Πώς θα πετύχω τη σωστή οργάνωση του γραφείου μου;

Συντάκτης: Flowmagazine

Είτε μιλάμε για έναν επίσημο εργασιακό χώρο είτε για μια γωνία του σπιτιού μας από την οποία εργαζόμαστε ή διαβάζουμε, είναι πολύ σημαντικό το γραφείο μας να είναι έτσι οργανωμένο, ώστε να μας επιτρέπει να είμαστε άνετοι και αποδοτικοί.

Η οργάνωση του συγκεκριμένου επίπλου / χώρου συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της συγκέντρωσης, καθώς και στην αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητάς μας.

Οπότε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι διάφορες ιδέες για την οργάνωση γραφείου είναι πάντα χρήσιμες, όπως, φυσικά, και τα διάφορα προϊόντα οργάνωσης γραφείου, που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ορισμένες συμβουλές που απαντούν αποτελεσματικά στο ερώτημα πώς να οργανώσω το γραφείο μου.

Πώς να οργανώσω το γραφείο μου;

Η εικόνα ενός επίπλου σε… χάος, με έγγραφα, στιλό, μολύβια και άλλα αντικείμενα χυμένα πάνω στην επιφάνεια, πέρα από αντιαισθητική, είναι και αντιπαραγωγική. Είναι δύσκολο μέσα σε ένα τέτοιο χαμό να βρείτε αυτό που ψάχνετε όταν το χρειάζεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθυστέρηση, εκνευρισμός και, τελικά, μείωση απόδοσης.

Από που να ξεκινήσετε για να βελτιώσετε την οργάνωση του γραφείου σας;

 Ξεφορτωθείτε ό,τι δε χρειάζεστε

 Το πρώτο σας καθήκον είναι να βάλετε τάξη στο χάος. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε χρήσιμα ή άχρηστα έγγραφα και άλλα αντικείμενα και φροντίστε να κρατήσετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Κάντε αρχειοθέτηση (με κλασέρ, ντοσιέ, φακέλους κ.λπ.)

Μια από τις πλέον έξυπνες ιδέες είναι να αρχειοθετήσετε τα χαρτιά σας χρησιμοποιώντας ντοσιέ, κλασέρ, κουτιά για αρχειοθέτηση (ή κουτιά αποθήκευσης), κ.λπ. Έτσι, θα έχετε πάντα πλήρως τακτοποιημένα τα διάφορα έγγραφα και θα μπορείτε να τα βρίσκετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χωρίς να χάνετε χρόνο.

Χρησιμοποιήστε συρτάρια οργάνωσης γραφείου

Η καλύτερη αποθήκευση και τακτοποίηση εγγράφων, φακέλων κ.λπ. μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με συρτάρια οργάνωσης γραφείου.

Μια μικρή πλαστική ή μεταλλική συρταριέρα θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για να αποθηκεύετε και να βρίσκετε εύκολα χαρτιά, γραφική ύλη ή οτιδήποτε άλλο δε χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια του γραφείου.

Οργάνωση παιδικού γραφείου

Το παιδικό γραφείο αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση και συνήθως χρειάζεται πιο ιδιαίτερη μεταχείριση.

Μία από τις καλύτερες ιδέες για την οργάνωση του παιδικού γραφείου είναι να προμηθευτείτε παιδικά είδη γραφείου, όπως μολυβοθήκες. Έτσι, το παιδί σας θα μπορεί να αποθηκεύει εκεί μολύβια, μαρκαδόρους και γενικά όλη τη γραφική ύλη, ώστε να την έχει εύκολα προσβάσιμη για τις σχολικές του ασκήσεις.

Μια άλλη έξυπνη λύση είναι ένα ημερολόγιο μελέτης, το οποίο θα τοποθετήσετε σε εμφανές σημείο, ώστε το παιδί σας να ξέρει ανά πάσα στιγμή τα σχολικά του καθήκοντα και να οργανωθεί καλύτερα.

Οργάνωση επαγγελματικού γραφείου

Βασικό αντικείμενο της εργασίας σας, είτε μιλάμε για δωμάτιο γραφείου στο σπίτι είτε στη δουλειά, είναι αναμφίβολα ο υπολογιστής σας. Κλασικός πονοκέφαλος αποτελούν τα μπλεγμένα καλώδια που σας δυσκολεύουν τη ζωή.

Μία από τις πλέον έξυπνες και οικονομικές ιδέες οργάνωσης γραφείου, ώστε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλιπ ή ένα κουτί. Θα έχετε έτσι συγκεντρωμένα όλα τα καλώδια, χωρίς να κρέμονται ή να γίνονται κουβάρι.

Περνώντας τώρα στις ιδέες για… επιτοίχια οργάνωση γραφείου, μπορείτε να αναρτήσετε έναν πίνακα στον τοίχο όπου θα αναγράφονται τα καθήκοντα της ημέρας, ώστε να να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι εκκρεμότητες υπάρχουν.

 Ιδέες για έναν χώρο που εμπνέει συγκέντρωση

Όμως, δεν είναι μόνο η τακτοποίηση της επιφάνειας του επίπλου που έχει αξία. Σημαντικό είναι επίσης να είναι και ο υπόλοιπος χώρος έτσι διαμορφωμένος ώστε να εμπνέει συγκέντρωση και να σας βοηθά στην εργασία σας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποιες γενικότερες ιδέες για γραφείο.

Βάλτε φυτά στον χώρο

Αν αγαπάτε τη φύση και θέλετε να την έχετε κοντά σας ακόμα κι όταν εργάζεστε, μπορείτε να τοποθετήσετε στον χώρο (πραγματικά ή διακοσμητικά) φυτά ή λουλούδια, τα οποία θα ομορφύνουν το δωμάτιο και θα σας γεμίσουν με θετική ενέργεια.

Δώστε βάση στον φωτισμό

 Ένα ακόμα σημαντικό tip που θα συμβάλλει στην ξεκούραση και στη διατήρηση της συγκέντρωσης είναι ο σωστός φωτισμός.

 Φροντίστε ώστε η γωνία εργασίας σας να φωτίζεται επαρκώς προκειμένου να μην καταπονούνται τα μάτια σας. Αν δεν υπάρχει χώρος για επιτραπέζιο φωτιστικό, βάλτε ένα επιτοίχιο ή ένα φωτιστικό δαπέδου δίπλα σας.

Μη διστάσετε να διακοσμήσετε

Μπορεί η διακόσμηση να σας ακούγεται κάπως περιττή ως συμβουλή, ωστόσο ακόμα και μικρές αισθητικές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη διάθεσή σας.

 Μια όμορφη κορνίζα με ένα αγαπημένο σας στιγμιότυπο, μια ωραία κούπα για καφέ, μια μικρή υδρόγειος, κ.λπ. μπορούν να κάνουν τη διακόσμηση επαγγελματικού (ή οικιακού) γραφείου μοναδική και να σας γεμίσουν με όρεξη για δουλειά.

Λίστα με όλα όσα θα χρειαστείτε για την οργάνωση του γραφείου σας στο σπίτι

Για το τέλος επιλέξαμε να συγκεντρώσουμε σε μια λίστα όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε για όμορφα και οργανωμένα γραφεία στο σπίτι.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορεί να χρειάζεται ένα γραφείο:

  • Σουμέν
  • Σταντ εγγράφων
  • Μολυβοθήκη
  • Σημειώσεις Post-it
  • Κλασέρ, ντοσιέ, φακέλους ή ζελατίνες
  • Συρταριέρα
  • Κουτί αρχείου
  • Κλιπ για καλώδια
  • Ατζέντα ή ημερολόγιο
  • Μοντέρνα σετ γραφείου (μπορεί να περιλαμβάνει σουμέν, πενοστάτη, φακελοστάτη, μολυβοθήκη κ.ά.)

Συμπερασματικά

Το πώς να οργανώσω το γραφείο μου (είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά) αποτελεί ένα συχνό ερώτημα, καθώς συνιστά έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο, όπου η εργασία ή η μελέτη πρέπει να γίνεται απερίσπαστα.

Ελπίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση να βοηθούν σημαντικά οι ιδέες μας για οργάνωση γραφείου για μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες. Ελπίζουμε η αξιοποίησή τους να σας βοηθήσει να πετύχετε τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…