Πονάω στο πόδι. Το έχω σπάσει;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Το σπάσιμο του ποδιού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες γιατί συνοδεύεται από ταλαιπωρία, πόνο και αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες για αρκετό καιρό. Προτού όμως, βιαστείτε να «καταδικάσετε» τον εαυτό σας ερμηνεύοντας έναν πόνο ή μια ενόχληση ως σπάσιμο, δείτε τα πράγματα ψύχραιμα.

Βασικά συμπτώματα και αιτίες

Η αλήθεια είναι πως αν έχετε πράγματι σπάσει το πόδι σας, θα το έχετε ήδη καταλάβει. Καταρχήν, ο πόνος θα είναι τόσο οξύς που δεν θα μπορείτε να σταθείτε (ούτε λόγος για να περπατήσετε) και η περιοχή γύρω από το σπάσιμο πρησμένη, κόκκινη ακόμα και παραμορφωμένη. Πολλά λοιπόν, εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.

Ο πόνος στο πόδι μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, απλά (πολύωρη ορθοστασία ή εξαντλητικό περπάτημα, στενά παπούτσια), αλλά και σοβαρότερα (τραυματισμοί). Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα πόδια αποτελούνται από οστά, αρθρώσεις, αγγεία, τένοντες, μύες και νεύρα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Το συνηθέστερο αίτιο πάντως, είναι τα τραύματα, όπως τα διαστρέμματα, δηλαδή τα στραμπουλήγματα (τραυματισμοί των πλάγιων συνδέσμων της άρθρωσης από στραβοπάτημα ή πέσιμο χωρίς σπάσιμο ή ράγισμα του οστού που συνοδεύεται με πρήξιμο και πόνο κατά την κίνηση), τα κατάγματα (ράγισμα ή σπάσιμο οστού που προκαλεί πρήξιμο και μελάνιασμα, παραμόρφωση του άκρου και τοπικό πόνο που επιδεινώνεται κατά την κίνηση) που προκαλούνται ακόμα και από οστεοπόρωση, οι θλάσεις των μυών ή οι ρήξεις συνδέσμων, οι τενοντίτιδες, όλα αυτά που συγκαταλέγονται στις κακώσεις.

Φυσικά, δε χρειάζεται να πέσει κανείς ή να πάθει κάποιο ατύχημα για να σπάσει το πόδι του. Τα κατάγματα κόπωσης από υπέρχρηση (συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές) είναι τα πιο ύπουλα, γιατί δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως στην ακτινογραφία, έχουν όμως τα κλασικά συμπτώματα των καταγμάτων. Γι’ αυτό όταν ο πόνος κρατάει πάνω από δύο 24ωρα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό γιατρό.

Γιατί άλλο πονάνε τα πόδια;

Ένα τεράστιο κεφάλαιο που συνδέεται με τους πόνους στα πόδια είναι η σπονδυλική στήλη και η μέση. Η οσφυαλγία που αφορά τις δισκοκήλες και τις οσφυικές στενώσεις προκαλούν πόνους στη μέση, αλλά και στο πόδι, μούδιασμα και αίσθηση αδυναμίας στα κάτω άκρα. Η ισχιαλγία είναι πόνος του ισχιακού νεύρου, όταν αυτό πιέζεται, κατά μήκος του ποδιού. Αυτός ο πόνος όμως, αν και νευρόπονος ερμηνεύεται ως πόνος του ποδιού, σε καμία περίπτωση πάντως δεν υποδηλώνει σπάσιμο.

Άλλες αιτίες που πονάνε τα πόδια μπορεί να συνδέονται με παθήσεις των αρτηριών, όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος με σύμπτωμα τον ξαφνικό πόνο στη γάμπα μετά από περπάτημα, η φλεβική θρόμβωση, οι διάφοροι τύποι αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής ή ουρική αρθρίτιδα), διάφορες νευροπάθειες που προσβάλλουν και τα δυο πόδια και οφείλονται σε σοβαρές παθήσεις, όπως διαβήτη, καρκίνο ή έλλειψη βιταμινών. Ακόμα, οι νευραλγίες και οι μυικές κράμπες που προκαλούν πόνους στα πόδια, μπορεί να ξεγελάσουν κάποιον. Ο πόνος στην κνήμη σχετίζεται επίσης με υπέρχρηση του ποδιού ή επαναλαμβανόμενο χτύπημα.

Όπως και να έχει, όταν έχετε βάσιμες υποψίες ότι αυτό που σας ενοχλεί έχει να κάνει με τα οστά σας, μια εξέταση ή μια ακτινογραφία σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να διαλευκάνουν το τοπίο.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…