Πώς να αντιμετωπίσετε τη «νοοτροπία του θύματος»

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να υποστηρίξετε έναν άνθρωπο με νοοτροπία θύματος; Το άρθρο αυτό θα σας δείξει τα βασικά βήματα για να αντιμετωπίσετε σωστά έναν άνθρωπο με αυτή τη νοοτροπία.

Το “θύμα”

Όλοι έχουμε κάποιον στη ζωή μας που έχει τη νοοτροπία του θύματος. Ίσως είστε εσείς, ίσως συνεργάζεστε με κάποιον τέτοιον ή ακόμα μπορεί να είστε παντρεμένοι με έναν.

Ένα πράγμα που έχω μάθει από τόσα χρόνια ως coach είναι ότι υπάρχουν δύο πράγματα που σε κανέναν δεν αρέσουν:

  1. Να τον αποκαλούν «θύμα»

 και

  1. Να ασχολείται με κάποιον που έχει «νοοτροπία θύματος».

Ας είμαστε σαφείς: υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι πραγματικό θύμα κάποιου τραύματος ή τραγικού γεγονότος στη ζωή (θυματοποίηση) και του να ζεις με μια νοοτροπία θύματος (μια στάση ή διάθεση που προδιαθέτει τις απόψεις, τις αντιδράσεις και την ερμηνεία των καταστάσεων από το άτομο).

Πιθανότατα έχετε γνωρίσει πολλά θύματα τραύματος που κάνουν την απαραίτητη δουλειά για να ζήσουν μια παραγωγική ζωή μετά το τραύμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες και το παρόν άρθρο δεν αφορά σε αυτούς. Αντίθετα, αυτό το άρθρο αφορά στους τύπους που ενσαρκώνουν την αβοήθητη, αδύναμη και παραιτημένη στάση ζωής. Τους τύπους που αποφεύγουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα στη ζωή τους.

Το πρότυπο του θύματος

Η νοοτροπία του θύματος είναι ένας συνηθισμένος τρόπος θεώρησης της ζωής, μια αυτόματη τάση του ατόμου να βλέπει τα γεγονότα στη ζωή ως άδικα και να αισθάνεται αδύναμο να αντιμετωπίσει τις περιστάσεις. Αυτό διασφαλίζει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, ποτέ δεν φταίει το ίδιο. Επειδή οι άνθρωποι ενεργούν σύμφωνα με την αντίληψή τους για τον κόσμο, ένας άνθρωπος με τέτοια νοοτροπία θα ενεργεί και θα συμπεριφέρεται ως θύμα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό είναι ένα πρότυπο και, όπως όλα τα πρότυπα, είναι δύσκολο να σπάσει, αλλά μπορεί να αλλοιωθεί και να δουλευτεί αν υπάρχει δέσμευση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη «νοοτροπία του θύματος»

Γιατί υιοθετεί κάποιος τη νοοτροπία του θύματος

Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά σε έναν άνθρωπο που ενσωματώνει τη νοοτροπία του θύματος, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η νοοτροπία δεν είναι παράλογη, ούτε αδικαιολόγητη. Αν βλέπατε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο που τη βλέπει εκείνος, είναι πιθανόν να αντιδρούσατε παρομοίως.

Κανείς δεν επιλέγει συνειδητά να είναι θύμα. Είναι περισσότερο ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος τη ζωή, είτε μένοντας ασφαλής στη ζώνη άνεσης, είτε αποφεύγοντας την ευθύνη για κάτι στη ζωή του. Ως coach έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, που απλώς δεν μπορούν να αντέξουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως αποτυχία στη ζωή τους. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, διατηρούν την άμυνά τους μετατοπίζοντας την ευθύνη, και έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουν, χάνουν τη δύναμή τους να αλλάξουν την κατάσταση.

Τι να κάνετε

Δεν υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί. Ωστόσο, ως προπονητής, θα σας πω τα ακόλουθα βήματα που μπορεί να είναι χρήσιμα και παραγωγικά για να υποστηρίξετε ένα άτομο που είναι παγιδευμένο σε αυτήν τη νοοτροπία:

  • Βήμα 1: Ελέγξτε τον εαυτό σας και αφήστε τις ετικέτες

Αποφύγετε να σκέφτεστε «είναι τέτοιο θύμα, δεν θέλω να ασχοληθώ μαζί του» ή «τα θύματα είναι τόσο εξαντλητικά». Πρέπει να σταματήσετε να είστε υπερβολικά επικριτικοί ή να υιοθετείτε στάση ανωτερότητας απέναντι σε τέτοια άτομα.

  • Βήμα 2: Επιβεβαιώστε, μην αδιαφορείτε

Επιβεβαιώστε ότι καταλαβαίνετε την άποψή τους, χωρίς να συμφωνείτε απαραίτητα με αυτήν. Ακούστε όχι μόνο τις λέξεις, αλλά και τη διάθεση και τα συναισθήματα πίσω από αυτά που λένε.

  • Βήμα 3: Μιλήστε για τη δέσμευση

Η παραίτηση συμβαίνει όταν έχεις εγκαταλείψει μια δυνατότητα που έβλεπες. Αναζητήστε την πραγματική δέσμευση που έχουν εγκαταλείψει και προσπαθήστε να την αναζωπυρώσετε.

  • Βήμα 4: Συμπεριλάβετε το σώμα

Αλλάξτε τη σωματική τους στάση για να υποστηρίξετε τη νέα τους δέσμευση. Ρωτήστε τους πώς θα παρουσίαζαν τον εαυτό τους αν ένιωθαν ότι ήταν σεβαστοί και ενθαρρύνετέ τους να σταθούν έτσι.

  • Βήμα 5: Υποστηρίξτε τη δράση

Μόλις εδραιωθεί μια νέα δέσμευση, προχωρήστε σε δράση. Ενθαρρύνετέ τους να δράσουν σύμφωνα με αυτό που είπαν.

Θα λειτουργήσει;

Κάθε άτομο, κάθε κατάσταση και κάθε συναίσθημα είναι διαφορετικά. Ελπίζω να βρείτε κάποια κομμάτια από αυτό το άρθρο χρήσιμα για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά άτομα που έχουν πέσει σε αυτό το πρότυπο. Σίγουρα, αν αποκτήσετε λίγη συμπόνια για την ανθρώπινη φύση του άλλου ατόμου, θα είστε πιο αποτελεσματικοί, ανεξάρτητα από το τι κάνετε.

Αν βρίσκεστε σε αυτήν τη νοοτροπία και ψάχνετε βοήθεια ή έχετε κάποιον που αγαπάτε, δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε και χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, μπορείτε να με βρείτε ή να επικοινωνήσετε εδώ.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…