ μέχρι 9 το πρωί.

Διαχείριση στρες: Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

Στην μείωση του στρες επίσης μπορούν να συμβάλλουν και απλές μικρές λεπτομέρειες όπως το να μασήσετε μια τσίχλα ή να παίξετε με ένα παιχνίδι μείωσης του στρες (αντιστρές)

Φυσικές θεραπείες: Μερικές άτομα βρίσκουν ανακούφιση μέσω μασάζ, βελονισμού, ή εφαρμογής ζεστών κομπρεσών ή και κρύων καμιά φορά. Είναι αλήθεια ότι οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να ηρεμήσουν τα νεύρα σας  και να σας χαλαρώσουν.

pos_antimetopizo_ton_ponokefalo_kai_pote_prepei_na_anyshxo

Ασκήσεις φαντασίας και χαλάρωσης: Τεχνικές όπως το να φανταστείτε ένα μέρος που να σας χαλαρώνει, ή να εστιάσετε σε μια ήρεμη σκηνή ή σκέψη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Εφαρμογή κρύας ή ζεστής κομπρέσας: Εφαρμογή κρύας κομπρέσας στο μέρος που πονάει ή το να κάνετε ένα ζεστού ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο ειδικά όταν ο πονοκέφαλός είναι νευρικής φύσεως.

Υγρασία και ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να πίνετε επαρκείς νερού ανεξάρτητα από τον πονοκέφαλο και την θεραπεία του. Το να προσπαθείτε να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι βοηθά στην πρόληψη, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλους.

Μασάζ  σημείων πίεσης: Κάποια σημεία πίεσης στο σώμα, όπως αυτά στον λαιμό και τους ώμους, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Ζητήστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο να σας κάνει λίγο μασάζ και να σας αποφορτίσει από το στρες και τον πόνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί ή έντονοι και επίμονοι, καθώς μπορεί να χρειάζεται την αξιολόγηση ενός ειδικού και στοχευμένη θεραπεία.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.