Πώς αντιμετωπίζω την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μου

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των ατόμων, ειδικά στην εργασία. Ας μελετήσουμε μαζί αυτό το αρνητικό φαινόμενο και ας δούμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε.

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των ατόμων, ειδικά στον επαγγελματικό χώρο. Αυτό το άρθρο στοχεύει στο να παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, βασιζόμενο σε επιστημονικά δεδομένα, και να προσφέρει στρατηγικές για την αποτελεσματική καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών.

Ορισμός σεξουαλικής παρενόχλησης: Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει μη επιθυμητές σεξουαλικές προσεγγίσεις, απαιτήσεις για σεξουαλικές χάρες ή άλλες λεκτικές ή σωματικές συμπεριφορές σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση του ατόμου, δημιουργώντας ένα απειλητικό, εχθρικό ή προσβλητικό εργασιακό περιβάλλον.

Η κατανόηση των συμπεριφορών είναι κρίσιμη για την αναγνώριση και την αντιμετώπισή τους με κατάλληλο τρόπο.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες συμπεριφορές που δημιουργούν ένα εχθρικό, απειλητικό ή προσβλητικό περιβάλλον στον χώρο εργασίας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Μη επιθυμητές συμπεριφορές: Επιμονές αιτήσεις για ραντεβού, ανεπιθύμητες σεξουαλικές συζητήσεις ή ακόμα και έντονο ερωτικό διάλογο ή ερωτική εμπλοκή παρά την απόρριψη.

Ακατάλληλα σχόλια: Σεξουαλικά υπονοούμενα, σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση του άλλου, πειράγματα, ενοχλήσεις, αστεία ή σχόλια για την εμφάνιση ή την προσωπική ζωή που κάνουν κάποιον να νιώθει άβολα.

Σωματική επαφή: Μη επιθυμητή επαφή και αγγίγματα στο σώμα, αγκαλιάσματα, φιλιά ή άλλες σωματικές κινήσεις που εισβάλλουν στο προσωπικό χώρο και στα όρια χωρίς την συγκατάθεση του άλλου.

Εμφάνιση προσωπικού υλικού: Κοινοποίηση ή εμφάνιση σεξουαλικών εικόνων, βίντεο ή περιεχομένου στον χώρο εργασίας. Για παράδειγμα το να δείξει κάποιος μια προσωπική σας στιγμή στην εργασία σας ή να την κοινοποιήσει σε κάποια ομάδα που συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοί σας είναι σεξουαλική παρενόχληση.

Λεκτική κακοποίηση: Χρήση σεξουαλικών λέξεων ή χαρακτηρισμών που είναι προσβλητικές για το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου.

pos_antimetopizo_thn_seksoualikh_parenoxlish_sthn_ergasia_mou

Σεξουαλική πίεση: Συνδυασμός προνομίων ή μισθολογικών απολαβών με την εργασία, προαγωγών ή επαγγελματικών ευκαιριών με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες ή συμμόρφωση με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Άβολο περιβάλλον: Δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος όπου σεξουαλικά αστεία, συζητήσεις ή συμπεριφορές κάνουν τα άτομα να αισθάνονται άβολα ή μη ασφαλή.

Πως την αποφεύγω;

Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ορίστε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Μην ανεχθείτε ακατάλληλη συμπεριφορά: Αν οι πράξεις ή τα σχόλια κάποιου σας κάνουν άβολα, επικοινωνήστε σαφώς ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι επιθυμητή. Μπορείτε να τους πείτε: «Αυτό που είπες με ενόχλησε, περιμένω μια συγγνώμη.» ή «Δεν σου επιτρέπω να εκφράζεσαι έτσι για εμένα.»

Ορίστε όρια: Καθιερώστε προσωπικά όρια και εκφράστε τα αποφασιστικά. Αν κάποιος ξεπερνάει αυτά τα όρια, εκφράστε άμεσα την δυσαρέσκεια και την δυσφορία σας.

Αποφύγετε την απομόνωση: Να είστε προσεκτικοί όταν είστε μόνοι σε πιθανά επικίνδυνες καταστάσεις με κάποιον που σας ανησυχεί η συμπεριφορά του. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει περίεργη συμπεριφορά απέναντί σας τότε καλό είναι να μην μείνετε μόνοι σας μαζί του.

Μην αγνοείτε τα σημάδια: Παρατηρήστε τις ενδείξεις και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας αν κάτι φαίνεται περίεργο ή ακατάλληλο.

Μην κατηγορείτε εαυτό σας: Να θυμάστε, η παρενόχληση δεν είναι ποτέ ευθύνη του θύματος. Κανείς δεν αξίζει να υποστεί παρενόχληση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Μην παραμένετε σιωπηλοί:  Αναφέρετε περιστατικά παρενόχλησης στις αρμόδιες αρχές ή στο τμήμα ανθρώπινων πόρων. Πολλοί χώροι εργασίας έχουν πολιτικές και διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Εν ανάγκη κοινοποιήστε το σε φίλους και γνωστούς όπως επίσης και σε συναδέλφους που σας εκτιμούν και θα σας βοηθήσουν.

Μην ανταποκρίνεστε: Αποχωρήστε από ανεπιθύμητες προσεγγίσεις ή μην συμμετάσχετε σε συνομιλίες ή δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Η ψυχική σας ηρεμία είναι πιο σημαντική από την εργασία σας. Μπορείτε να εκφράσετε ανοιχτά την δυσαρέσκεια σας αν ερωτηθείτε λέγοντας:

«Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συμμετάσχω στην συζήτηση/meeting/εκδήλωση γιατί δεν αισθάνομαι καλά»

Αποφύγετε τα μη ασφαλή μέρη: Αν μια κατάσταση φαίνεται επικίνδυνη ή άβολη, απομακρυνθείτε από αυτήν το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να φύγετε από την δουλειά σας, αργά το βράδυ από το πιο σκοτεινό σημείο, που δεν το βλέπουν οι κάμερες (αν υπάρχουν).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίληψη διαφέρει μεταξύ ατόμων και αυτό που μπορεί να θεωρηθεί παρενόχληση για ένα άτομο ενδέχεται να μην είναι για κάποιο άλλο. Το κύριο στοιχείο είναι εάν η συμπεριφορά είναι μη επιθυμητή και δημιουργεί ένα άβολο ή εχθρικό εργασιακό περιβάλλον για το άτομο που το βιώνει.

Εμφάνιση και επιπτώσεις

Στατιστικά: Μελέτες υπογραμμίζουν συνεχώς ως επικρατούσα σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων αναφέρει ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Επίδραση στην ψυχική υγεία: Επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε στρες, άγχος, κατάθλιψη και ακόμη και σε μετατραυματικές διαταραχές (PTSD) σε κάποιες περιπτώσεις.

Αναγνώριση σεξουαλικής παρενόχλησης

 Εμφάνιση και κκοπιμότητα: Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να εμφανιστεί με διακριτικά σχόλια, κινήσεις ή πιο προφανείς μορφές όπως ανεπιθύμητη σωματική επαφή. Η αντίληψη αυτών των συμπεριφορών είναι κρίσιμη για την αναγνώριση και αντιμετώπισή τους άμεσα.

Δύναμη εξουσίας: Η κατανόηση της δύναμης της εξουσίας είναι ουσιώδης. Η παρενόχληση συχνά συνδέεται με την κατάχρηση εξουσίας, με τους δράστες να εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους. Θυμηθείτε όμως ότι κανείς δεν έχει εξουσία πάνω στο μυαλό και το σώμα σας. Αυτά σας ανήκουν δικαιωματικά.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Τεκμηρίωση περιστατικών: Κάντε λεπτομερή καταγραφή κάθε περιστατικού, συμπεριλαμβανομένων ημερομηνιών, ωρών, τόπων και ατόμων που εμπλέκονται. Η τεκμηρίωση μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμη απόδειξη αν είναι απαραίτητη κάποια επίσημη ενέργεια.

Γνωρίστε τα δικαιώματά σας: Εξοικειωθείτε με τους εργασιακούς κανονισμούς και τα νομικά δικαιώματα σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή η γνώση δίνει δύναμη στα άτομα για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους αποτελεσματικά.

pos_antimetopizo_thn_seksoualikh_parenoxlish_sthn_ergasia_mou

Αναζήτηση υποστήριξης: Ζητήστε βοήθεια από αξιόπιστους συναδέλφους, φίλους ή μέλη της οικογένειας. Το να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης είναι κρίσιμο για την συναισθηματική ευημερία και μπορεί να παράσχει πολύτιμες απόψεις για το πώς να προχωρήσετε.

Επίσημη αναφορά: Αν αισθάνεστε άνετα και όταν είναι σκόπιμο, αναφέρετε την παρενόχληση στον επιβλέποντα σας, στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων ή ακολουθήστε τις καθιερωμένες διαδικασίες αναφοράς. Πολλές οργανώσεις έχουν αυστηρές πολιτικές κατά της παρενόχλησης.

Νομική δράση: Σε περιπτώσεις σοβαρής ή επίμονης παρενόχλησης, μπορεί να είναι απαραίτητη η αναζήτηση νομικής συμβουλής και η λήψη νομικών μέτρων. Διάφοροι νόμοι προστατεύουν τα άτομα από την εργασιακή παρενόχληση και η κατανόηση αυτών των νόμων είναι κρίσιμη.

Μπορείτε να ρωτήσετε έναν επαγγελματία δικηγόρο ή να πάτε σε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγράψετε το περιστατικό επίσημα ή να δηλώσετε την παρενόχληση.

Θυμηθείτε: Κανείς δεν έχει εξουσία πάνω στο σώμα σας και στο μυαλό σας και κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Αναζητήστε βοήθεια και μην φοβηθείτε να δηλώσετε αυτό που συμβαίνει. Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης γλιτώνουν επειδή το θύμα δεν μίλησε. Μην είστε μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.