Πώς να ανακουφίσετε το παιδί σας από τις αλλεργίες

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι αλλεργίες είναι μία δύσκολη κατάσταση ανοσολογικής απόκρισης που βιώνει ο οργανισμός όταν έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες, κυρίως πρωτεϊνικής φύσεως από τις τροφές που καταναλώνουμε. Ακόμη, πολλές αλλεργίες χαρακτηρίζονται ως εποχικές, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι ενώ συνοδεύονται από διάφορα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή κ.α..

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες γνωρίζουν πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν τα συμπτώματα. Ειδικά όμως για ένα παιδί, που ταλαιπωρείται τα πράγματα δεν είναι πάντα απλά. Αν τα συμπτώματα και ειδικά η φαγούρα στα μάτια και το μπούκωμα στην μύτη, αφεθούν εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ, ή αν αισθάνεται άσχημα κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να το ανακουφίσετε άμεσα.

Περισσότερο νερό

Αν το παιδί σας έχει αναπνευστικά συμπτώματα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση, λίγα πράγματα μπορούν να το βοηθήσουν όσο το νερό. Ελαττώνει τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων και αυξάνει την υγρασία των μεμβρανών που παγιδεύουν τα αλλεργιογόνα. Άλλη μια καλή επιλογή είναι οι σούπες και οι ζωμοί.

Περισσότερος ύπνος

Το παιδί σας (όπως και οι ενήλικες) χρειάζεται επιπλέον ύπνο όταν αντιμετωπίζει ένα κρυολόγημα ή την γρίπη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αλλεργικά συμπτώματα. Ο οργανισμός μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργούν καλύτερα όταν είμαστε ξεκούραστοι.

Κομπρέσες

Αν τα μάτια του παιδιού σας το φαγουρίζουν, τότε μία κρύα κομπρέσα μπορεί να το ανακουφίσει σημαντικά. Δοκιμάστε κομπρέσες με χλιαρό χαμομήλι και θα ανακουφιστεί άμεσα.

Ένα ζεστό ντους

Ο ατμός του ντους θα βοηθήσει το παιδί σας με παρόμοιο τρόπο όπως η σούπα. Βάλτε το παιδί σας στο ντους, αφήστε το ζεστό νερό να τρέχει και κλείστε την πόρτα. Ο ατμός θα μαλακώσει τον λαιμό και τη μύτη του, χαρίζοντάς του ευκολότερη αναπνοή.

Μέλι

Αν ένα από τα συμπτώματα του παιδιού σας είναι ο βήχας, το μέλι μπορεί να βοηθήσει. Προστατεύει τον λαιμό και τον μαλακώνει, συνεπώς μια κουταλιά πριν τον ύπνο μπορεί να ανακουφίσει από τον βραδινό βήχα που το εξαντλεί. Προσοχή, όμως: το μέλι απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.

Γυμναστική

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν νιώθει πάρα πολύ καλά λόγω των αλλεργικών του συμπτωμάτων, είναι καλό να παραμένει δραστήριο. Η γυμναστική είναι εκπληκτικός τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλά και να μειώσουμε τα συμπτώματα και τη σφοδρότητά τους, αφού βελτιώνει την αναπνοή και τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν, όμως, το παιδί σας πάσχει από αλλεργίες που σχετίζονται με τους εξωτερικούς χώρους (όπως π.χ. στη γύρη), τότε αποφύγετε τη γυμναστική έξω τις επικίνδυνες μέρες.

Φαρμακευτική αγωγή

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς κάθε παιδί είναι μια διαφορετική περίπτωση. Εμπιστευτείτε τον ειδικό και δείτε ποιες είναι οι επιλογές σας για διάφορα φάρμακα που θα μπορούσε να πάρει το παιδί σας, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για να του χορηγηθούν.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…