Η Ισλανδία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ανοιχτά το διαδίκτυο για να «συζητήσει» με τον κάθε πολίτη τη σύνταξη του νέου Συντάγματός …
Ποινικοποιήθηκαν οι μισθολογικές διακρίσεις στην Ισλανδία
Η Ισλανδία έκρινε παράνομη τη χαμηλότερη αμοιβή για τις γυναίκες και θέσπισε έναν νόμο που ποινικοποιεί τη χαμηλότερη μισθολογική αμοιβή των γυναικών στην Ισλανδία.
- Το 2018 ήταν η χρονιά που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος που ποινικοποιεί τη χαμηλότερη μισθολογική αμοιβή των γυναικών στην Ισλανδία. Εφεξής, οι εταιρείες της χώρας καλούνται να έχουν σχετική βεβαίωση παροχής ίσης αμοιβής.
- Το 2019, η Ισλανδία είχε διακριθεί παγκοσμίως για την μισθολογική ισότητα για ένατη συνεχή χρονιά.
Η Ισλανδία λοιπόν έκρινε παράνομη τη χαμηλότερη αμοιβή για τις γυναίκες.
Ο εν λόγω νόμος έθεσε σε ισχύ την ισότιμη αμοιβή ανάμεσα στα φύλα και, σύμφωνα με το Al Jazeera, εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 25 εργαζόμενους, έχουν υποχρέωση να φέρουν βεβαίωση που εκδίδεται από το κράτος για την απόδειξη της ισότητας των αποδοχών. Σε διαφορετική περίπτωση θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου του 2017, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ως ένδειξη της απόφασης της χώρας για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων με ορίζοντα το έτος 2022.
Η Dagny Osk Aradottir Pind, από την ισλανδική οργάνωση για το δικαιώματα των γυναικών δήλωσε στο Al Jazeera: «Ουσιαστικά, η νομοθεσία, συνιστά έναν μηχανισμό τον οποίον εταιρείες και οργανισμοί…εκτιμούν κάθε εργασία που πραγματοποιείται και οι ίδιοι αποκτούν βεβαίωση, αφού επαληθεύσουν ότι αμείβουν το ίδιο άντρες και γυναίκες».
Πρόσθεσε ότι «είναι ένας μηχανισμός κατοχύρωσης της μισθολογικής ισότητας».
«Η νομοθεσία που προβλέπει την ισότητα στις αποδοχές αντρών και γυναικών υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται μισθολογική ανισότητα».
Η σκανδιναβική χώρα, πατρίδα για πάνω από 323.000 ανθρώπους, έχει κατακτήσει την κορυφή της παγκόσμιας αξιολόγησης της ισότητας μεταξύ των φύλων από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ επί εννέα συναπτά έτη.
Η παγκόσμια έκθεση χάσματος μεταξύ των φύλων (Global Gender Gap Report) αξιολογεί την ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα βάσει δεικτών όπως είναι: οι οικονομικές ευκαιρίες, η ανάληψη πολιτικής εξουσίας από τις γυναίκες, η υγεία και το βιοτικό επίπεδο.
Η συγκεκριμένη νομοθεσία επικροτήθηκε από την κέντρο-αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας, καθώς και από την αντιπολίτευση. Στο ισλανδικό κοινοβούλιο σχεδόν το 50% του νομοθετικού σώματος απαρτίζεται από γυναίκες.
Η κα. Aradottir Pind συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι πλέον ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα συστηματικό πρόβλημα το οποίο καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε με τις μεθόδους μας».
Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τις γυναίκες εδώ και δεκαετίες, και ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει ν’ αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη, έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο σημείο όπου η υπάρχουσα νομοθεσία δεν αρκούσε, οδηγώντας σε περαιτέρω δράση.
Για το έτος 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ποσοστό ανισότητας των φύλων που ανέρχεται σε 16.9%.
Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Evening Standard.
Πηγή: Business Insider