Ποιες ιστορικές “αλήθειες” είναι μεγάλα ψέματα;

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ποιες ιστορικές «αλήθειες» είναι μεγάλα ψέματα;Τις έχουμε μάθει ως ιστορικές αλήθειες και παρολ’αυτά αποτελούν μεγάλα ψέματα. Τελικά ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος; Ο αδάμ και η Εύα έφαγαν το μήλο; Ας μάθουμε ποια είναι η αλήθεια!

Ο Αδάμ και η Εύα δεν έφαγαν μήλο

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, παρά με μια ιστορία από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπινου γένους, που δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή. Το μήλο καθιερώθηκε ως συνώνυμο με τον πειρασμό και την αμαρτία, ασχέτως αν πουθενά στην Παλαιά Διαθήκη δεν λέει ότι ο Αδάμ και η Εύα διώχτηκαν από τον παράδεισο γιατί δοκίμασαν το απαγορευμένο μήλο, αλλά γενικότερα έναν απαγορευμένο καρπό. Κάποιοι αναλυτές των θρησκευτικών κειμένων, υποστηρίζουν πως πιθανότατα να ήταν σύκο, το οποίο στηρίζουν στο γεγονός ότι Αδάμ και Εύα ήταν ντυμένοι με φύλλα συκής.

Η παρανόηση ξεκίνησε από το γεγονός ότι στα λατινικά η λέξη malum αντιστοιχεί τόσο στο μήλο, όσο και στο κακό, στην αμαρτία. Γι’ αυτό και το μήλο μπήκε στο «ψέμα», πολύ αργότερα στη χριστιανική δυτική παράδοση.

Ο Χίτλερ δεν ήταν χορτοφάγος

Η αλήθεια είναι ότι ο Χίτλερ ήταν υπερβολικά φιλόζωος και οι Ναζί συνδέθηκαν με πρωτοβουλίες υπέρ της προστασίας των ζώων αδιαμφισβήτητα. Από την άλλη όμως, ο Χίτλερ δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυστηρώς χορτοφάγος ούτε ήταν ενάντια στο αλκοόλ. Αυτός ο διαδεδομένος μύθος αποδίδεται στο ότι πρόσεχε τη διατροφή του που στηριζόταν κυρίως σε λαχανικά, από την άλλη όμως υπέκυπτε στην αδυναμία του που ήταν το ζαμπόν αλλά και τα καλά γερμανικά λουκάνικα. Σύμφωνα με μαρτυρία της μαγείρισσάς του, αγαπημένο του πιάτο ήταν το περιστέρι. Επίσης του άρεσε να συνοδεύει τα πιάτα του με κρασί ή μπύρα, σύμφωνα με μαρτυρίες των σερβιτόρων του.

Ο Σαίξπηρ δεν έγραψε την ιστορία του Αμλετ

Η διάσημη ιστορία του εκδικητικού πρίγκιπα, ο οποίος σχεδιάζει την αυστηρή τιμωρία του δολοφόνου του βασιλιά πατέρα του, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του Σαίξπηρ. Ο θρύλος προϋπήρχε, ενώ γύρω στο 1200, ο Δανός συγγραφέας Σάξο Γραμμάτικους διέδωσε την ιστορία με τίτλο «Η ζωή του Αμλετ» με πλοκή που μοιάζει με αυτή του διάσημου σαιξπηρικού έργου. Η διαφορά με τον ήρωα του Σαίξπηρ είναι ότι στο έργο του Γραμμάτικους, λέγεται Amleth, ενώ σε αυτό του Σαίξπηρ, υπάρχει ένας μικρός αναγραμματισμός στο όνομα, που έχει γίνει Hamlet.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…