Πώς οι υψηλές προσδοκίες οδηγούν σε απογοήτευση;

Συντάκτης: Νόρα Σμιρές

Οι προσδοκίες μας μπορεί να έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας.  Mπορεί να δράσουν ως κίνητρο αν είναι ρεαλιστικές ή αναβλητικά αν είναι υψηλές. Όπως γράφει και ο ψυχίατρος και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι στο βιβλίο του “Ο δρόμος της ευτυχίας”: “Οι υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας ή τους άλλους ανθρώπους αποτελούν εμπόδιο στην ευτυχία μας”.

Είναι γεγονός ότι ψάχνουμε τις ιδανικές σχέσεις είτε προσωπικές είτε εργασιακές. Οι ταινίες έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό το αποτέλεσμα. Όταν το θέμα είναι εργασιακό αυτός που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει θριαμβεύει, ενώ αν το θέμα είναι ερωτικό οι σύντροφοι  πάντα παντρεύονται στο τέλος. Και μετά; Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς με την πραγματικότητα.

Και τα social media όμως έχουν παίξει τον ρόλο τους. Εικόνες “τέλειων” ανθρώπων μάς κατακλύζουν από παντού. Έτσι θέτουμε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό μας και τους άλλους και απογοητευόμαστε ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε καλά!

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Νικήτα Καυκιό, “ποτέ η πραγματικότητα δε θα είναι ιδανική! Χρειάζεται λοιπόν να μάθω να αντέχω τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που θα ήθελα να γίνει και αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Τα πράγματα δεν θα πάνε σχεδόν ποτέ ακριβώς όπως θα τα ήθελα. Ο κανόνας είναι ότι πάντα υπάρχει απόσταση από αυτό που ζω και από αυτό που θα ήθελα να ζω. Ούτε ο εαυτός μου, ούτε οι καταστάσεις, ούτε οι γύρω μου είναι ιδανικοί, τα πάντα χαρακτηρίζονται από ατέλειες.

Πώς όμως οι υψηλές προσδοκίες οδηγούν σε απογοήτευση;

Συγκρινόμαστε με άλλους

Η λέξη κλειδί είναι η σύγκριση. Συγκρίνουμε ό,τι συμβαίνει στη ζωή με εξιδανικευμένες  και παραποιημένες εικόνες που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινή ζωή όλων μας. Είτε θέτουμε ψηλά τον πήχη στον εαυτό μας και απογοητευόμαστε χωρίς να χαιρόμαστε για την πρόοδο μας είτε στον τομέα των σχέσεων η σύγκριση οδηγεί σε απομάκρυνση.

Δείτε ακόμα: «Δεν είμαι αρκετά καλός!» – Αυτοσύγκριση και αυτοκριτική στην Κοινωνική Αγχώδη Διαταραχή

Θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους

Μπορεί να θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους και να οδηγούμαστε σε απογοήτευση, παραδείγματος χάριν να βρούμε την τέλεια δουλειά γρήγορα. Σίγουρα στον δρόμο μας δεν θα είναι όλα ιδανικά και θα συναντήσουμε εμπόδια.  Όπως έγραψε και η Αγνή Μαριακάκη στο βιβλίο της “Μάθε, Αγάπησε, Ζήσε”: “Στους καινούργιους δρόμους που συναντάς υπάρχουν απροσδόκητοι θησαυροί και ας λερωθείς. Θα συναντήσεις αδιέξοδα για να ιχνογραφήσεις τον δικό σου χάρτη!”

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ελαττώσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες;

Ανάπτυξε την κριτική σου σκέψη

Σκέψου αν οι προσδοκίες που έχεις για τον εαυτό σου και τους άλλους είναι πραγματικά δικές σου ή οικογενειακά/κοινωνικά επιβαλλόμενες, όπως ότι πρέπει σε συγκεκριμένη ηλικία να σπουδάσεις, να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά. Αν κάτι πραγματικά το θες, κράτα το και επιδίωξε το, αν όχι προσπάθησε να το αποβάλλεις.

Αποδέξου τον εαυτό σου

Χρειάζεται να αναγνωρίσεις τις δυνατότητες, τις αδυναμίες σου και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι. Πρέπει να ορίσεις τι θα πει επιτυχία ή ικανοποίηση για εσένα ανεξαρτήτως του τι έχουν καταφέρει οι υπόλοιποι. Ας θυμηθούμε την παροιμία με τον λαγό και την χελώνα. Μπορεί να φαίνεται ότι έχεις μείνει πίσω, αλλά με υπομονή και επιμονή μπορείς να κερδίσεις την κούρσα. Είμαστε ξεχωριστοί και ο καθένας από εμάς έχει να διανύσει το δικό του δρόμο με ιδιαίτερες συνθήκες κάθε φορά. Σημασία έχει να γίνουμε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας.

Γιόρτασε τις μικρές νίκες

Πολλές φορές τα μικρά πράγματα είναι και τα πιο σημαντικά. Χρειάζεται καθημερινά να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για τις μικρές νίκες του και να του λέμε “Μπράβο”. Πρέπει να είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εαυτού μας! Αν όχι εμείς, τότε ποιος;

Μην αναβάλλεις την ευχαρίστηση σου

Μην αναβάλεις την χαρά σου. Μην περιμένεις να είναι όλα ιδανικά για να ευχαριστηθείς. Τίμησε το παρόν και δείξε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχεις.

Άσε τα πολλά πρέπει

Να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι είναι εντάξει αν δεν επιτύχεις κάποιο στόχο σου και δεν εξαρτάται η αξία σου από αυτό. Αντί να βλέπεις τους στόχους σαν “πρέπει” που χρειάζονται να διεκπεραιωθούν, δες τους σαν διασκεδαστικές προκλήσεις ή ευκαιρίες για την ανάπτυξη του εαυτού σου.

Δείξε κατανόηση

Όσον αφορά τις σχέσεις με τους γύρω σου χρειάζεται να αντιληφθείς πως είστε διαφορετικοί κόσμοι με διαφορετικές προσωπικότητες και συμπεριφορές. Ο άλλος δεν θα έκανε απαραίτητα αυτό που θα έκανες εσύ, όμως μπορεί να έκανε κάτι άλλο που εσύ να μην σκεφτόσουν να κάνεις!

Συμπέρασμα: Οι προσδοκίες μπορεί να βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας όταν είναι ρεαλιστικές, όταν όμως είναι υπερβολικά υψηλές οδηγούν σε απογοήτευση και απομάκρυνση.

Ας θέσουμε δικούς μας στόχους, και ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε τον δικό μας δρόμο με αυθεντικότητα ανεξάρτητα του τι κάνουν οι γύρω μας.

Συντάκτης: Νόρα Σμιρές,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.