Πώς η άσκηση συνδέεται άρρηκτα με την καλή ψυχική υγεία;

Συντάκτης: Flowmagazine

Γνωρίζατε ότι η άσκηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή μας, να βελτιώσει τον ύπνο και να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τους άγχους αλλά και του στρες;

Ολοένα αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για τον ρόλο της άσκησης στην προαγωγή της καλής υγείας −σωματικής και ψυχικής− εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε  ήδη ότι η άσκηση κάνει καλό στο σώμα μας αφού αποτελεί τη νούμερο ένα συμβουλή που θα μας έδιναν για να φροντίσουμε για τη σωματική μας υγεία και ευημερία στο παρόν αλλά και το μέλλον. Γνωρίζατε, όμως, ότι η άσκηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή μας, να βελτιώσει τον ύπνο και να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τους άγχους αλλά και του στρες; 

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, συναισθηματική ευεξία και χαμηλότερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών.

Η άσκηση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής ασθένειας. Φαίνεται επίσης να βοηθά στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Κατάθλιψη

Μελέτες έχουν δείξει πως  η άσκηση έχει τη δυνατότητα να μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ερευνητική ομάδα του  Harvard διαπίστωσε πως το τρέξιμο −15 λεπτά την ημέρα− ή το περπάτημα μιας ώρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της μείζονος κατάθλιψης κατά 26%. Εκτός λοιπόν από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος άσκησης έχει την ικανότητα να σας προστατέψει και από πιθανή υποτροπή.

Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο κατά της κατάθλιψης για διάφορους λόγους. Πιο συγκεκριμένα, προάγει κάθε είδους αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανάπτυξης, της μειωμένης φλεγμονής. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, που ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που ενεργοποιούν το πνεύμα σας, προάγουν τα συναισθήματα ηρεμίας και ευεξίας και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Τέλος, η άσκηση μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μέσο απόσπαση της προσοχής, επιτρέποντάς σας να βρείτε χρόνο για να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη.

Διαταραχές του άγχους

Η άσκηση είναι μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία κατά του άγχους. Ανακουφίζει από την ένταση και το στρες, ενισχύει τη σωματική και πνευματική ενέργεια και ενισχύει την ευεξία μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Οτιδήποτε σας κάνει να κινηθείτε μπορεί να βοηθήσει, αφού όπως και στην προαναφερθείσα παράγραφο μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο απόσπασης της προσοχής σας από όσα μπορεί να μας αγχώνουν, ενώ παράλληλα μπορούμε να απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη ένταση που μπορεί να αισθάνεστε.

Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει:

Καλύτερη μνήμη και σκέψη

Οι ίδιες οι ενδορφίνες που αναφέραμε προηγουμένως ότι σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, βοηθούν επίσης στη συγκέντρωση και στην καλύτερη πνευματική διαύγεια στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση διεγείρει επίσης τον σχηματισμό και την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων και συνάψεων ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πρόληψη της φυσικής φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία.

Υψηλότερη αυτοεκτίμηση

Όταν  η συστηματική άσκηση γίνει συνήθεια, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας και να σας κάνει να νιώσετε δυνατοί και δυνατοί. Θα νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας αλλά και με την εμφάνισή σας, ενώ με την επίτευξη ακόμη και μικρών στόχων κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα νιώσετε μια αίσθηση επιτυχίας.

Καλύτερος ύπνος 

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του 2021, η σωματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα ένα γρήγορο περπάτημα ή η άθληση, είναι ικανά να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες). Συνεπώς,  όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της προπόνησής σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης. Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σημαίνουν λιγότερο στρες, οδηγώντας ενδεχομένως σε καλύτερο ύπνο.

Περισσότερη ενέργεια

Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού πολλές φορές την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη διάθεση σας για κινητικότητα, ενώ παράλληλα θα αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια και καθημερινές δραστηριότητες θα γίνονται ολοένα και ευκολότερες. Μπορείτε να ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά άσκησης την ημέρα και αυξήστε την προπόνησή σας σταδιακά. 

Ισχυρότερη ανθεκτικότητα

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στη μείωση των επιπτώσεων του στρες.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια

  1. Βρείτε χρόνο

Σκεφτείτε πόση ώρα έχετε στη  διάθεσή σας για άσκηση ώστε να επιλέξετε κάτι που ταιριάζει στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας.

  1. Διαλέξτε τη σωστό είδος για εσάς 

Ποιο είδος δραστηριότητας θα σας ταίριαζε περισσότερο; Σκεφτείτε ποια μέρη του σώματός σας θέλετε να ασκήσετε και αν προτιμάτε να είστε δραστήριοι στο σπίτι ή αν θέλετε να αλλάξετε σκηνικό και προτιμάτε να ασκηθείτε σε διαφορετικό περιβάλλον, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

  1. Κάνοντάς το μέρος της καθημερινής ζωής

Η υιοθέτηση ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής μπορεί να είναι τόσο απλή κάνοντας μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας, με συστηματικό τρόπο.

  1. Ξεκινήστε αργά

Εάν η σωματική δραστηριότητα είναι κάτι καινούριο για εσάς, είναι καλύτερο να αναπτύξετε σταδιακά τις ικανότητές σας. Εστιάστε σε μικρούς στόχους, όπως η βελτίωση των αθλητικών δεξιοτήτων ή της αντοχής, αντί του ανταγωνισμού.

  1. Στόχοι

Ο καθορισμός στόχων για τη μέτρηση της προόδου είναι σημαντικός, κάτι που μπορεί να σας παρακινήσει. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα βηματόμετρο ή μια εφαρμογή στο smartphone σας για να μετρήσετε την ταχύτητά ή την απόσταση που διανύσατε. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν θα βλέπετε βελτίωση στη φυσική σας κατάσταση κάθε μέρα. Η τακτική δέσμευση σας για σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα από μόνο του και κάθε ευκαιρία για δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Κάνετε την άσκηση διασκεδαστικό μέρος της καθημερινότητάς σας

Δεν χρειάζεται να περνάτε ατελείωτες ώρες σε ένα γυμναστήριο ή να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας σε δύσκολες προπονήσεις για να βιώσετε τα πολλά και σημαντικά οφέλη της άσκησης. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ένα πρόγραμμα άσκησης που να βολεύει εσάς ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, να φαίνεστε καλύτερα και να απολαμβάνετε περισσότερα από τη ζωή.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…