Ποιές γυναίκες δεν πρέπει να αναβάλουν την τεκνοποίηση; Εσύ γνωρίζεις;

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι επαγρύπνησης, οι οποίοι δυστυχώς σχετίζονται με την ηλικία της κάθε γυναίκας. Η ηλικία ακόμα κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, παίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της τεκνοποίησης. Δηλαδή μετά από τα 25 έτη, η γονιμότητα ελαττώνεται σταδιακά και μέχρι τα 35 είναι ανεπαίσθητη. Μετά τα 35 έτη όμως, η διαφορά είναι αισθητή.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις έρευνες:

  • Μια γυναίκα κάτω των 35 χρειάζεται 3,8 ωάρια για να δημιουργηθεί ένα υγιές έμβρυο.
  • Από 35-37 ετών χρειάζεται 4,4 ωάρια.
  • Από  38-40 ετών χρειάζεται 9,4 ωάρια.
  • Από 41-42 ετών χρειάζεται 10,1 ωάρια.
  • Μια γυναίκα στην ηλικία των 43 ετών χρειάζεται 44 ωάρια για να παραχθεί ένα υγιές έμβρυο!

Θυμηθείτε πώς το σώμα της γυναίκας, κάθε μήνα, απελευθερώνει ένα μόνο ωάριο!

Όλα όμως εξαρτώνται από την κάθε γυναίκα ξεχωριστά!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις γυναίκες που εμφανίζουν την πρώτη τους περίοδο σε μικρή ηλικία. Δηλαδή περίπου στην ηλικία των έντεκα ετών ή και προηγουμένως.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι γυναίκες αυτές έχουν πιο αυξημένες πιθανότητες να μπουν γρήγορα στην εμμηνόπαυση και να έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Οι γυναίκες με πρώιμη ήβη είναι πιο πιθανόν να έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση, δεδομένου ότι στην ηλικία περίπου των 40 δεν θα έχουν πλέον επαρκή διαθέσιμα ωάρια για γονιμοποίηση.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν την πρώτη τους περίοδο σχετικά νωρίς, είχαν 80% πιθανότητα να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και 30% πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 44 ετών.

Όλες οι γυναίκες  είναι καλό να ενημερώνονται από τον γυναικολόγο τους όσον αφορά τις αναπαραγωγικές τους δυνατότητες, για να σταματήσουν να αναβάλουν την τεκνοποίηση.

Πλέον η επιστήμη προσφέρει λύσεις όπως είναι η κατάψυξη ωαρίων, ή μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια δότριας. Όπως και να έχει, κάποια γυναίκα η οποία είχε νωρίς την πρώτη περίοδο, οφείλει να ενημερωθεί για το θέμα της αναπαραγωγής για να αποτρέψει τυχόν καταστάσεις που δεν θα ήθελε να βιώσει.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.