Ποιος καφές είναι πιο… fitness;

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Λατρεύετε τον καφέ και δεν μπορείτε να διανοηθείτε πως θα ξεκινήσει η μέρα σας χωρίς αυτόν. Παρολ’ αυτά τώρα που καλοκαιριάζει, θέλετε να προσέξετε λίγο τις θερμίδες που θα… λάβετε. Δείτε λοιπόν ποιο καφέ να προτιμήσετε και ποιον να απορρίψετε ως θερμιδική βόμβα!

Φραπές – Καφές ελληνικής επινόησης!

Αν είστε λάτρεις του φραπέ και τον πίνετε στο όνομα (που δεν ξέρετε) αυτού που τον εφεύρε, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε πως ο εμπνευστής του φραπέ, είναι ο Δημήτρης Βακόνδιος! Ο άνθρωπος αυτός ήταν υπάλληλος σε μεγάλη ελβετική εταιρεία. Πώς εμπνεύστηκε όμως το φραπέ; Πάμε πίσω, στο 1957, και συγκεκριμένα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να φτιάξει τον καφέ του, δεν βρήκε ζεστό νερό. Έτσι, χρησιμοποίησε σέικερ για να τον φτιάξει με κρύο. Η πατέντα του λοιπόν πέτυχε και έγινε ο εθνικός μας καφές!

Ο δημοφιλής φραπές, λοιπόν, φτιάχνεται με καφέ, ζάχαρη, νερό, παγάκια και γάλα για όποιον επιθυμεί. Όταν ο καφές δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, τότε δεν αποδίδει ούτε θερμίδες, ούτε λιπαρά. Επειδή συνήθως, όμως, τον προτιμάμε και με τα δύο, η ζάχαρη του προσθέτει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και το γάλα περίπου άλλες 10-20 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα και ελάχιστα λιπαρά.

Είναι ένας καφές αρκετά βαρύς για το στομάχι, διεγερτικός με υπακτική δράση.

Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει τα 100mg.

Φρέντο καπουτσίνο, παίρνει τα ηνία από το φραπέ

Ο Φρέντο καπουτσίνο, είναι ο μόνος καφές που κατάφερε να πάρει τα ηνία από το φραπέ! Δοξάζεται όσο δοξαζόταν κάποτε ο φραπές! Πώς όμως εφευρέθηκε; Το 17ο αιώνα, μοναχοί στη Βιέννη της Αυστρίας που θεωρούσαν τον τούρκικο καφέ πολύ δυνατό για τα γούστα τους, αποφάσισαν να τον αναμείξουν με μέλι και κρέμα, δίνοντας μια πρώιμη μορφή στο φρέντο που σήμερα γνωρίζουμε. Το χρώμα του καφέ έγινε περισσότερο καφετί, μοιάζοντας στο χρώμα του ράσου που φορούσαν οι μοναχοί του τάγματος των επονομαζόμενων Capuchin, δίνοντας αργότερα το όνομα «cappuccino» στον καφέ.

Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία, φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, ζάχαρη, παγάκια και πλούσιο αφρόγαλα, γι’ αυτό και δεν ανήκει στους light καφέδες. Το αφρόγαλα αποδίδει περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτετε, οι θερμίδες του αυξάνονται κατά 20 ανά κουταλάκι. Παρ’ όλ’ αυτά, σαν καφές θεωρείται πιο ήπιος και ελαφρύς από το φραπέ, αφού φιλτράρεται, γι’ αυτό και προτιμάται από τους περισσότερους, αγγίζοντας μέχρι και 80mg καφεΐνης ανά ποτήρι.

Φρέντο εσπρέσο, ο τονωτικός!

Από το 1901 και την πατέντα του Λουίτζι Μπετζέρα από το Μιλάνο, ο εσπρέσο πήρε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’50. Ιστορικά, οι πρώτες μηχανές εσπρέσο κυκλοφόρησαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2008 οι Έλληνες διέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερα ευρώ στα σούπερ μάρκετ από το 2007 για την αγορά εσπρέσο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη τους προτίμηση.

Ο φρέντο εσπρέσο πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη και, ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει και τα 80mg ανά ποτήρι, προσφέροντας άμεση δράση στο νευρικό σύστημα. Οι θερμίδες του εξαρτώνται από τη ζάχαρη που θα του προσθέσουμε.

Φρεντοτσίνο: Γλυκό ρόφημα, παραλλαγή του καφέ!

Για όσους δεν είναι λάτρεις της καφεΐνης, το φρεντοτσίνο είναι η καλύτερη επιλογή, και όσοι θέλουν ένα γλυκό ρόφημα, είναι το αγαπημένο τους! Το φρεντοτσίνο, είναι παγωμένο ρόφημα με βάση τον καφέ που απομακρύνεται λίγο από την καθιερωμένη έννοια του καφέ, μοιάζει με τα smoothies και προέρχεται από την Αγγλία. Επειδή περιέχει πολύ γάλα, ζάχαρη και σιρόπι, οι θερμίδες του «εκτινάσσονται» σε περισσότερες από 450, ενώ αν το γάλα δεν είναι αποβουτυρωμένο μπορεί να ξεπερνάνε και τις 500. Τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…