Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα καθορίζει το μέλλον του πλανήτη με τον άνθρωπο, καθώς διατηρεί τους φυσικούς πόρους και προστατεύει τη δυνατότητα …
Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας
Στις μέρες μας, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κλονίζεται, αφού ζουν σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες για την επιβάρυνση της υγεία μας; Τι μέτρα μπορούν να λάβουν οι πολίτες αλλά και το ίδιο το κράτος;
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, που πλέον συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι, η ξηρασία και η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας καταστρέφουν το οικοσύστημα και διαταράσσουν τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Επιπλέον, ο αφανισμός καλλιεργειών και η μείωση των πόρων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση δράση.
Πώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας επιβαρύνει την υγεία μας
Η συνεχής αύξηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η διαρκής κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και η αστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση επικίνδυνων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο βλάπτει το περιβάλλον αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην ποιότητα ζωής μας. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά νοσήματα όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή για τον οργανισμό μας
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου και μπορεί να βλάψει την υγεία του σε μεγάλο βαθμό. Οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και επεξεργασμένων λιπαρών. Αυτές οι ουσίες προκαλούν αύξηση του βάρους και σοβαρές ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες και υπέρταση. Η έλλειψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών τροφών περιορίζει την πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεπόμενη αύξηση της ευαισθησίας σε ασθένειες.
Το άγχος και η αβεβαιότητα ως κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Πέρα από το φυσικό περιβάλλον, η κοινωνία μέσα στην οποία ζει ο άνθρωπος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Η επαφή με άλλους ανθρώπους, η ειρηνική συνύπαρξη και η υποστήριξη από το κράτος προάγουν την ασφάλεια και την αλληλεγγύη. Σε περιοχές οπού επικρατεί η εγκληματικότητα και η βία- πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας-η ποιότητα ζωής των κατοίκων χειροτερεύει, δημιουργώντας το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας. Επιπρόσθετα, ο θόρυβος, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, και η έλλειψη πράσινων χώρων ειδικά στις αστικές περιοχές συνδέονται με διάφορες παθήσεις, όπως αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Αντίθετα, σύμφωνα με μελέτες, η συναναστροφή με τη φύση συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
Έρευνα για τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους ανθρώπους
Τον Φεβρουάριο του 2024 το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata, διεξήγαγε μεγάλη ετήσια πανελλαδική κοινωνική έρευνα «Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα σήμερα». Αναλυτικότερα, στα συναισθήματα κυριαρχούν η απογοήτευση (50%) και ο θυμός (38%), ενώ μόλις τέταρτη και έκτη επιλογή είναι η αισιοδοξία (15%) και η ελπίδα (13%) αντίστοιχα. Την πιο αρνητική αξιολόγηση λαμβάνουν οι πολιτικές στην παιδεία (88%), στην υγεία (87%), στην ασφάλεια (85%), στην κοινωνική πρόνοια (83%), στην οικονομία και στο περιβάλλον (από 76%). Την πιο θετική αξιολόγηση έχουν ο τουρισμός (55%) και η εξωτερική πολιτική (41%).
Τα αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής στις ημέρες μας
Η ποιότητα ζωής κρίνεται ως υποβαθμισμένη (43%) και ασφυκτική/πιεστική (30%), η ακρίβεια (70%), οι χαμηλοί μισθοί/συνθήκες εργασίας (29%), η υγεία/συνθήκες περίθαλψης εκτός COVID-19 (29%), ενώ σε έναν χρόνο από σήμερα, εκτιμάται ότι η κατάσταση της χώρας θα έχει χειροτερεύσει (55%), θα είναι η ίδια (28%), θα έχει βελτιωθεί (15%). Την πιο αρνητική αξιολόγηση λαμβάνουν οι πολιτικές στην παιδεία (88%), στην υγεία (87%), στην ασφάλεια (85%), στην κοινωνική πρόνοια (83%), στην οικονομία και στο περιβάλλον (από 76%). Την πιο θετική αξιολόγηση έχουν ο τουρισμός (55%) και η εξωτερική πολιτική (41%).
Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της κοινωνίας
Από τα παραπάνω προκύπτει η δυσαρέσκεια για τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα έχει κλονιστεί με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της κοινωνίας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακάλυψη βιώσιμων πρακτικών πρέπει να είναι καθήκον και προτεραιότητα όλων μας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι πολίτες πρέπει να υιοθετήσουν μεθόδους που να ελαττώνουν την ρύπανση, να προστατεύουν το οικοσύστημα και να εφαρμόζουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.