Ποιοι είναι οι τρόποι σταδιακής, αλλά μόνιμης διακοπής του καπνίσματος;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο βλαβερές συνήθειες για την υγεία μας, που αργά επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Κάποιοι νιώθουν πως τους “βοηθά” να χαλαρώσουν από τα προβλήματα τους. Είναι όμως έτσι;  Η διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος, δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται σταδιακά, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάρτε τον χρόνο σας, χωρίς πίεση 

Αρκεί, μόνο η θέληση χωρίς δράση; Ορισμένες φορές, καπνιστές κάνουν το λάθος της απότομης διακοπής του καπνίσματος. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Θέλοντας να “το κόψουν μαχαίρι”, υποβάλλονται σε μια διαδικασία άγχους, μόνο και μόνο για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, χωρίς άγχος και πίεση μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα πιο «εγγυημένο» αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι τρόποι σταδιακής, αλλά μόνιμης διακοπής του καπνίσματος;

Αντικαταστήστε το κάπνισμα με μια υγιή συνήθεια 

Η αντικατάσταση της μη ωφέλιμης συνήθειας του καπνίσματος, μπορεί να γίνει με άλλες συνήθειες, πιο εποικοδομητικές, που μας κάνουν πιο δημιουργικούς. Ένα νέο χόμπι που θα μας γεμίσει με ενέργεια και μας κάνει να ξεχνάμε έστω και για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει νοερά σε χώρες μακρινές, η βελτίωση μιας ήδη υπάρχουσας γνώσης, είναι μερικοί τρόποι να αντικαταστήσουμε το κάπνισμα.

Αντικαταστήστε το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αρκετά συχνά ακούμε από ανθρώπους που υπήρξαν φανατικοί καπνιστές, ότι στην προσπάθεια τους να το ελαττώσουν ή και να το κόψουν εντελώς, αρχικά ακολουθούν τη μέθοδο αντικατάστασης του τσιγάρου, με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Είναι μια μορφή τσιγάρου, λιγότερο “βαριά” από τις μάρκες των τσιγάρων ή και το λεγόμενο “στριφτό” τσιγάρο που λέγεται ότι είναι πιο ελαφρύ. Αργά και σταδιακά, με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αρκετοί καπνιστές καταφέρνουν να κόψουν τελείως το κάπνισμα και να το βγάλουν από την ζωή τους, παρότι υπήρξε συνήθεια και επιλογή τους.

 Κατανάλωση φαγητού και διακοπή καπνίσματος

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας, έχει διαπιστωθεί ότι οι πρώην καπνιστές, προκειμένου να απομακρύνουν την δυσφορία που νιώθουν μετά την αποχή τους από το κάπνισμα, συνήθως “καταφεύγουν” στην κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν  πολλές θερμίδες. Ωστόσο, η χρήση τους, θα πρέπει να γίνει σε λογικές ποσότητες, προκειμένου να μη ξεπεράσουμε το επιτρεπόμενο όριο και να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές. Πατατάκια, junk food, ξηροί καρποί, όπως και αναψυκτικά καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, αν όχι σπάνια. 

Τρόποι θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος 

Για τη διακοπή του καπνίσματος, γιατροί συστήνουν την εφαρμογή γνωσιακού και συμπεριφοριστικού τύπου παρεμβάσεων, σε συνδυασμό με την φαρμακοθεραπεία. Η διάρκεια της θεραπείας είναι τρεις μήνες.

Εναλλακτικά, Ειδικά Κέντρα Αποτοξίνωσης, ειδικά διαμορφωμένα, με ειδικούς που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν οποιονδήποτε επιθυμεί και έχει πάρει την απόφαση να σταματήσει το κάπνισμα είναι μια μέθοδος που ακολουθούν αρκετοί καπνιστές, προκειμένου να απαλλαγούν από την νικοτίνη.

Ποιοι είναι οι τρόποι σταδιακής, αλλά μόνιμης διακοπής του καπνίσματος;

Keep going..

Η απόφαση ανήκει σε εμάς. Εάν νομίζετε ότι χρειάζεστε και την βοήθεια γιατρού στην απόφαση αυτή, μη διστάσετε να την ζητήσετε. Θα μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε, πλέον, υγιείς συνήθειες. Η πιο δημοφιλής τρόπος, μέσω φαρμακευτικής οδού για την απεξάρτηση από τον καπνό, είναι η θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη. Με αύξηση της ενεργητικότητας μας, υπομονή, χαμόγελο και αισιοδοξία ας αρχίσουμε να κάνουμε την προσπάθεια μας..

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.