Πόρτο Λάγος, μια εναλλακτική Ξάνθη

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το Πόρτο Λάγος είναι μια λωρίδα γης ανάμεσα στην Λίμνη Βιστωνίδα και το Αιγαίο Πέλαγος.

Γενικά

 Η περιοχή το Πόρτο Λάγος είναι στα όρια των πάλαι ποτέ νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Αποτελεί σημαντικό υδάτινο οικοσύστημα. Η περιοχή δύναται να αποτελέσει για τους λάτρεις του εν λόγω τουρισμού αυτοτελή προορισμό. Η περιοχή φιλοξενεί μεταναστευτικά πτηνά τις μεταναστευτικές περιόδους. Το λιμάνι και η γεωλογία της περιοχής το κάνει ως την βορειότερη ακτή και λιμάνι της Ελλάδας αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά. Στην περιοχή εκτός της παράλιας βόλτας υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη στο παρακείμενο παρατηρητήριο και οικοτουριστικές δράσεις. Η λίμνη και θάλασσα εκτός της κολύμβησης προσφέρει και αθλητικές δράσεις όπως κανόε καγιάκ. Το ηλιοβασίλεμα και η ανατολή του Ήλιου είναι φημισμένες στην περιοχή. 

Εναλλακτικός τουρισμός

 Τα τελευταία έτη  παρατηρείται αγροτική ανάπτυξη και στροφή στον αγροτουρισμό μάλιστα αρχαιόθεν υπήρχε παράδοση στην αμπελουργία και οινοποίϊα.  Ο φορέας διαχείρισης του οικοσυστήματος μπορεί να σας κατατοπίσει για τις σχετικές δράσεις. Ένα άλλο γνωστό σημείο τοπόσημο της περιοχής είναι η μονή του Αγίου Νικολάου σε νησί μέσα στην Βιστωνίδα, προσβάσιμο με πεζογέφυρα. Η παραμονή σας δύναται να συνδυαστεί και με επισκέψεις σε παρακείμενες περιοχές και αξιοθέατα όπως τα Άβδηρα και το αρχαιολογικό τους μουσείο, η πόλη της Ξάνθης, η Κομοτηνή, το ΄Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού.

Πρόσβαση, διαμονή, εστίαση

Η πρόσβαση είναι κοινή με την Ξάνθη και την Κομοτηνή απλώς πρέπει να ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Πόρτο Λάγος. Η διαμονή είναι δυνατή στην περιοχή αλλά μπορείτε να διαμείνετε και σε γύρω περιοχές. Η περιοχή έχει αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία αναπτυγμένη οπότε υπάρχει πληθώρα επιλογών. Θα σταθώ στην αμπελουργία που δίνει πολύ καλό κρασί.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.