Πονοκέφαλος μετά από οργασμό;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Υπάρχει διαδομένη επιστημονικά η πεποίθηση ότι ένας οργασμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Τι γίνεται όταν ο οργασμός προκαλεί πονοκέφαλο; 

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο μετά από οργασμό;

Ο πονοκέφαλος μετά από οργασμό είναι πιο συνηθισμένος στους άντρες. Για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, αντιστοιχούν 4 άντρες. Περίπου 80% των ανδρών θα ζήσει κάτι τέτοιο μια φορά στη ζωή του. 25 % από αυτούς τους πονοκεφάλους προκύπτουν πριν από τον οργασμό και 75% κατά τη διάρκειά του. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της ερωτικής διέγερσης, διαστέλλονται οι μύες στο κεφάλι και στο λαιμό, ενώ μπορεί να αυξάνεται και η πίεση. 

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Wake Forest έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν ημικρανίες είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση, αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν πονοκεφάλους λόγω οργασμού. Αυτό προκύπτει λόγω της χαμηλής σεροτονίνης. Επιπλέον, μια μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βαγιαδολίδ συνέδεσε τους πονοκεφάλους με την αυξημένη λειτουργία του υποθαλάμου κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Πώς είναι αυτοί οι πονοκέφαλοι;

Εμφανίζονται ξαφνικά πριν, μετά, ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. ΄Όσοι τον βιώνουν λένε ότι είναι τόσο έντονος σαν αστραπή. Κάποιες άλλες φορές ξεκινάει ως πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Μπορεί να σταματήσει ξαφνικά ή να διαρκέσει ένα λεπτό, τρεις ώρες ή και αρκετές μέρες. Είναι πιθανό να σταματήσει σταδιακά. 

Ο πόνος αυτός μπορεί να συμβεί μία φορά ή και αρκετές φορές μέσα σε κάποιους μήνες. Περίπου 50% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο, θα τους ξανατύχει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ 40% θα τους αντιμετωπίσει και άλλες φορές μέσα σε ένα έτος. Ο πονοκέφαλος αυτός χτυπάει συνήθως άντρες ηλικίας 25-35. 

Χρειάζεται γιατρός;

Συνήθως όχι, καθώς είναι ένα θέμα που δεν χρήζει σοβαρής φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Υπάρχουν φορές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά φάρμακα. Ο πονοκέφαλος προκύπτει από την πίεση που προκύπτει όταν κάποιος διεγείρεται ερωτικά. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να κρύβονται και άλλα θέματα από πίσω, τα οποία δεν έχουν ανιχνευθεί ακόμα. 

Αν παρουσιάσετε:

Εμετό

Ακαμψία του λαιμού

Μούδιασμα

Πολύ σοβαρό πόνο που διαρκεί πάνω από μία μέρα

Απώλεια των αισθήσεων

Επιληψία

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να αποφύγετε θέματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε κάποια αξονική ή μαγνητική, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας σοβαρής πάθησης. 

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.