Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η τρυπτοφάνη (αμινοξύ) στο άγχος;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η τρυπτοφάνη (αμινοξύ) για το άγχος είναι ότι μπορεί να χειριστεί τη χημεία του εγκεφάλου για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος ή την κατάθλιψη. Η πραγματική αιτία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων σχετικών ασθενειών δεν είναι γνωστή.

Εάν βάζετε δύο διαφορετικούς ανθρώπους σε μια αγχωτική κατάσταση, ο ένας μπορεί να αναπτύξει άγχος, αλλά ο άλλος όχι. Μπορεί να έχετε άγχος μέσω ενός συνδυασμού μεταβλητών, όπως η γενετική προδιάθεση, οι χημικές και ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τρυπτοφάνη αμινοξύ για το άγχος

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που σχετίζεται με τη σεροτονίνη. Ίσως έχετε ξανακούσει για τη σεροτονίνη, είναι ο νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τον ύπνο, την όρεξη, τη ρύθμιση της διάθεσης και την κόπωση του κεντρικού νευρικού σας συστήματος. Η σεροτονίνη παράγεται φυσικά στο σώμα και η λιγότερη της θεωρείται ο λόγος που έχετε άγχος και κατάθλιψη.

Πώς λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά

Η σεροτονίνη είναι συχνά ο στόχος πολλών φαρμάκων για το άγχος και την κατάθλιψη. Τα φαρμακευτικά εργαστήρια χρησιμοποιούν όλα τα είδη φαρμάκων για τον χειρισμό της σεροτονίνης στο σώμα για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση που βρίσκεται το μυαλό σας. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της σεροτονίνης ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Το SSRI είναι ένα είδος αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, ειδικά για τις αγχώδεις διαταραχές. Το SSRI θεωρείται αποτελεσματικό για την ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, τις φοβίες και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Οι δόσεις για SSRI είναι συνήθως υψηλότερες κατά τη θεραπεία του άγχους από την κατάθλιψη.

Πού βρίσκεται  το αμινοξύ τρυπτοφάνης;

Πολλά φάρμακα που επηρεάζουν τη σεροτονίνη θα έχουν παρενέργειες, αλλά αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη δεν έχουν, ειδικά όταν λαμβάνετε τα απαραίτητα αμινοξέα από τα τρόφιμα. Μπορείτε να πάρετε τρυπτοφάνη από την κατανάλωση τροφής ή από συμπληρώματα. Μπορεί να επιτύχετε την αύξηση των αμινοξέων σας για το άγχος.

Σε μορφή συμπληρώματος, η τρυπτοφάνη είναι γνωστό ότι προκαλεί παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η τρυπτοφάνη σε μορφή συμπληρώματος συνδέεται με μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο ηωσινοφιλίας-μυαλγίας.

Όταν λαμβάνετε τρυπτοφάνη από το φαγητό που τρώτε, είναι συνήθως ασφαλές. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, κοτόπουλο, τυρί, ψάρι, γάλα, προϊόντα σόγιας και σοκολάτα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξύ τρυπτοφάνης. Επιπλέον, θα χρειαστεί να συνοδεύσετε την τρυπτοφάνη με άλλες βιταμίνες, βιταμίνη Β6 και Β12, και σίδηρο προκειμένου η τρυπτοφάνη να είναι αποτελεσματική στην παραγωγή νιασίνης και σεροτονίνης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τρυπτοφάνη είναι αποτελεσματική στο να βοηθά τους ανθρώπους να ρυθμίζουν τους εθισμούς τους, όπως η εξάρτηση από τη νικοτίνη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τις προεμμηνορροϊκές (PMS) εναλλαγές της διάθεσης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να λένε ότι η τρυπτοφάνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της αϋπνίας και της υπνικής άπνοιας.

Ακόμα κι αν χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι η τρυπτοφάνη είναι αποτελεσματική για τις αγχώδεις διαταραχές, λειτουργεί σε μερικούς ανθρώπους και θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς.

Η προσαρμογή της διατροφής σας για να μεγιστοποιήσετε τα απαραίτητα αμινοξέα σας είναι φθηνή και σας βοηθά να γίνετε πιο υγιείς με άλλους τρόπους. Έτσι, ακόμα κι αν οι επιπτώσεις του στο άγχος αποδειχθούν αμελητέες, θα σας βοηθήσει να τρώτε καλύτερα.

Η βελτιωμένη διατροφή δημιουργεί υψηλότερη αντίσταση και πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Θα νιώσετε λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις από μια αγχώδη διαταραχή εάν το σώμα σας είναι σωματικά σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Δεδομένου ότι το αμινοξύ τρυπτοφάνης είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, τα άτομα που έχουν έλλειψη σε αυτό θα αισθανθούν κάποια αρνητική επίδραση. Τα συμπληρώματα τρυπτοφάνης είναι φθηνά, είναι επίσης άμεσα διαθέσιμα από τα τρόφιμα.

Διατροφή για λιγότερο άγχος

Θα θελήσετε να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων από τα τρόφιμα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι συνήθως και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με τα είδη πρωτεΐνης που είναι καλύτερο για το σώμα, καθώς μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι vegan ή χορτοφάγοι και επιμένουν σε πρωτεΐνες που δεν προέρχονται από ζώα.

Αλλά η ζωική ή φυτική πηγή της πρωτεΐνης σας δεν είναι σημαντική όταν πρόκειται για αμινοξέα τρυπτοφάνης. Μπορεί να έχει σημασία για άλλα αμινοξέα, όπως η καρνοσίνη, η οποία βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που είναι φυτικής προέλευσης περιλαμβάνουν: ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας, τόφου, φακές, φασόλια και βρόμη. Τροφές με βάση τα ζώα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας και τα αυγά. Η συνιστώμενη ημερήσια απαίτηση για τρυπτοφάνη είναι 4 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους ή 1,8 mg για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Θα χρειαστείτε περίπου 60 γραμμάρια σπόρων, ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών προϊόντων ή προϊόντων σόγιας για να εκπληρώσετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τρυπτοφάνης. Τα 60 γραμμάρια είναι περίπου μισό φλιτζάνι σε όγκο. Εάν προτιμάτε κρέας, χρειάζεστε μόνο 66 γραμμάρια κρέατος (περίπου μισό φλιτζάνι) για να καλύψετε την RDI για τρυπτοφάνη σε έναν ενήλικα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…