Από την αρχαιότητα, οι λαοί χρησιμοποιούσαν τις φάσεις της σελήνης για να υπολογίζουν τον χρόνο, και πολλές κουλτούρες έχουν αναπτύξει …
Πως η πανσέληνος μας επηρεάζει – Μύθοι και αλήθειες (Μέρος Α’)
Πολλές δοξασίες υπάρχουν γύρω από την πανσέληνο και το πώς αυτή επιδρά στην ψυχική και στη σωματική υγεία των ανθρώπων. Κάποιοι επιστήμονες διερεύνησαν το θέμα και κατέληξαν σε ανατρεπτικά συμπεράσματα!
Για αιώνες, το φεγγάρι και η πανσέληνος και το πώς επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, βρίσκονται στο επίκεντρο της μυθολογίας και της λαογραφίας σε όλο τον κόσμο. Η λέξη «σεληνιασμένος» χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν πιστευόταν ότι το φεγγάρι και οι φάσεις του θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο επιθετικούς, ανάλογα με τη θέση του στον σεληνιακό κύκλο. Τελικά υπάρχει σχέση μεταξύ της σελήνης και της ανθρώπινης υγείας; Και αν ναι, πώς μπορεί η πανσέληνος να μας επηρεάσει;
Πανσέληνος: Μια αρχαία ιστορία
Σε κάποιους πολιτισμούς, η πανσέληνος τιμάται και λατρεύεται για τη θέση του ανάμεσα στα αστέρια. Αλλά φυσικά, υπάρχουν ιστορίες πιο σκοτενής φύσεως, όπως στοιχειωμένες ιστορίες με λυκάνθρωπους, των οποίων η μεταμόρφωση εξαρτάται από την πανσέληνο. Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, στα κορίτσια προσφέρονταν φυλαχτά σε σχήμα μισοφέγγαρου στα γενέθλιά τους, για να τα προστατεύσουν από τα κακά πνεύματα. Οι γυναίκες τα φορούσαν, επίσης, για να βελτιώσουν τη γονιμότητα και για προστασία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μέχρι τον 16ο αιώνα, η παρακολούθηση της θέσης της Σελήνης είχε καταστεί «ουσιώδες μέρος» της ιατρικής, σύμφωνα με τη Louise Devoy, επιμελήτρια του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς.
Τι απαντούν οι έρευνες στις απορίες μας για την πανσέληνο;
Παραμερίζοντας τις δεισιδαιμονίες και τους μύθους, υπάρχει επιστημονική αλήθεια πίσω από την πανσέληνο; Τι λένε οι έρευνες που έχουν γίνει για τους σεληνιακούς κύκλους;
Μπορεί η πανσέληνος να επηρεάσει την υγεία και τη συμπεριφορά σας;
Όλοι οι οργανισμοί διεξάγουν φυσικούς βιολογικούς κύκλους για την επιβίωση. Όταν μιλάμε για βιολογικούς κύκλους, πιθανότατα πιο συχνά, σκεφτόμαστε τον κιρκάδιο ρυθμό μας (ο 24ωρος κύκλος ύπνου-εγρήγορσης του σώματός μας) και τους infradian ρυθμούς (κύκλοι που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες), όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος 28 ημερών ή η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Όλοι αυτοί οι βιολογικοί κύκλοι αλλάζουν βάσει εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ανθρώπινα σώματά μας αποτελούνται από 60% έως περίπου 75% νερό, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι και εμείς μπορεί να επηρεαστούμε από το φεγγάρι, το φως του και τον σεληνιακό κύκλο των 27 ημερών. Η βαρυτική έλξη στη γη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει τις παλίρροιες των ωκεανών.
Η έρευνα έχει δείξει ότι αρκετά είδη έχουν προσαρμόσει ορισμένους από τους βιολογικούς τους κύκλους, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τον σεληνιακό κύκλο. Ο αναπαραγωγικός κύκλος των θαλάσσιων ζώων, όπως τα τροπικά κοράλλια κατά τη διάρκεια των νυχτών με πανσέληνο, τα σκουλήκια με ανηλιοειδή κατά τη διάρκεια της σελήνης που αυξάνεται και η εμφάνιση σκνίπων στις παλίρροιες, είναι απόδειξη αυτής της σεληνιακής σύνδεσης. Μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της έρευνας υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της σελήνης στις βιολογικές διεργασίες σε πολλά είδη, που σχετίζονται με επίπεδα δραστηριότητας, τελετουργίες σίτισης, φωτοευαισθησία, μετανάστευση, μοτίβα τήξης και πολλά άλλα. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους;
Οποιαδήποτε έρευνα έχει γίνει, έχει θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, εν μέρει, επειδή οι μελέτες για τους ανθρώπους είναι αντικρουόμενες.
Ρωτήστε οποιονδήποτε, για το πώς μια πανσέληνος επηρεάζει τη ζωή μας και πιθανότατα, έχετε ακούσει ιστορίες για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, την αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα και την αύξηση της εγκληματικότητας. Όπως επισημαίνει αυτή η ανασκόπηση, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του σεληνιακού κύκλου και αυτών των καταστάσεων. Όμως, κάποιες μελέτες έχουν δείξει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της σελήνης και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ακόλουθους τομείς:
Οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία;
Πιστεύεται ότι το φεγγάρι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στις εναλλαγές της διάθεσης ενός ατόμου και να λειτουργήσουν ως έναυσμα για άγχος και κατάθλιψη, αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς (αν καθόλου) ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το φεγγάρι μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άτομα με διπολική διαταραχή. Παράλληλα, σε μια άλλη μικρή μελέτη, οι ερευνητές έμαθαν ότι οι ασθενείς τους παλινδρομούσαν γρήγορα, μεταξύ καταστάσεων κατάθλιψης και μανίας και ότι αυτοί οι γρήγοροι κύκλοι δεν ήταν τυχαίοι, αλλά συγχρονίζονταν με τον σεληνιακό κύκλο. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που το προκαλεί είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι αυτές οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση προκλήθηκαν από μια διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού τους και του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης…
Δείτε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διπολική διαταραχή
Η συνέχεια στο Β’ μέρος.