Πώς θα “ανιχνεύσεις” το ψέμα με βάση τη γλώσσα του σώματος
Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος είναι για κάποιον, το να μάθει τους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα και οι σκέψεις των ανθρώπων αποτυπώνονται στη στάση του σώματός τους.
Έτσι ένας γνώστης της γλώσσας του σώματος, θα αντλήσει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις , τις σκέψεις ή τα συναισθήματα του συνομιλητή του, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει ο συνομιλητής του να πει.
Είναι γεγονός πως η αλήθεια δε μένει ποτέ για πολύ κρυφή. Όσο εξασκημένος και αν είναι κανείς στα ψέματα , όσο και αν γνωρίζει τεχνικές για να φανούν τα λεγόμενά του αληθινά, το ανθρώπινο υποσυνείδητο βρίσκεται πάντα εκεί για να φανερώσει την αλήθεια. Είναι αλήθεια πως ακόμη και αν καταφέρει κανείς να διαχειριστεί σκόπιμα τη στάση του σώματός του προκειμένου να είναι αληθοφανής, ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα καταφέρει και πάλι να προδώσει το ψέμα μέσα από άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος όπως είναι για παράδειγμα ο τόνος της φωνής ή το “παίξιμο” των βλεφάρων. Παρακάτω θα αναφέρουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους που εκδηλώνεται ένα ψέμα.
Ανοιχτές ή κλειστές παλάμες: Το σημείο του σώματός μας που προδίδει πιο συχνά ένα ψέμα είναι οι παλάμες μας. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε αν κάποιος μας λέει την αλήθεια αρκεί να παρατηρήσουμε τις παλάμες του. Αν οι παλάμες είναι ανοιχτές, είναι δηλαδή διακριτό σε εμάς το εσωτερικό μέρος της παλάμης του συνομιλητή μας, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο συνομιλητής μας είναι ειλικρινής και μας λέει την αλήθεια. Αν όμως οι παλάμες του είναι στραμμένες προς το μέρος του και δεν είναι ορατές σε εμάς, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι ίσως ο συνομιλητής μας λέει ψέματα ή προσπαθεί να μας κρύψει κάτι.
Άγγιγμα στο πρόσωπο: Ακόμη ένα σημάδι ότι κάποιος μας λέει ψέματα είναι η τοποθέτηση του χεριού γύρω από την περιοχή του στόματος ή της μύτης. Αν δούμε λοιπόν ότι ο συνομιλητής μας τρίβει ξαφνικά τη μύτη του ή βάζει το χέρι μπροστά από το στόμα του την ώρα που μας λέει κάτι, είναι ένας λόγος να προσέξουμε λίγο περισσότερο τη συμπεριφορά του εκείνη τη στιγμή γιατί ενδεχομένως να μας κρύβει κάτι. Φυσικά καλό είναι να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες (όπως για παράδειγμα το να είναι κανείς κρυωμένος), προκειμένου να μην γινόμαστε υπερβολικοί ή καχύποπτοι χωρίς λόγο.
Το χαμόγελο: Το χαμόγελο είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή καθώς μπορεί να μας παραπλανήσει. Ο συνομιλητής μας μπορεί να χαμογελάει την ώρα που μας μιλάει χωρίς απαραίτητα να μας λέει ψέματα. Σημασία λοιπόν έχει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιο χαμόγελο είναι αληθινό και αυθόρμητο και ποιο είναι εσκεμμένο. Η λεπτομέρεια λοιπόν που θα κάνει τη διαφορά στον “τομέα χαμόγελο” είναι τα μάτια. Όταν κάποιος γελάει-χαμογελάει φυσικά, σχηματίζονται ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια του. Αντίθετα αν ένα γέλιο ή ένα χαμόγελο είναι εσκεμμένο, τα μάτια μας παραμένουν ανέκφραστα.
“Βλέμμα δεξιά ή αριστερά;” Λένε ότι όταν κάποιος δεν μας κοιτάει στα μάτια μας λέει ψέματα. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως οι καλύτεροι ψεύτες κοιτούν στα μάτια(!). Και εδώ, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να μάθουμε την αλήθεια. Παρατηρώντας αν ο συνομιλητής μας στρέφει το βλέμμα του δεξιά ή αριστερά, καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κοιτώντας αριστερά (από εμάς δεξιά) ο συνομιλητής μας, μας δείχνει πως κάνει προσπάθεια ανάκλησης κάποιας ανάμνησης προκειμένου να μας απαντήσει και άρα είναι ειλικρινής. Αντίθετα, το βλέμμα στα δεξιά (από εμάς αριστερά) προδίδει ότι ο συνομιλητής μας φαντάζεται κάτι, δηλαδή κατασκευάζει την απάντησή του εκείνη την ώρα και άρα είναι πιθανόν να ψεύδεται.