Πώς θα φτιάξω σπιτικό σαπούνι ελαιόλαδου;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η παρασκευή αγνού και φυσικού σπιτικού σαπουνιού μπορεί να γίνει με πολύ λίγα υλικά τα οποία μπορούμε να βρούμε εύκολα όπως είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το βούτυρο καριτέ.

Το σαπούνι ελαιόλαδου γνωστό και ως σαπούνι Καστίλης είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά σαπούνια τα οποία μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.

Θα χρειαστείτε

1) 2 ανοξείδωτες κατσαρόλες (μια μικρή και μια μεγαλύτερη)

2) Ζυγαριά

3) Αυγοδάρτης ανοξείδωτος

4) Μίξερ χειρός

5) Θερμόμετρο (το οποίο να μετράει από 0 έως 110ο C)

6) Καλούπια σιλικόνης για σαπούνια

7) Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία  (πχ. ποδιά με μακριά μανίκια, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, μάσκα)

Συστατικά

1000g Ελαιόλαδο

200g λάδι καρύδας

63g βούτυρο καριτέ

168g καυστικό νάτριο

410,5g Απιονισμένο νερό

Πώς να το φτιάξετε;

Πριν ξεκινήσουμε τις οδηγίες πρέπει να αναφέρουμε ότι το Καυστικό Νάτριο ή Υδροξείδιο του Νατρίου είναι μια ουσία εξαιρετικά καυστική για το δέρμα, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να βγάλει ατμούς πολύ ερεθιστικούς για την αναπνοή. Για τον λόγο αυτό η παρασκευή του σπιτικού σαπουνιού πρέπει να γίνεται σε χώρο ανοιχτό (πχ. κήπος, αυλή)

1ο στάδιο : μικρή κατσαρόλα

pos-na-ftiaksete-sapouni-elaioladou

Ζυγίζουμε το Καυστικό Νάτριο σε ένα πλαστικό ποτήρι χρησιμοποιώντας ενα πλαστικό κουτάλι

Στη μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα ζυγίζουμε την αναγραφόμενη ποσότητα του νερού. 

Προσθέτουμε σιγά σιγά το Καυστικό Νάτριο στο νερό ανακατεύοντας με ένα ανοξείδωτο κουτάλι. Προσοχή! η θερμοκρασία του διαλύματος θα ανεβαίνει 

~~Προσοχή! η σειρά έχει μεγάλη σημασία ΔΕΝ βάζουμε ποτέ το Νερό στο Καυστικό Νάτριο~~

Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι το στερεό καυστικό Νάτριο να διαλυθεί πλήρως .

2ο στάδιο : μεγάλη κατσαρόλα

Στη μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα προσθέτουμε τις ζυγισμένες ποσότητες του ελαιόλαδου, του λαδιού καρύδας και του βούτυρου καριτέ. Θερμαίνουμε ελαφρά έτσι ώστε η θερμοκρασία να φτάσει τους 40οC και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει το βούτυρο καριτέ.

Τελικό στάδιο : ανάμειξη

Περιμένουμε να κρυώσει το διάλυμα του καυστικού νατρίου και να κατέβει στους 40οC.

Προσθέτουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου στο μίγμα των λαδιών, σιγά-σιγά και με συνεχή ανάδευση. Συνεχίζουμε την ανάδευση για περίπου 15 λεπτά. Όταν το μείγμα γίνει πυκνόρρευστο* το μεταφέρουμε στα καλούπια σιλικόνης. Σκεπάζουμε τα καλούπια και τα αφήνουμε 1 μήνα να ωριμάσουν χωρίς να τα πειράξουμε. Μετά από 1 μήνα ξεκαλουπώνουμε και τα σαπουνάκια μας είναι έτοιμα για χρήση!

* σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας πχ. λεβάντα, τριντάφυλλο, τειόδεντρο, grape fruit, γεράνι κτλπ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν φτιάχνετε στο σπίτι, τα δικά σας καλλυντικά να προσέχετε να μην υπάρχουν μικρά παιδιά κοντά σας για αποφυγή ατυχημάτων.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…