Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία τριχόπτωση…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία τριχόπτωση…Η απώλεια των τριχών δεν αποτελεί ένα καθαρά αντρικό ζήτημα… αφού πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις της! Και όμως η παθολογική τριχόπτωση δεν είναι ταμπού, ειδικά όταν μπορεί να επηρεάσει άσχημα τη ψυχολογία μιας γυναίκας. Όταν, βέβαια, αναφέρουμε την έννοια «τριχόπτωση» δεν εννοούμε αποκλειστικά το σπάσιμο της τρίχας λόγω της κατάχρησης ορισμένων βαφών ή ψαλιδιού για ίσια μαλλιά… Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 50 με 100 τρίχες κάθε μέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του λουσίματος μπορούν να χάσουν έως και 250 τρίχες…

Τα αίτια της τριχόπτωσης…

Πολλές αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι προσωρινές. Οι γυναίκες πιο συχνά αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση (αλωπεκία) είτε μετά την εγκυμοσύνη, είτε όταν υπάρχει κάποια διαταραχή στην υγεία τους, όπως είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα ή κάποιο έγκαυμα. Συνήθως, η αλωπεκία στις γυναίκες σχετίζεται με την κληρονομικότητα και όχι τόσο με τα παθολογικά επίπεδα ανδρογόνων. Οι αιτίες βέβαια είναι ποικίλες, αφού μπορεί να προκληθεί ακόμα και από: υπερβολική περιποίηση μαλλιών, επικίνδυνες ουσίες στα σαμπουάν ή τις βαφές, δυνατό χτένισμα ή τράβηγμα, υψηλό πυρετό, δερματικές παθήσεις και ιατρικές θεραπείες.

Οι συχνότερες αιτίες της τριχόπτωσης είναι το έντονο στρες ή η αντίδραση του οργανισμού σε φάρμακα. Όμως το 13% των γυναικών άνω των 40 πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία, δηλαδή αυτή που επηρεάζει το 50% των αντρών και διαθέτει το μοτίβο της φαλάκρας. Βέβαια, οι γυναίκες χάνουν μαλλιά κυρίως πάνω από την κορυφή και στις πλευρές του κεφαλιού. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο, αν σκεφτούμε ότι πριν την εμμηνόπαυση το 13% των γυναικών αντιμετωπίζει μέχρι κάποιο βαθμό την απώλεια μαλλιών. Τέλος, η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε πυρηνική ακτινοβολία, ακτίνες Χ, αντικαρκινικά φάρμακα ή αποτέλεσμα μιας σοβαρής διατροφικής ανεπάρκειας, γρίπης, πνευμονίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία τριχόπτωση…Καταπολεμήστε την τριχόπτωση τώρα!

Οι επιλογές στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης είναι διάφορες και ανάλογες των επιθυμιών και της κατάστασής σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ειδικά θεραπευτικά καλλυντικά, περούκες ή ιατρικές θεραπείες. Αν επισκεφτείτε το δερματολόγο σας θα μπορέσει να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωσή σας. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη από βιταμίνες στον οργανισμό σας, ή απλά να χρειάζεστε μια φυσική αλλά θαυματουργή συνταγή για να αντεπεξέλθετε στο πρόβλημα. Βέβαια, σαν εναλλακτική στη χρόνια τριχόπτωση είναι η χειρουργική αντικατάστασης μαλλιών, η οποία απαιτεί πολλές επισκέψεις και στοιχίζει αρκετά. Ουσιαστικά, οι γιατροί παίρνουν άλλα τριχοθυλάκια από το σώμα σας, κυρίως από το πίσω μέρος του κεφαλιού, και τα εμφυτεύουν στις απαιτούμενες περιοχές.

Η πρόληψη… το καλύτερο φάρμακο

Η υπερβολή ποτέ δεν κάνει καλό… ειδικά στα μαλλιά, καθώς κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό! Σημαντικό είναι να προσέχετε τον τρόπο που χτενίζετε τα μαλλιά σας, αφού τα βρεγμένα μαλλιά σπάνε πιο εύκολα. Για σιγουριά μπορείτε να προμηθευτείτε με βούρτσες από φυσική τρίχα. Σε γενικότερη βάση, τα μαλλιά πρέπει να τα βουρτσίζετε από το δέρμα του τριχωτού προς τα κάτω και με απαλές κινήσεις, ενώ πρέπει να λέτε «όχι» στους συχνούς σφιχτούς κότσους. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγετε το καθημερινό λούσιμο και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το χλώριο της πισίνας. Πάντως, όσο πιο αδύναμα είναι τα μαλλιά σας, τόσο πιο πολύ πρέπει να τα προσέχετε, ώστε να μην τραβιούνται απότομα…

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία τριχόπτωση…Βέβαια, σημαντικό ρόλο στα δυνατά μαλλιά παίζει και η διατροφή, δηλαδή τα συχνά και πλήρη γεύματα γεμάτα πρωτεΐνη και βιταμίνες. Οι αυστηρές δίαιτες επομένως δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα μαλλιά σας! Παράλληλα, η απομάκρυνση από το στρες και το άγχος μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν, αφού έτσι μειώνεται η αιματική ροή στο κεφάλι σας. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε και το μασάζ με αιθέρια έλαια, όπως είναι τα έλαια του δεντρολίβανου, της λεβάντας και του φασκόμηλου για να δημιουργήσετε δυνατά και γερά μαλλιά για μια ζωή!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.