Ποιός είναι ο πραγματικός μας φίλος;

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη

Φιλία είναι μια έννοια που δηλώνει τη σχέση δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων που διακρίνεται από αφοσίωση, εμπιστοσύνη και πλατωνική αγάπη. Επειδή συχνά μπερδεύουμε την έννοια του φίλου με τον γνωστό ή αυτόν που κάνουμε παρέα, ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά των πραγματικών φίλων.

  • Οι φίλοι μας πρέπει να είναι αληθινοί και ουσιαστικοί.
  • Πρέπει να στέκονται δίπλα μας, όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Οι φίλοι μας είναι αυτοί, που ό,τι και να συμβεί, πρέπει να είναι στο πλάι μας.
  • Ακόμα και αν χρειαστεί να μας κρίνουν καλοπροαίρετα, θα το κάνουν γιατί μας νοιάζονται και θέλουν το καλύτερο για μας ή θα μας ενθαρρύνουν, όταν εμείς θα έχουμε χάσει την πίστη στον εαυτό μας και θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας.
  • Πραγματικός φίλος μας δεν μπορεί να είναι κάποιος που τον γνωρίζουμε λίγο καιρό.
  • Πραγματικός φίλος δεν είναι αυτός που θα βγαίνουμε και θα πίνουμε κάθε βράδυ (ναι, μπορεί να το κάνουμε και αυτό), αλλά αυτός που η σχέση μας έχει δοκιμαστεί σε διάφορες φάσεις της ζωής μας και έχει αντέξει.
  • Η πραγματική φιλία δεν είναι τέλεια, σίγουρα κάνει και αυτή λάθη, αλλά καταφέρνει να τα ξεπερνά και να συγχωρεί, όπου χρειάζεται ,με αποτέλεσμα ο δεσμός της να γίνεται πιο δυνατός και πιο ισχυρός.
  • Πραγματική φιλία είναι αυτή που ακόμα και να μην ταιριάζουν οι καθημερινότητές μας, ακόμα και αν δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συχνά, όταν θα μιλάμε στο τηλέφωνο, θα ‘ναι σα να έχουμε να βρεθούμε από την προηγούμενη μέρα.
  • Πραγματικός φίλος όμως είναι και αυτός που όταν θα χρειαστεί να τρέξει για μας σε μια δύσκολη στιγμή ή ακόμα και σε μια εύκολη, θα το κάνει αβίαστα και αμέσως.
  • Πραγματικός φίλος είναι αυτός που θα μας ακούει και δε θα θέλει να μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και για τις δικές του ανησυχίες.
  • Πραγματικός φίλος είναι εκείνος που απλά με μια ματιά μας, ακόμα και αν εμείς δεν έχουμε βγάλει λέξη, θα καταλάβει πότε δεν είμαστε καλά και μας απασχολεί κάτι και θα μας βοηθήσει, χωρίς καν να του το ζητήσουμε, με μια συμβουλή ή με μια κίνησή του για να μας ηρεμήσει.

Δυστυχώς όμως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων οι άνθρωποι απομακρύνονται και πολλές φορές ζηλεύουν ο ένας τον άλλο για πράγματα που ο ένας έχει και ο άλλος δεν έχει. Πρέπει άρα να είμαστε αυστηροί με ποιους επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας.

Μην κάνεις «εκπτώσεις» και κρατάς ανθρώπους στη ζωή σου που δε χαίρονται με τη χαρά σου ή ψάχνουν τρόπους να σε αποθαρρύνουν για πράγματα που θες να κάνεις. Στις μέρες μας πρέπει να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που τους εμπιστευόμαστε τυφλά. Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «έχε φίλους λίγους και καλούς». Ε, αυτό σου προτείνω και ‘γω σήμερα! Έχε όσους γνωστούς θες για να βγαίνετε και να περνάτε ωραία, αλλά να θυμάσαι να τους διαχωρίζεις από τους πραγματικούς σου φίλους.

Οι πραγματικοί φίλοι μας, άρα είναι αυτοί που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους γιατί γίνονται τα πρότυπά μας! Αν σε όσα διάβασες, δεν μπορείς να βρεις ποιος είναι ο δικός σου πραγματικός φίλος, τότε δεν μένει παρά να σκεφτείς, μήπως δεν τον έχεις γνωρίσει ακόμα;

Ο πραγματικός φίλος είναι «σαν το άλλο σου μισό» στην αγάπη. Είναι δηλαδή το άλλο σου μισό στην φιλία και είναι κάπου εκεί έξω και περιμένει και αυτός να σε συναντήσει. Συνεπώς έχε τα μάτια σου ανοιχτά και φρόντισε να τον αναγνωρίσεις, όταν τον συναντήσεις!

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr