Πώς να προσδιορίσετε και να αξιοποιήσετε τις δεξιότητές σας για να επιτύχετε τους εισοδηματικούς σας στόχους

Συντάκτης: Flowmagazine

Τι συμβαίνει όταν αναπάντεχα χάνουμε τη δουλειά μας και δεν έχουμε plan b; Μήπως τελικά είναι μια καλή ευκαιρία για αναθεώρηση και επαναξιολόγηση των δεξιοτήτων μας; Μέσα από την προσωπική εμπειρία μιας εργαζόμενης θα επανεξετάσουμε τις δεξιότητες που αποκτούμε ως εργαζόμενοι και τους τρόπους αξιοποίησής τους για την επίτευξη των εισοδηματικών μας στόχων. 

«Αφού απολύθηκα από τον εργοδότη μου το 2019, αποφάσισα να μην επιστρέψω καθόλου στο εργατικό δυναμικό. Είναι αλήθεια αυτό που λένε, το να έχεις ένα 9 με 5 δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν έκανε καλό στην ψυχική μου υγεία. Ήταν εντελώς απρογραμμάτιστο, οπότε δεν είχα ιδέα τι θα έκανα ή πώς θα λειτουργούσαν όλα. Πούλησα ό,τι μπορούσα και τοποθέτησα το υπόλοιπο περιεχόμενο του διαμερίσματός μου και μετακόμισα σε άλλη πολιτεία. Είχα μαζέψει κάποια χρήματα από τη δουλειά μου, αλλά τελείωναν γρήγορα και άρχισα να γίνομαι νευρική επειδή εξακολουθούσα να μην έχω plan b.

»Κατέληξα να αναζητήσω έναν μέντορα με την ελπίδα να καταλάβω πώς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου για να ξεκινήσω ίσως μια κερδοφόρα επιχείρηση ή τουλάχιστον να ανακαλύψω έναν τρόπο να κερδίζω κάποιο εισόδημα. Αφού επέλεξα έναν μέντορα, κανόνισα μια ημερομηνία συνάντησης. Δεν ήξερα τι να περιμένω από αυτή τη συνάντηση ή τι ακριβώς θα συζητούσαμε. Ωστόσο, είχα μεγάλες ελπίδες.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο μέντορας μοιράστηκε κάποια πράγματα για τον εαυτό του και εγώ μοιράστηκα κάποια πράγματα για τον εαυτό μου. Μόλις τελειώσαμε την ανταλλαγή απόψεων, με ρώτησε τι προσδοκούσα να κερδίσω από την καθοδήγηση. Δεν ήξερα πώς να απαντήσω στην ερώτηση, και αποκρίθηκα με καθοδήγηση. Ο μέντορας με ρώτησε τότε σε τι ζητούσα καθοδήγηση. Για άλλη μια φορά, δεν ήμουν σίγουρη πώς να απαντήσω. Βλέποντας την έκφραση σύγχυσης στο πρόσωπό μου, ανέλαβε γρήγορα να με βγάλει από τη δύσκολη θέση. «Ας ξεκινήσουμε από εδώ», μου είπε, παίρνοντας ένα σημειωματάριο και ένα στυλό. Στη συνέχεια, ο μέντορας προχώρησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις τρεις τελευταίες θέσεις εργασίας που είχα αναλάβει και τα καθήκοντα που εκτελούσα σε κάθε θέση.

»Καθώς τους μιλούσα για τη δουλειά μου, μου επαναλάμβανε μετά από εμένα την κάθε δεξιότητα και ξαφνικά άρχισα να συνειδητοποιώ την πληθώρα δεξιοτήτων που είχα αποκτήσει δουλεύοντας σε αυτές τις θέσεις.», εξομολογείται η Victoria Wray στο hubpages.com.

Τι ακριβώς είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων;

Σύμφωνα με το resume.com, ένα σύνολο δεξιοτήτων αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα ικανοτήτων, γνώσεων, εμπειρίας και ικανοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας εργασίας. Ορισμένες κατηγορίες για ένα σύνολο δεξιοτήτων μπορεί να περιλαμβάνουν δεξιότητες πληροφορικής, επικοινωνία, διαχείριση χρόνου, έρευνα και προγραμματισμό, ηγεσία και λογιστική. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να αποκαλούν σύνολα δεξιοτήτων «ικανότητες» ή «δυνατότητες».

Καταγράψτε τα καθήκοντα αυτά μαζί με τις επιμέρους εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε ενός από τα απαιτούμενα καθήκοντά σας. Συμπεριλάβετε τη χρήση προγραμμάτων λογισμικού, δικτυακών τόπων, εξοπλισμού και όλων των άλλων πόρων. Αφού απαριθμήσετε τα καθήκοντα και τις εργασίες σας, αποφασίστε ποιες από αυτές τις δεξιότητες μπορείτε να εκτελέσετε για να κερδίσετε χρήματα χωρίς να χρειάζεται να απασχοληθείτε μέσω μιας θέσης εργασίας. Αναρωτηθείτε: «Μπορώ να βγάλω χρήματα απευθείας με αυτή τη δεξιότητα χωρίς να έχω εργοδότη;».

Προσδιορισμός των δεξιοτήτων σας

Το πρώτο βήμα για την εμπορευματοποίηση των δεξιοτήτων σας είναι να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες που ήδη διαθέτετε. Προσδιορίστε όλους τους τρόπους με τους οποίους κερδίζετε χρήματα αυτή τη στιγμή, είτε αυτό γίνεται ανεξάρτητα είτε μέσω ενός εργοδότη. 

Μερικές φορές είναι πιο εύκολο για εμάς να ταυτιστούμε με τη θέση εργασίας μας παρά με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της θέσης εργασίας μας, η οποία, ας το παραδεχτούμε, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που αναγράφεται στο χαρτί. 

Το να έχετε την ικανότητα να διαχωρίζετε τις δεξιότητές σας από τη θέση εργασίας σας μπορεί να σας δώσει κάποιο πλεονέκτημα στο να μπορείτε να ονομάσετε και να διεκδικήσετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας. Αναρωτηθείτε, πώς εκτελώ το έργο για να εκπληρώσω τα καθήκοντα της τρέχουσας ή προηγούμενης εργασιακής μου θέσης;

Ορισμένες δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία σας ως μέρος της θέσης εργασίας σας και οι οποίες μεταφράζονται καλά σε ένα σύνολο δεξιοτήτων μπορεί να περιλαμβάνουν: συμβουλευτική, ψηφιακή δημιουργία, προγραμματισμό, γλώσσες στις οποίες επικοινωνείτε, λογιστική, καλή γνώση ορισμένων λογισμικών, μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε τις δεξιότητες που μπορεί να έχετε είναι να ρωτήσετε:

  • Για τι πράγμα έρχονται περισσότερο οι άνθρωποι σε μένα ζητώντας βοήθεια;
  • Ποιοι είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους άλλοι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα; Αναρωτηθείτε αν είστε σε θέση να κάνετε κάτι παρόμοιο.
  • Ποιες είναι οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες ή ποια είναι κάποια πράγματα που οι άνθρωποι αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες για την ατομική τους επιχείρηση;
  • Ποια προβλήματα ή ζητήματα καταλαβαίνετε από τη σκοπιά της δικής σας ζωής και της προσωπικής σας διαδρομής;

Καθώς εξετάζετε τις δεξιότητες που διαθέτετε σήμερα, δηλαδή τις δεξιότητες που είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες, μην ξεχνάτε να συνυπολογίσετε τις εξαιρετικά σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που δεν μπορούν να αποδειχθούν, αλλά πρέπει να επιδεικνύονται μέσω του τρόπου εργασίας και της προσέγγισης. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν την ηγεσία της επικοινωνίας, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα και είναι παρ’ όλα αυτά αρκετά πολύτιμες.

Πηγή: μετάφραση από hubpages.com 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…