Πώς να φτιάξετε την τέλεια quiche

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να φτιάξετε τη δική σας τέλεια κις, βήμα προς βήμα, με χρήσιμες συμβουλές.

Αφράτη, αρωματική και πάντα εντυπωσιακή, η κις(quiche) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις και συστατικά.

Συνδυάζει τραγανή βάση με κρεμώδη γέμιση και άπειρες παραλλαγές — από την κλασική Κις Λορέν (Quiche Lorraine) με μπέικον μέχρι ελαφριές χορτοφαγικές επιλογές με σπανάκι ή μανιτάρια. Είτε την απολαμβάνετε σε brunch, γεύμα ή δείπνο, η κις είναι πάντα μια επιτυχία.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 330 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

  • 230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια

  • 1 πρέζα αλάτι

  • κρόκους, από μέτρια αβγά, ο ένας αραιωμένος σε 1 κ.σ. νερό

  • 40 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 6 αυγά

  • 1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

  • 1 φλιτζάνι γάλα

  • 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρές λωρίδες

  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Gruyère

(Το Gruyère είναι η παραδοσιακή επιλογή για quiche Lorraine. Έχει πλούσια, καρυδάτη γεύση και λιώνει υπέροχα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τσένταρ, φέτα, μοτσαρέλα ή να αναμείξετε διάφορα τυριά για ακόμα πιο πλούσια γεύση)

  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.

  • Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας, 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο η θερμότητα των χεριών μας.

  • Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, το νερό, και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά ελαστική.

  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 10 λεπτά να μαλακώσει.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

  • Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ.

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη στη φόρμα.

  • Γυρνάμε προς τα έξω τη ζύμη που προεξέχει από την ταρτιέρα, για να κρατήσει το σχήμα της. 

  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας. 

  • Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη λαδόκολλα.

  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

  • Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ωμά όσπρια.

  • Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε πως δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση. 

  • Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.

  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά. 

  • Ψήνουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει.

  • Χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα και το γάλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

  • Ρίχνουμε το μπέικον και το τυρί στη ζύμη και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα των αυγών από πάνω.

  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να είναι χρυσαφένια και σταθερή.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Ταναμπάση Χριστίνα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…