Ποιες είναι οι παρενέργειες της γρίπης;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η γρίπη είναι η πιο κοινή ασθένεια που έχει απασχολήσει και ταλαιπωρήσει μικρούς και μεγάλου αρκετές φορές. Εντούτοις ας δούμε τι παρενέργειες μπορεί να μας αφήσει μια γρίπη.

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην  υγεία μας ακόμα και μετά από καιρός. Πριν όμως ας εξετάσουμε τα συμπτώματα της γρίπης:

Πυρετός: Ο ιός της γρίπης συνήθως προκαλεί ξαφνικό πυρετό, ο οποίος μπορεί να είναι υψηλός και να συνοδεύεται από σωματικούς πόνους και κόπωση. Ο  οργανισμός μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον ιό ανεβάζει την θερμοκρασία προσπαθώντας να τον αδρανοποιήσει. Οι περισσότεροι ιοί σε αυτές τις θερμοκρασίες (38-39) θανατώνονται και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν.

Κρυολόγημα και καταρροή: Συχνά συνοδεύεται από κρυολόγημα, καταρροή, και άλλα συμπτώματα αναπνευστικών προβλημάτων. Η καταρροή προκύπτει επειδή ο ιός έχει μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα και η βλέννα είναι μια προσπάθεια να αποβληθεί το παθογόνο μικρόβιο.

poies_einai_oi_parenergeies_ths_griphs

Πονόλαιμος και βήχας: Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει έντονο πονόλαιμο και βήχα, συχνά με εκνευριστική και επίμονη φύση. Ο βήχας ειδικά αν  χαρακτηρίζεται από φλέμα είναι ένδειξη ότι ο ιός έχει μολύνει την αναπνευστική μας οδό έχοντας προκαλέσει  ερεθισμό στον λαιμό μας

Συμπτώματα δυσκολίας στην πέψη: Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν στομαχικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια λόγω της γρίπης. Κατά τη διάρκεια της γρίπης, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ιού. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση φλεγμονών σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού συστήματος.

Η ενεργοποίηση αυτής της φλεγμονής μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας δυσκοιλιότητα, αίσθημα φούσκωμα ή άλλα προβλήματα πέψης.

Επιπτώσεις σε ευαίσθητες ομάδες: Οι ευαίσθητες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από τη γρίπη και να δυσκολευτούν αρκετά να ανακάμψουν από αυτήν.

Η πρόληψη είναι σημαντική για την αποφυγή των παρενεργειών της γρίπης. Η εμβολιασμός, η συχνή πλύση των χεριών και η τήρηση της υγιεινής αποτελούν σημαντικά μέτρα προστασίας. Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει γρίπη ή αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα, η επίσκεψη σε  έναν ιατρικό φορέα είναι σημαντική για την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε αφού ξεπεράσουμε την γρίπη;

Μετά την ανάρρωση από τη γρίπη, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ορισμένες παρενέργειες ή συνέπειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αδυναμία ή εξάντληση: Μετά από μια άνευ προηγουμένου λοίμωξη όπως η γρίπη, η εξάντληση μπορεί να παραμείνει για μερικές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Ο οργανισμός  μας έχει δώσει μια «μάχη» με τον ιό και έχει ξοδέψει ενέργεια και έχει ταλαιπωρηθεί.

Ειδικότερα αν έχουμε ανεβάσει πυρετό η εξάντληση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη μια και οι υψηλές θερμοκρασίες εν μέρει επηρεάζουν και τα δικά μας κύτταρα.

Μυϊκή αδυναμία: Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αισθανθούμε μια πρωτοφανή αδυναμία. Αν έχουμε μειώσει την πρόσληψη τροφής ή έχουμε χάσει κιλά λόγω της ασθένειας το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι φυσιολογικό. Πρέπει να επανέλθουμε στο πρόγραμμα διατροφής μας και να ανακτήσουμε την ενέργεια μας.

poies_einai_oi_parenergeies_ths_griphs

Κόπωση: Η κόπωση μπορεί να είναι μια συνήθης παρενέργεια μετά την ανάρρωση από τη γρίπη, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να ανακτήσει τη φυσιολογική του κατάσταση και λειτουργία. Απαιτείται σωστή διατροφή και ξεκούραση για να ανακτήσουμε την αρχική μας κατάσταση.

Απώλεια όρεξης: Η απώλεια της όρεξης μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα της γρίπης και να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμη και μετά την ανάρρωση. Ακόμη και μετά την ανάρρωση, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παραμένει ενεργό για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η συνεχής δράση του μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μας.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σημαντικό είναι να παρακολουθείτε την εξέλιξή σας μετά τη γρίπη και να επισκέπτεστε ιατρικό φορέα αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα ή δυσφορία. Επίσης η σωστή αποκατάσταση με διατροφή και ξεκούραση είναι σημαντικές. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας ώστε να επανέλθει και να είναι πάλι πλήρως λειτουργικός.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.