Πολύτιμοι λίθοι: οι ιδιότητες και o θεραπευτικός τους ρόλος

Συντάκτης: Flowmagazine

Γνωρίζατε ότι οι πολύτιμοι λίθοι έχουν ιδιότητες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή μας; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πώς να επιλέξετε τον λίθο που είναι ο πιο κατάλληλος για εσάς.

Οι λίθοι είναι η προίκα που δόθηκε στη γη από τους γεννήτορές της, τους αστέρες. Δημιουργούνται στα σπλάχνα της και μεταλλάσσονται με βάση την πίεση και τη θερμοκρασία, που κατά περιόδους μεταβάλλονται. Οι λίθοι έχουν αξία, διότι είναι δημιουργήματα που έχουν καταγράψει μέσα τους πολλές συμπαντικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν τη γη που τους παράγει. Όντα με πνευματικότητα και ειδικές ενέργειες, αγαπήθηκαν από τους ανθρώπους οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν για θεραπεία, για καλοτυχία, ως φυλαχτά και τέλος ως ένδειξη ισχύος. Ποιος δεν καθηλώνεται μπροστά σε ένα διαμαντένιο στέμμα και σε ένα κόσμημα με τεράστιους πολύτιμους λίθους, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει το γεγονός ότι για να δημιουργηθεί ένας λίθος χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια;

Αρχαίοι Έλληνες και πολύτιμοι λίθοι
Το ενδιαφέρον και η γνώση για τις πολύτιμες πέτρες ξεκινάει ήδη στη Μεσολιθική Εποχή. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν αρκετά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στα «Λιθικά» του Ορφέως καταγράφονται με ιδιαίτερο τρόπο οι θεραπευτικές, προστατευτικές και μαγικές ιδιότητες των λίθων. Στα «Λιθικά» επίσης γίνεται αναφορά στον «κρύσταλλο φαέθοντα διαυγή», δηλαδή στον διαφανή κρύσταλλο που λάμπει και με τον οποίο μπορεί κάποιος να ανάψει φωτιά. Από το γεγονός αυτό διακρίνουμε ότι οι Έλληνες γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τον κρύσταλλο ως συγκεντρωτικό φακό για να ανάψουν φωτιά και ιδιαίτερα αυτήν που επρόκειτο για θυσία. Για όσους ενδιαφέρονται, τα «Λιθικά» είναι η κύρια πηγή απ’ όπου μπορούμε να αντλήσουμε τις γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων για πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

Στα αρχαία χρόνια οι πολύτιμοι λίθοι εξορύσσονται και υφίστανται επεξεργασία στην Κεντρική και Ανατολική Μεσοποταμία, Βαβυλώνα, Αίγυπτο και Κεντρική Αμερική. Παρόλο που οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν πολύτιμους λίθους δεν έχουμε αρχαιολογικά δείγματα εξορύξεων στις περιοχές αυτές. Η επεξεργασία και η χρησιμοποίηση πολύτιμων λίθων στο κόσμημα έγινε κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, απ’ όπου ξεκινά το ευρύτερο ενδιαφέρον για τις πέτρες συγχρόνως με την άνοδο των επιστημών και του εμπορίου, κυρίως τον 15ο και 16ο αιώνα. Ιδιαίτερη αξία αποκτούν οι πέτρες με την ανάπτυξη της αλχημείας και του εσωτερισμού. Εδώ οι πέτρες χρησιμοποιούνται καθαρά για την ενίσχυση και κατεύθυνση της ενέργειας με διάφορους τρόπους και συνδέονται με την αστρολογία.

Η ιδιαίτερη αξία των λίθων
Οι άνθρωποι αγαπούν τους λίθους για τα χαρακτηριστικά τους που είναι η λάμψη, το χρώμα τους και οι ιδιαίτερες ιδιότητες που μπορεί να έχει ο κάθε πολύτιμος ή ημιπολύτιμος λίθος. Το χρώμα των λίθων οφείλεται σε ιχνοστοιχεία που μπορεί να φαίνονται ή να μην φαίνονται στον χημικό τους τύπο. Υπάρχουν διάφανοι λίθοι οι οποίοι δεν απορροφούν το φως από τους κρυστάλλους τους π.χ. η ορεία κρύσταλλος και το διαμάντι. Ακόμα, στους λίθους εμφανίζονται διάφορα οπτικά φαινόμενα, όπως ιριδισμοί, κινούμενη ανταύγεια, χρωματική διασπορά, καθώς και φαινόμενα τα οποία δημιουργούνται από την εσωτερική δομή των κρυστάλλων.

Άλλο αγαπημένο χαρακτηριστικό των λίθων είναι η διαφάνειά τους, δηλαδή η ικανότητα να αφήνουν το φως να περνά από το σώμα τους. Η διαφάνεια επηρεάζεται κυρίως από το μέγεθος των κρυσταλλικών κόκκων και από άλλες λεπτομέρειες. Το βασικό γνώρισμα, όμως, που κάνει τον πολύτιμο λίθο ακριβό και σπάνιο είναι η λάμψη, η οποία δημιουργείται από τη διάχυση του φωτός επί της επιφανείας του ή αμέσως κάτω από την επιφάνεια της ορατής έδρας του.

Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε λίθος, υπάρχουν και ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες ορισμένων όπως π.χ. η ηλεκτρική αγωγιμότητα (χαλαζίας, τουρμαλίνη) ή ο μαγνητισμός (αιματίτης), γεγονότα που ενέταξαν τους λίθους σε θεραπευτικές πρακτικές.

Πώς επιλέγουμε μια πέτρα
Πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε από τα βιβλία ευρείας κατανάλωσης, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να επιλέξουμε μια πέτρα. Μπροστά σ’ έναν σωρό από λίθους, είναι καλό να ακολουθούμε το ένστικτό μας και αυτό που μας βγαίνει πρώτο από όλα χωρίς σκέψη. Η πέτρα που μας κάνει πιο μεγάλη εντύπωση και την παίρνουμε πρώτη στα χέρια μας, σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι καλή για μας.

Αν θέλουμε να ελέγξουμε αν είναι όντως καλή για εμάς, την κρατάμε στο αριστερό μας χέρι (ή για τους αριστερόχειρες στο δεξί) και μετράμε κρατώντας την αναπνοή μας ήρεμα. Η πέτρα στην οποία θα κρατήσουμε πιο πολύ την αναπνοή μας είναι η καλύτερη για μας.

Ένας άλλος τρόπος για να επιλέξουμε μια πέτρα είναι με βάση το χρώμα της και τις ιδιαίτερες λειτουργίες της. Το χρώμα αναφέρεται εκτός των άλλων και στην ενεργειακή θεραπεία των τσάκρα (κέντρα συνειδητότητας) και έχει ως εξής: κόκκινες πέτρες για τη βάση, πορτοκαλί καφέ για τον ομφαλό, κίτρινες για το ηλιακό πλέγμα, πράσινες για την καρδιά, μπλε τρομάζ για το λαιμό και λευκό για το τρίτο μάτι.

Επίσης το χρώμα σχετίζεται και με τον σκοπό για τον οποίο επιλέγουμε μια πέτρα.

Οι κόκκινες πέτρες είναι για προστασία και δουλεύουν να δυναμώσουν το σώμα και τη θέληση, επίσης, προωθούν το θάρρος και την αυτοπεποίθηση. Στη θεραπευτική σχετίζονται με το αίμα. Επίσης, βοηθούν στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Οι πορτοκαλί πέτρες είναι ιδανικές για προστασία και προωθούν την διαφώτιση του νου. Σχετίζονται με την προσωπική εξουσία. Είναι καλές να φοριούνται από όσους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση γιατί επεκτείνουν τη γνώση και την αξία του εαυτού τους.

Οι κίτρινες πέτρες είναι για να μας δίνουν ενέργεια, είναι πέτρες κίνησης, ανταλλαγής ενέργειας και διανοητικής επίγνωσης. Από άποψη υγείας, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην πέψη, να ρυθμίσουν το νευρικό σύστημα και τα δερματικά προβλήματα.

Οι πράσινες πέτρες προστατεύουν την υγεία, δυναμώνουν τα μάτια, ελέγχουν τα νεφρά, ανακουφίζουν το στομαχικά προβλήματα και εμποδίζουν τις ημικρανίες. Το πράσινο χρώμα βοηθά όσους ασχολούνται με τη γη και την κηπουρική. Επίσης, οι πράσινες πέτρες χρησιμοποιούνται για ευημερία, χρήματα και πλούτο. Τέλος, είναι πέτρες που χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση του ανθρώπου με τη γη.

Οι γαλάζιες πέτρες προωθούν την ειρήνη. Το να κρατά κάποιος μια γαλάζια πέτρα ή να την κοιτάει σε απαλό φως καλμάρει τα συναισθήματα. Βοηθούν επίσης στον ύπνο. Στη θεραπεία χρησιμοποιούνται κατά των πυρετών, των ελκών και των φλεγμονών. Είναι πέτρες εξαγνισμού και ηρεμίας.

Οι μωβ πέτρες βοηθούν στον διαλογισμό και στην καθαρότητα του μυαλού και της σκέψης

Οι λευκές πέτρες σχετίζονται με τον ύπνο και τον ψυχισμό. Επειδή το λευκό χρώμα περιέχει όλα τα άλλα, μπορεί η λευκή πέτρα να αντικαταστήσει κάποια άλλη.

Πώς «φορτίζουμε» μια πέτρα

Αρχικά εξαγνίζουμε τις πέτρες πλένοντας τις σε τρεχούμενο νερό και αφήνοντας τις στον ήλιο μια μέρα. Τώρα είναι έτοιμη να την φορτίσετε με ενέργεια. Αυτό γίνεται με το να κρατήσετε τη πέτρα στο προβολικό σας χέρι (δεξί αν είστε δεξιόχειρες, αριστερό αν είστε αριστερόχειρες). Κατόπιν βλέπετε την ανάγκη σας και στέλνετε όλη την ενέργεια από το σώμα σας στην πέτρα. Αυτή η ενέργεια είναι η προσωπική σας δύναμη, που κυλά από το σώμα σας στο προβολικό σας χέρι και μπαίνει μέσα στην πέτρα. Όταν ξέρετε ότι η πέτρα δονείται με την προσωπική σας δύναμη, η φόρτιση είναι πλήρης.

Εμπιστευτείτε τις πέτρες για τις λεπτές ενέργειες που μας παρέχουν και κάντε τα προσωπικά σας πειράματα. Μόνο κέρδος θα έχετε.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…