Ποιος είναι ο Έλληνας που βρίσκεται στα ηνία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer

Συντάκτης: Flowmagazine

Την ελπίδα για το πολυπόθητο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 έδωσε ο Έλληνας επικεφαλής του Φαρμακευτικού κολοσσού, Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Την είδηση για την ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της πανδημίας του κορονοϊού, σε ποσοστό 90%, υποδέχθηκε ολόκληρος ο πλανήτης με ευήκοα ώτα. Η ανακάλυψη του εμβολίου έγινε από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer, σε συνεργασία με την γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech, ενώ τα ευχάριστα νέα, που γέμισαν τον κόσμο με ελπίδα, ανακοινώθηκαν δια στόματος του Έλληνα επικεφαλής της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως «Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη». Ποιος είναι, όμως, ο διαπρεπής Έλληνας που ετοιμάζεται να γράψει την δική του ιστορία στον χώρο της φαρμακευτικής;

O εβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 10ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, σπούδασε Κτηνιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πορεία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, πραγματοποιώντας το Διδακτορικό του στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας Αναπαραγωγής, επίσης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως έχει ο ίδιος εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του, η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, και πάντα θα επιστρέφει εκεί, αφού διατηρεί και εξοχική κατοικία στην Χαλκιδική, προκειμένου να συναντήσει φίλους και συγγενείς που διαμένουν μόνιμα εκεί.

Η καριέρα του στον κολοσσό της Pfizer ξεκίνησε το 1993, όταν κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή στο τμήμα υγείας ζώων, στην έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα. Το μέλλον επεφύλασσε ταχεία επαγγελματική ανέλιξη για τον Δρ Μπουρλά, κατακτώντας ηγετικές θέσεις στο Τμήμα Υγείας Ζώων, αλλά και στο Τμήμα Marketing, με σκοπό την προώθηση των φαρμακευτικών προϊόντων, σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Το 1996 τοποθετήθηκε στην έδρα της εταιρείας στις Βρυξέλλες, ενώ το 2001 προήχθη στην θέση του Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ στον τομέα Υγείας των Ζώων, γεγονός το οποίο τον οδήγησε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου και διέμεινε για δύο μόνο χρόνια. Το 2006 επέστρεψε στην Ευρώπη, για να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, και έπειτα την αντίστοιχη θέση στις περιοχές της Ασίας, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ειρηνικού. Λίγο αργότερα, το 2010, ξαναγύρισε στη Νέα Υόρκη, όπου και σημείωσε μεγάλη επαγγελματική επιτυχία υπηρετώντας ως πρόεδρος του τμήματος εμβολίων, ογκολογίας,  και υγειονομικής περίθαλψης. Ως υπεύθυνος καινοτόμων προϊόντων, ηγήθηκε της προσπάθειας της Pfizer για την ανακάλυψη αντικαρκινικών φαρμάκων και φαρμάκων για τα καρδιακά νοσήματα.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από τον Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, την πολυπόθητη έγκριση για την κυκλοφορία του Ibrance, του πρώτου φάρμακου που ανακαλύφθηκε  για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού..

Λόγω της αδιαμφισβήτητα επιτυχημένης σταδιοδρομίας του στον χώρο της φαρμακευτικής, το 2019, ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Pfizer και Διευθύνων Σύμβουλος στον τομέα της διάθεσης προϊόντων του ομίλου της εταιρείας. Όπως, άλλωστε, αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας,  ο Άλμπερτ Μπουρλά, ηγείται της Pfizer, με σκοπό «τις καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, με έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής και εμπορικής καινοτομίας που απαιτείται για τον μετασχηματισμό στην ανθρώπινη υγεία».

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι, πριν από περίπου ένα χρόνο, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ, επέλεξε η φαρμακοβιομηχανία να δημιουργήσει κέντρο ψηφιακής καινοτομίας, στην γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. 

Αναφορικά με την νευραλγική θέση στην οποία βρίσκεται, ο ίδιος, σε συνέντευξη του στο «Κ» της Καθημερινής και τον Αλέξη Παπαχελά, τόνισε πως «Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά, αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς».

Επανερχόμενοι στην ανακοίνωση της εταιρείας για την ανακάλυψη του εμβολίου, οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρόκειται για μία στιγμή-σταθμό τόσο στην καριέρα του κ.Μπουρλά, όσο και του φαρμακευτικού ομίλου της Pfizer.  Εμείς να ευχηθούμε  το νέο εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει να καταφέρει να λυτρώσει τον πλανήτη από την δίνη του κορονοϊού.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…