Η πόλη ως γεωγραφική και διοικητική διαίρεση αποτέλεσε κέντρο συνάντησης των ετερόκλητων πληθυσμών και πολιτισμών για περίπου 9.000 χρόνια. Οι …
Πόλεις-σταθμοί της ανθρώπινης ιστορίας -Μέρος Β
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο χρόνο και ανακαλύπτουμε τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της ανθρωπότητας. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος σε πόλεις-σταθμούς της ανθρώπινης ιστορίας θα περιηγηθούμε στη Βαβυλωνία, την Καρχηδόνα, τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και τη Βαγδάτη.
- Βαβυλωνία
Η Βαβυλωνία δεσπόζει στα αρχεία της ιστορίας ως ένα κράτος που διέγραψε μία ιστορία της έκτασης των 4.000 χρόνων. Ήταν ένα σημιτικό κράτος με έντονη πολιτισμική επιρροή και βρισκόταν στη νοτιοανατολική Μεσοποταμία- τα εδάφη του σημερινού Ιράκ. Ο πληθυσμός της Βαβυλωνίας επικοινωνούσε στην ακκαδική γλώσσα. Η Βαβυλωνία ήταν το πνευματικό κέντρο της Μεσοποταμίας επί δύο αιώνες, με κολοφώνα της τη βασιλεία της περιόδου των Χαμουραμπί. Κατακτήθηκε από τους Ασσυρίους, αλλά ανακτήθηκε ξανά και έμελλε να εξελιχτεί σε ένδοξη αυτοκρατορία κατά τη νέο-βαβυλωνιακή περίοδο με απόγειο της δόξας της τα χρόνια επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσωρ. Ύστερα, καταλύθηκε οριστικώς από τον Πέρση βασιλιά Κύρο και έκτοτε η Βαβυλωνία δεν ξαναέγινε ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, η άλλοτε ένδοξη πρωτεύουσά της, η Βαβυλώνα, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη Α’.
Κατά το 1983 ξεκίνησαν από το τότε καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έργα για την επανίδρυση της Βαβυλώνας. Στην προσπάθειά του αυτή ο Χουσεΐν υιοθέτησε την τακτική του κραταιού Ναβουχοδονόσορ, με τα τούβλα που χρησιμοποιούνταν στην ανέγερση της πόλης να φέρουν εγχάρακτο το όνομά του. Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ, τα συγκεκριμένα οικονομικά υλικά έγιναν περιζήτητα αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Η εμπόλεμη κατάσταση επί δεκαετίες έχει επιφέρει σημαντική ζημιά στους ιστορικούς τόπους των αρχαίων πόλεων του Ιράκ, και παράλληλα έχει ανοίξει το δρόμο στους αρχαιοκάπηλους και τους ληστές.
- Καρχηδόνα
Η πόλη της Τυνησίας με την ονομασία Καρχηδόνα ήταν το κέντρο του αρχαίου πολιτισμού των Καρχηδονίων. Η Καρχηδόνα εξελίχθηκε, από την φοινικική αποικία της πρώτης χιλιετηρίδας σε ιστορική πρωτεύουσα αρχαίας αυτοκρατορίας. Ιδρύθηκε από ομιλούντες την Χαανική γλώσσα Φοίνικες αποίκους από την Τύρο, το σημερινό Λίβανο. Η Καρχηδόνα εξελίχθηκε και αποτέλεσε εύπορη πόλη και κυρίαρχη δύναμη της Μεσογείου.
Η Καρχηδόνα βρίσκεται ανατολικά της λίμνης Τύνιδας στο κεντρικό τμήμα της Τυνησίας.
Από αρχαιολογικά ευρήματα, 20.000 τεφροδόχοι με τα υπολείμματα βρεφών και νεογνών είδαν το φως των ανασκαφών. Τα συγκεκριμένα ευρήματα εντοπίστηκαν σε κοιμητήριο της περιοχής και χρονολογούνται μεταξύ του 400-200 π.Χ, μία χρονική περίοδο ανέχειας και πείνας για την Καρχηδόνα.
Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε εάν τα βρέφη αυτά πέθαναν ως αποτέλεσμα του λιμού ή αν ήταν αφιέρωμα σε κάποια θυσία.
Άλλωστε, μετά τον Τρίτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (μεταξύ της Ρώμης και της Καρχηδόνας), κάθε σχετικό ιστορικό αρχείο που αφηγούταν τη ζωή του λαού της Καρχηδόνας καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)