Ποιον τύπο άσκησης να επιλέξω;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το ίντερνετ, τα σύγχρονα μέσα καθώς επίσης και η επιστήμη έχουν δημιουργήσει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους άσκησης. Αν ψάχνετε ποιος είναι ο ιδανικότερος για εσάς, οι επιλογές είναι πολλές.

Η γυμναστική και η άθληση αποτελούν βασικούς παράγοντες ευεξίας και ευχαρίστησης. Δημιουργούν επίσης ένα όμορφο, καλλίγραμμο και υγιές σώμα που μας βοηθά στην καθημερινή μας ζωή, μας δίνει αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα συμβάλλει στην καλή μας διάθεση. 

Υπάρχουν όμως αρκετοί τύποι γυμναστικής με ιδιαιτερότητες και διαφορετικές στοχεύσεις. Έτσι λοιπόν ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει το μέσο εκγύμνασης που ταιριάζει καλύτερα στη δική του προσωπικότητα και στις δικές του ανάγκες.

Καλλισθενική γυμναστική

Η καλλισθενική γυμναστική έχει να κάνει κυρίως με ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του δικού μας σώματος. Μερικές από αυτές είναι το μονόζυγο, τα push-ups, οι βυθίσεις στο δίζυγο, όπως επίσης η γυμναστική με τη χρήση κρίκων. 

Ποιον τύπο άσκησης να επιλέξω;

Το αποτέλεσμα είναι να γυμνάζονται συνολικά οι μύες του σώματος μια και αρκετές από τις ασκήσειςαπαιτούν τη συνεργασία πολλών διαφορετικών μυϊκών ομάδων. Επίσης βασίζεται στην ισορροπία και στον απόλυτο έλεγχο ολόκληρου του σώματος. 

Είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός γραμμωμένου σώματος και για την ενδυνάμωση των μυών. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο μπορούμε να προσθέσουμε βάρη στην άσκηση για να πετύχουμε την μεγέθυνση των μυών.

Γυμναστήριο

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά από την καλλισθενική γυμναστική βρίσκεται το γυμναστήριο. Σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα και αν ακολουθήσουμε, εμπλέκει τη χρήση αντιστάσεων με βάρη. Συνήθως τα γυμναστήρια παρέχουν προσωποποιημέναπρογράμματα εκγύμνασης με ασκήσεις που βασίζονται στο βάρος του σώματός μαςή συμμετοχή σε ομαδικές συνεδρίες. 

Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η εξατομικευμένη προπόνηση σε ένα γυμναστήριο. Ο πρώτος είναι η αύξηση του μυϊκού μας όγκου που επιτυγχάνεται δίνοντας έμφαση στην αύξηση των κιλών που χρησιμοποιούμε στις ασκήσεις, ενώ κάνουμε λιγότερες επαναλήψεις. Ο δεύτερος είναι να μειώσουμε τα κιλά που σηκώνουμε σε κάθε άσκηση, αυξάνοντας όμως τον αριθμό των επαναλήψεων. 

Η συγκεκριμένη γυμναστική εστιάζεται κυρίως στη δημιουργία αντοχής των μυών σε συνθήκες καταπόνησης. Τέλος, τα ομαδικά προγράμματα σε ένα γυμναστήριο εστιάζουν είτε στην αερόβια άσκηση είτε είναι βοηθητικά και συμπληρωματικά των κυρίως ασκήσεών μας.

Αερόβια άσκηση

Στις αερόβιες ασκήσεις ανήκουν όσες περιλαμβάνουν μακροχρόνιες διεργασίες. Το τρέξιμο για παράδειγμα αποτελεί μία μορφή αερόβιας άσκησης όπως επίσης και το περπάτημα. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη της αντοχής και στην απώλεια περιττών κιλών όμως έχουν ένα μειονέκτημα: δεν γυμνάζουν ολόκληρο το μυϊκό σύστημα.

Επιπλέον, σε όλες τις υπόλοιπες μορφές άθλησης που αναφέραμε ο οργανισμός μας, ακόμα και για κάποια ώρα μετά, συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια.Δεν συμβαίνει το ίδιο με την αερόβια άσκηση διότι η δαπάνη ενέργειας συμβαίνει μόνο όσο αθλούμαστε. 

Ποιον τύπο άσκησης να επιλέξω;

Με άλλα λόγια, η καύση θερμίδων παύει τη στιγμή που σταματάμε την προπόνηση, γι’ αυτό είναι προτιμότερο η αερόβια άσκηση να συνδυάζεται με ασκήσεις με αντιστάσεις. Εξίσου βοηθητικός θα ήταν ο συνδυασμός με καλλισθενική γυμναστική ώστε να γυμναστούν και όλες οι μυϊκές ομάδες.

Αθλητισμός

Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα είναι μία μορφή γυμναστικής διαφορετική από τις παραπάνω, αφού υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τους αθλητές. Η επιλογή του αθλήματος έχει να κάνει τόσο με τις προτιμήσεις μας όσο επίσης και με τις αντοχές μας. 

Αναλυτικά τα περισσότερα αθλήματα και η ενασχόλησή τους με αυτά για μία ώρα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων ακόμα και από την προπόνηση με αντιστάσεις:

Στα αθλήματα με τα μεγαλύτερα σωματικά οφέλη ανήκουν η κολύμβηση, το τένις, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ οι πολεμικές τέχνες,όπου η κατανάλωση θερμίδων μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 900 θερμίδες την ώρα και όλα αυτά με ζωηρό και έντονο ρυθμό. 

Ποιον τύπο άσκησης να επιλέξω;

Στον αθλητισμό επίσης προσμετράται και η ενασχόληση με τον χορό όπως επίσης και με τη γιόγκα, ωστόσο και οι δύο αυτές δραστηριότητες βρίσκονται στην κατώτερη βαθμίδα κατανάλωσης ενέργειας. Με μία ώρα χορό ή γιόγκα καταναλώνονται 300 θερμίδες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι κακή γυμναστική.

Bonus tip: Η δραστηριότητα πουκαίμε τις περισσότερες θερμίδες ─ακόμα και από την προπόνηση με αντιστάσεις─ είναι το σχοινάκι, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 3.000 θερμίδες κατανάλωση σε μία ώρα

Από όλα τα παραπάνω μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η πιο αποτελεσματική και η πιο κατάλληλη μορφή άθλησης για εμάς.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.