Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησηςΑνακοινώθηκαν χτες από τον Πρωθυπουργό οι πρώτες κινήσεις τις νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν αυτήν κιόλας την εβδομάδα. Σας παραθέτουμε εδώ συνοπτικά τα 5 πρώτα νομοσχέδια που ανακοινώθηκαν.

Ανθρωπιστική κρίση

Ένα από τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στη Βουλή θα αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα περιλαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Επίσης, θα συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα στέγασης 30.000 δικαιούχων με ατομική επιδότηση και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

ΕΡΤ

Την Πέμπτη, επίσης, αναμένεται και το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η δημόσια τηλεόραση να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή της, αλλά με κάποιες διαφορές στο εργασιακό πλαίσιο και σε θέματα διοικητικά και λειτουργικά.

Πρώτη κατοικία

Ένα τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτή η ρύθμιση θα είναι έκτακτη και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000€.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα άμεσα μέτρα, θα είναι επίσης και η ανακούφιση των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και η είσπραξη οφειλών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μέχρι στιγμής αποκλείονταν από την καταβολή φόρων, με ένα τέταρτο νομοσχέδιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα υπάρχει ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων ως προς τα χρέη προς το Δημόσιο. Τέλος, θα υπάρχει και μία ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στο ΣΔΟΕ να καταλογίζει φόρους και πρόστιμα άμεσα.

Εξεταστική επιτροπή

Τέλος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει κατατεθεί και η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, για τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέταξαν την Ελλάδα στα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…