Ποιες τροφές μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τώρα τον χειμώνα, ο οργανισμός μας έχει άκρως αυξημένες διατροφικές ανάγκες, καθώς εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ρυθμίσει τη δική του θερμοκρασία σε σχέση με αυτήν του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει μέσω μίας φυσιολογικής λειτουργίας του σώματός μας, της ομοιόστασης, η οποία φροντίζει να διατηρεί τη θερμοκρασία (αλλά και άλλες παραμέτρους) του οργανισμού σε σταθερά επίπεδα. Έτσι λοιπόν, δεν χρειάζεται μόνο να αυξάνουμε το θερμιδικό φορτίο που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά ταυτόχρονα να εφοδιαζόμαστε με θρεπτικές τροφές πλούσιες σε ενέργεια, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας στην προσπάθειά του αυτή.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις κατηγορίες τροφίμων που θα μας κρατήσουν ζεστούς όλο τον χειμώνα.

Υδατάνθρακες

Ιδανική κατηγορία βιομορίων που βοηθά το σώμα μας να παράγει θερμότητα, δεν είναι άλλη από τους υδατάνθρακες. Εκεί θα βρούμε  τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι, το ψωμί και τα όσπρια,  τα οποία αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού, καθώς διασπώνται σταδιακά προσφέροντάς μας μικρές δόσεις ενέργειας τέτοιες, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος.

Ποιες τροφές μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα;

Βιταμίνες- πρωτεΐνες- λιπαρά

Πέρα από τους υδατάνθρακες, είναι πολύ ωφέλιμο να καταναλώνουμε ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη C, A και E καθώς και πρωτεΐνες. Πλούσια πηγή βιταμινών και πρωτενών συνδυαστικά είναι οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες, οι οποίες παράλληλα αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον περιέχουν ιχνοστοιχεία τα οποία χαρίζουν αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ οι ξηροί καρποί έχουν Ω -3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 Υπερτροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

______________________

Φρούτα και λαχανικά

Τα εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τα χειμερινά λαχανικά, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι, όπως επίσης και το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς μεταβολίζονται μας βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας, με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμιδικές απώλειες.

Πράσινο τσάι

Τέλος, το πράσινο τσάι το οποίο περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με το ζεστό νερό, εμποδίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που κρύβει το ψύχος:  την αφυδάτωση του οργανισμού.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…