Ποιο αξεσουάρ αυτοκινήτου μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μειώσετε το κόστος για τις οδικές μετακινήσεις σας, με έναν πολύ εύκολο και ευεργετικό για το περιβάλλον τρόπο; Μάθετε τα πάντα για το διπλό όφελος της αεροτομής αυτοκινήτου (spoiler).

Το αυτοκίνητο αποτελεί το κυριότερο μεταφορικό μέσο πολλών ανθρώπων, κάτι που συνεπάγεται και αρκετά έξοδα μετακίνησης. Επομένως, το βενζινάδικο είναι ένα από τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε όλοι μας αρκετά συχνά. Κι εκεί πλέον, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το «τσουχτερό» αντίτιμο για να γεμίσουμε το ντεπόζιτο- ειδικά στους σημερινούς καιρούς της ενεργειακής ακρίβειας.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου του αμαξιού σας και κατ’ επέκταση, τα έξοδα που κάνετε για να γεμίζετε το ρεζερβουάρ του; Ναι,  υπάρχει! Και αυτός δεν είναι άλλος από την προσθήκη ενός spoiler αυτοκινήτουαεροτομής), είτε στο πίσω παρμπρίζ είτε στο πορτ-μπαγκάζ είτε στο καπό είτε σε άλλα σημεία.

Πώς, όμως, βοηθά ακριβώς ένα σπόιλερ;

Για να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα χρειαστεί να μιλήσουμε λίγο για αεροδυναμική. Αρχικά, να πούμε πως η επιστήμη της αεροδυναμικής ασχολείται με το πώς ο αέρας χτυπά κάποιο σώμα που συνήθως βρίσκεται σε κίνηση. Μεταφέροντας τη συζήτηση στο αυτοκίνητο, η αεροδυναμική έχει να κάνει προφανώς με το πώς ο αέρας χτυπά και κινείται γύρω από το όχημα, όσο αυτό τρέχει.

Πιο συγκεκριμένα, το αμάξι κινείται ουσιαστικά «σπρώχνοντας» τα μόρια του αέρα που βρίσκονται μπροστά του. Αυτό, όμως, δημιουργεί μια αντίσταση που έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του οχήματος, το οποίο δεν τρέχει όσο γρήγορα θα «έπρεπε» με βάση το πόσο καύσιμο στέλνετε μέσω της πίεσης που δίνετε στο πεντάλ του γκαζιού.

Αυτή η αντίσταση, λοιπόν, σπρώχνει ουσιαστικά το αυτοκίνητο προς τα πίσω. Το λογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από το συγκεκριμένο γεγονός είναι το εξής: προκειμένου να διατηρήσετε ή να πιάσετε την ταχύτητα που θέλετε, χρειάζεται να πατάτε περισσότερο και πιο δυνατά το γκάζι.

H αντίσταση, βέβαια, δεν αφορά μόνο το μπροστινό τμήμα του οχήματος αλλά και το οπίσθιο, με τον αέρα πολλές φορές να στροβιλίζεται στο σημείο πάνω από το πορτ-μπαγκάζ, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στην κίνηση. Αυτό, όμως, οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Και αυτό αντιμετωπίζεται αρκετά αποτελεσματικά με ένα σπόιλερ.

Τα σπόιλερ, αναχαιτίζουν τον αέρα, άρα μειώνουν την αντίσταση

Τα σπόιλερ είναι με τέτοιον τρόπο σχεδιασμένα ώστε να «κόβουν» τις ροές αέρα που χτυπούν το αμάξι σας και να μειώνουν την αντίσταση που δημιουργείται, με την προϋπόθεση πάντα της σωστής τους τοποθέτησης. Τα ρεύματα του ανέμου που χτυπούν το αυτοκίνητό σας ανακατευθύνονται και η επίδρασή τους στο αμάξωμα περιορίζεται.

Από τη στιγμή που η δύναμη του ανέμου μοιράζεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και η συνολική αντίσταση που ασκείται ελαττώνεται, αντίστοιχα μειώνεται και η επιβράδυνση του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει πως το αμάξι σας θα καταναλώνει την ποσότητα καυσίμου που προβλεπόταν εξαρχής ώστε να πιάσει την επιθυμητή ταχύτητα, χωρίς να απαιτείται επιπλέον πίεση στο γκάζι, από τη στιγμή που οι αντιστάσεις θα είναι αισθητά μικρότερες χάρη στο σπόιλερ. Όσο λιγότερο πατάτε, λοιπόν, το γκάζι, τόσο λιγότερο καύσιμο καταναλώνετε.

Διπλό όφελος από την τοποθέτηση σπόιλερ

Και το γεγονός αυτό έχει διπλό όφελος: ένα ατομικό και ένα συλλογικό. Το πιο άμεσο και χειροπιαστό κέρδος που θα απολαύσετε με την προσθήκη ενός σπόιλερ στο αυτοκίνητό σας είναι η οικονομία, καθώς οι επισκέψεις σας στο βενζινάδικο θα μειωθούν σημαντικά.

Το δεύτερο όφελος, σε πιο συλλογικό και μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα είναι η μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μικρότερη κατανάλωση καυσίμου σημαίνει λιγότερες εκπομπές αέριων ρύπων, με αποτέλεσμα τη μικρή αλλά σημαντική συμβολή σας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…