Πώς να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή;

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι αμέτρητες ευθύνες, οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί δε μας βοηθούν να απολαύσουμε και να χαρούμε τη ζωή μας. Ίσως όμως, τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή, για να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από το βάρος των υποχρεώσεων και να ζήσουμε πιο ελεύθεροι.

Το άγχος και η ανασφάλεια διαρκώς αυξάνονται. Οι αμέτρητες ευθύνες, οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί δε μας βοηθούν να απολαύσουμε και να χαρούμε τη ζωή μας. Ίσως όμως, τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή, για να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από το βάρος των υποχρεώσεων και να ζήσουμε πιο ελεύθεροι.

1. Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες

Ενδέχεται να περάσουν μήνες και χρόνια, δίχως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που είναι μπροστά μας. Πολλές φορές κάνουμε σχέδια, ελπίζουμε και περιμένουμε, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ζωή μας, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.

Πως να διαμορφώσουμε έναν πιο αρμονικό κόσμο;

Είναι εύκολο να νιώσεις ένα όμορφο συναίσθημα για έναν άγνωστο, όταν κάνει κάτι αξιοθαύμαστο. Αλλα τι θα σκεφτούμε για εκείνο το άτομο που μιλάει δυνατά στο τηλέφωνό του στο κατάστημα; Ίσως να επανασυνδέεται με τον καλύτερο φίλο του που έχουν να μιλήσουν χρόνια. Είμαι, λοιπόν, ενθουσιασμένος για αυτούς. Αυτό το άτομο που ήταν αγενές με τον υπάλληλο στο ταμείο και έφυγε βουρκωμένο; Ίσως αντιμετωπίζει βαθιά τραύματα και παλεύει με την κατάθλιψη. Θα τον στηρίξω!

Πώς να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή;

Προσθέστε στη ζωή σας την περιπέτεια

Πολλοί από εμάς ζούμε μια διαρκή κατάσταση ρουτίνας και αγγαρείας. Αρχικα, κλείνετε το ξυπνητήρι, έπειτα κάνετε ντους, αμέσως μετά πηγαίνετε στο αυτοκίνητο, ύστερα φτάνετε στη δουλειά, τέλος επιστρέφετε στο σπίτι και επαναλάμβάνετε. Όταν η ζωή μοιάζει με ένα μονότονο άλεσμα, έχουμε την ανάγκη να αναζητάμε τρόπους να ξεφύγουμε. Αν και όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές, προκειμένου να απολαύσουμε περισσότερο τη ζωή μας, δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν μπορούμε να βρούμε αμέσως μια νέα δουλειά, ή να κάνουμε τη γονική μέριμνα λιγότερο απαιτητική ή να θεραπεύσουμε προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Μπορούμε, ωστόσο, να βρούμε τρόπους να εντάξουμε την περιπέτεια στην καθημερινότητά μας.

Ενδεικτικές ιδέες για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα

Μπορείτε να επιλέξετε να πάτε με το ποδήλατό σας στη δουλειά, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο. Να κάνετε μια σύντομη πεζοπορία στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Ακόμα, ας επιλέξετε να δείτε περισσότερα ηλιοβασιλέματα και λιγότερο Netflix. Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να κάνετε οτιδήποτε θα κάνει τη μέρα σας πιο συναρπαστική και θα τονώσει τη διάθεση σας. Μάλιστα, εαν καταφέρετε να έρθετε πιο κοντά με τη φύση, ακόμα καλύτερα.

Πώς να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή;

Ζήστε την κάθε μέρα σα να είστε σε διακοπές

Όταν ταξιδεύω, είμαι πιο χαρούμενη, καθώς αναζητώ διασκεδαστικά πράγματα να κάνω, ακόμα κι αν έξω βρέχει. Βλέπω τον κόσμο με περισσότερο ενθουσιασμό, εκτιμώντας τα τοπικά έθιμα και το μοναδικό τοπίο που υπάρχει γύρω μου. Ζω αληθινά την κάθε στιγμή, παρασυρμένη από την περιπέτεια. Το όμορφο είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία ακόμα και αν βρισκόμαστε στην αυλή του σπιτιού μας. Μπορούμε να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική της γειτονιάς μας, αντί να προσπερνάμε απλά τα κτίρια. Να δεχτούμε με ενθουσιασμό αυτό που μπορεί να μας φέρει η επόμενη μέρα.

Αφήστε στην άκρη κάποιες από τις υποχρεώσεις σας

Μπορεί να νιώσετε μια μικρή ικανοποίηση, όταν καταφέρετε να κάνετε κάποια πράγματα που είχατε στη λίστα υποχρεώσεών σας. Κάθε μικρή νίκη είναι ένα γρήγορο χτύπημα ντοπαμίνης, επομένως είναι ωραίο να πετυχαίνεις αυτά που θέλεις. Όμως δεν είναι καλό για εσάς να συνδέετε πάντα την αξία σας με αυτά που έχετε καταφέρει. Όταν γεμίζετε τη

μέρα σας με εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε, δεν αφήνετε περιθώρια για αυθορμητισμό. Δεν υπάρχει η δυνατότητα ηρεμίας και έμπνευσης αν το μυαλό είναι διαρκώς απασχολημένο. Αντί λοιπόν να γεμίζετε το πρόγραμμά σας, με πράγματα που θεωρείτε πως πρέπει να κάνετε, προσπαθήστε να αφήσετε λίγο χώρο για να πράξετε αυθόρμητα και χωρίς πιέσεις αυτά που επιθυμείτε. Δες πού σε τραβάει η καρδιά σου. Κάνε μια βόλτα. Κάνε ένα τηλεφώνημα. Ψήσε ένα κέικ. Κάνε ο,τι μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις.

Προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας

Η προηγούμενη συμβουλή μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αν πιστεύετε ότι οφείλετε να κάνετε αρκετά πράγματα μέσα στις μέρες σας. Μάλιστα εάν σκέστεστε διαρκώς να κάνετε κάτι σημαντικό ή μεγάλο, ειδικά αν είναι κάτι για οποίο προσπαθείτε για χρόνια, τότε η κάθε μέρα μπορεί να μοιάζει με χύτρα ταχύτητας. Η ζωή είναι μικρή, γι’ αυτό καλύτερα βιαστείτε και κάνετε οτιδήποτε έχει για εσάς σημασία. Όμως, το άγχος δεν εγγυάται κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το μόνο που εγγυάται είναι ότι δεν θα απολαύσετε το ταξίδι της ζωής. Αντί λοιπόν να λέτε στον εαυτό σας ότι η μέρα σας μετράει, μόνο αν σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας, πείτε στον εαυτό σας ότι ο κύριος στόχος σας είναι να απολαμβάνετε όσο περισσότερο μπορείτε την κάθε μέρα. Ποτέ δεν «χάνεις χρόνο» αν μαθαίνεις ή διασκεδάζεις.

Πώς να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή;

Μικρες συνήθειες που συμβάλλουν στην ευτυχία

Συχνά πιστεύουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μεγάλα πράγματα – στα ορόσημα, στα επιτεύγματα- σε αυτά δηλαδή που θεωρούμε πως προσδίδουν στη ζωή μας νόημα και ικανοποίηση. Αλλά η ευτυχία βρίσκεται στις μικρές συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Μπορείτε να επαινείτε πιο συχνά τους ανθρώπους για πράγματα που περνούν απαρατήρητα ή να ξεκινάτε τη μέρα σας ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι. Ακόμα, μπορείτε να συμβάλετε στη ψυχική σας υγεία διατυπώνοντας μια αισιόδοξη φράση που να δημιουργεί χαμόγελο· όπως είχε πει ο Jim Carrey στο The Truman Show «Καλημέρα, και σε περίπτωση που δεν σε δω, καλημέρα, καλησπέρα και καληνύχτα!».

Πώς η κίνηση συντελεί στην ψυχική μας ηρεμία;

Η σωματική δραστηριότητα έχει τον τρόπο να μας αποφορτίζει. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος που μου αρέσει το τρέξιμο, η γιόγκα, η πεζοπορία και το περπάτημα ξυπόλητος στην παραλία είναι. Έτσι, αντί να μένουμε σε αυτό που συνέβη χθες ή να ανησυχούμε για αυτό που έρχεται αύριο, ζούμε ακριβώς τη στιγμή. Ήρθε η ώρα να απαλλαχθούμε από το άγχος και να αντλήσουμε ενδορφίνες. Είναι ενδιαφέρον ότι η κίνηση μας βοηθάει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι, όχι μόνο επειδή είναι συχνά μια κοινωνική εμπειρία, αλλά κυρίως επειδή «αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου μας» σύμφωνα με την ψυχολόγο υγείας Kelly McGonigal. Έτσι, όχι μόνο νιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι, αλλά νιώθουμε μια βαθύτερη αίσθηση αγάπης.

Μικρές επιλογές που θα σε φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία

Ας το παραδεχτούμε πως η ζωή δεν είναι πάντα διασκεδαστική και εύκολη. Ωστόσο, σε όλους μας παρουσιάζονται αμέτρητες ευκαιρίες για σύνδεση και χαρά, αρκεί να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε χώρο στη ζωή μας, να ξεφύγουμε από τo μυαλό μας και να αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους να ζήσουν το τώρα. Ίσως να ξεκινήσεις με μια απλή επιλογή, μια μικρή απόφαση να κάνεις κάτι διαφορετικό. Να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, να πούμε κάτι και όχι απλώς να το σκεφτόμαστε ή να αποβάλουμε μια σκέψη που μπορεί να μας κρατήσει πίσω.

Αυτές οι μικρές επιλογές μπορεί να μην αλλάξουν τα πάντα, αλλά μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ενδεχομένως, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό να είναι αρκετό.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…