Πονάει το σώμα ή η ψυχή μου;

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Όταν νοσεί η ψυχή, πονάει το σώμα μας. Υπάρχει βάσιμη αλληλουχία μεταξύ συναισθήματος και σωματοποίησής του; Σε τι βαθμό μπορούμε να επέμβουμε

Σωματοποίηση συναισθημάτων

Την περίοδο των εξετάσεων θυμάμαι πάντα να μη μπορώ να κοιμηθώ από το άγχος και υπό το βάρος αυτού να μου κόβεται μέχρι και η όρεξη. Σε στιγμές έντονης θλίψης, ένιωθα ένα πνίξιμο στο λαιμό και ορισμένες φορές μου παρουσιαζόταν έντονο κοιλιακό άλγος. Αναρωτιόμουν αν αυτά τα συμπτώματα ήταν μέρος μιας κλινικής εικόνας κάποιας νόσου και συχνά οι επισκέψεις μου σε γιατρούς μου επιβεβαίωναν τα όσα μου έλεγαν κατά καιρούς αγαπημένα μου άτομα. Οι πόνοι μου κι όλες μου οι ενοχλήσεις ήταν ψυχοσωματικές! Έπνιγα τα συναισθήματά μου κι αυτά είχαν γίνει χείμαρρος.

Συμπτώματα

Η ψυχή και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «Οι χαρές και οι λύπες στην ουσία είναι καρφιά που ενώνουν την ψυχή και το σώμα».  Όταν νοσεί το ένα, πονάει το άλλο και τούμπαλιν. Στην πρώτη περίπτωση, όπου νοσεί η ψυχή μας και πονά το σώμα μας, συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτό με τον όρο «ψυχοσωματικό», παρενέργεια δηλαδή που η κύρια αιτία εμφάνισής της είναι ο ψυχολογικός παράγοντας.

Τα κύρια συμπτώματα είναι: καρδιακές αρρυθμίες, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος ή εντερικές ενοχλήσεις, διακοπή της όρεξης ή αύξηση αυτής, τρέμουλο, αϋπνίες, αυτοάνοσες παθήσεις, κρίσεις πανικού και λοιπά. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, σε περιπτώσεις που το άγχος και ο συσσωρευμένος θυμός ή η θλίψη συνυπάρχουν για αρκετό καιρό, θεωρούνται συνυπεύθυνοι στην εμφάνιση εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων κι ακόμα ακόμα στην εμφάνιση καρκίνου. Ενίοτε, τα συμπτώματα αυτά ή τα νοσήματα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετό καιρό μετά αφότου ήρθαμε αντιμέτωποι με κάποιο στενάχωρο ή/και στρεσογόνο συμβάν στην ζωή μας κι ενώ θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια καλή περίοδο για εμάς.  Δεν είναι απαραίτητο επομένως ότι θα παρουσιαστούν αμέσως κι έτσι αρκετές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τί ακριβώς μας συμβαίνει.

Αντιμετώπιση

Το να απαλλαγούμε από αυτόν τον βραχνά δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η δύναμη της συνήθειας (το να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο) είναι πολλή μεγάλη. Η «λύση» ωστόσο έρχεται από την στιγμή που θα το συνειδητοποιήσουμε. Η διαφυγή από την καθημερινότητα μέσω κάποιας μορφής άσκησης ή διάφορων ενδιαφερόντων, η προσπάθεια να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, συμβάλλουν σταδιακά με υπομονή κι επιμονή στην «ανακούφισή» μας. Καίριο ρόλο παίζει η βοήθεια ενός ειδικού επιστήμονα, όπου μέσω αυτής εκπαιδευόμαστε σε έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και αντίδρασης κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στην μετέπειτα ζωή μας.

Είναι μια διεργασία που σίγουρα στο τέλος της, θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και θα δούμε την ζωή μας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, πιο ρεαλιστικό και πιθανώς πιο θετικό κι ανάλαφρο. Όπως εύστοχα αναφέρεται και σε ένα τραγούδι, «ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό» κι ίσως μέσα από μια τέτοια δύσκολη περίοδο, να έρθουμε αντιμέτωποι με το μέσα μας και να ανακαλύψουμε τί αξίζει περισσότερο για τον καθένα μας. Μην ξεχνάτε πως μετά από κάθε καταιγίδα, βγαίνει πάντα ήλιος!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…