Ποιες είναι οι 5 Γλώσσες Αγάπης; Η κατανόησή τους μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ποιες ακριβώς είναι οι πέντε “γλώσσες αγάπης” – και πώς η κατανόησή τους βοηθάει τις σχέσεις μας; Όλα έχουν να κάνουν με το να γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να νιώσει κάποιος ότι αγαπιέται.

Ποιες είναι οι 5 γλώσσες αγάπης;

Αλλά ποιες είναι οι πέντε διαφορετικές γλώσσες αγάπης – και πώς μοιάζουν στην πράξη; Ακολουθούν αυτά που πρέπει να γνωρίζετε.

Λέξεις επιβεβαίωσης

Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα αγάπης έχουν ανάγκη να ακούνε τον σύντροφό τους να λέει «σ’ αγαπώ». Ακόμα καλύτερα: να συμπεριλάβετε τους λόγους πίσω από την αγάπη αφήνοντάς τους ένα φωνητικό μήνυμα ή ένα γραπτό σημείωμα ή μιλώντας τους απευθείας με ειλικρινή λόγια καλοσύνης και επιβεβαίωσης.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν να λέτε πράγματα όπως: «Ευχαριστώ», «Αυτό ήταν ευγενικό εκ μέρους σου» ή «Εκτιμώ αυτό που έκανες».

Ποιες είναι οι 5 Γλώσσες Αγάπης; Η κατανόησή τους μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

Ποιοτικός χρόνος

Αν ο ποιοτικός χρόνος είναι η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας, το θέμα είναι να δώσετε στο σύντροφό σας την αμέριστη προσοχή σας. Αυτό σημαίνει όχι τηλεόραση, όχι δουλειές του σπιτιού, όχι scrolling στο Instagram ή το TikTok στο τηλέφωνό σας – απλά να δίνετε ο ένας στον άλλον την αμέριστη προσοχή σας. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να το κάνετε αυτό.

Το να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας σημαίνει να είστε μαζί, να δίνετε προσοχή ο ένας στον άλλον, να μοιράζεστε κάτι ουσιαστικό μαζί, να ακούτε και να επικοινωνείτε. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την προετοιμασία του δείπνου μαζί και τη συζήτηση ενώ το ετοιμάζετε και το τρώτε, το μοίρασμα σχεδίων για το μέλλον, το σεξ ή τη δημιουργία κάποιου πράγματος μαζί.

Λήψη δώρων

Το άτομο που αγαπάει αυτή τη γλώσσα ζει από την αγάπη, την προσοχή και την προσπάθεια που κρύβεται πίσω από το δώρο. Εν ολίγοις: οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.Αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι η επιλογή του κατάλληλου δώρου που δείχνει ότι καταλαβαίνετε τον σύντροφό σας και την προσπάθεια που κάνατε για να εκφράσετε την αγάπη σας.

Η κίνηση του δώρου λέει στο σύντροφό σας ότι ενδιαφερθήκατε αρκετά ώστε να τον σκεφτείτε εκ των προτέρων και να βγείτε από το δρόμο σας για να πάρετε κάτι που θα τον κάνει να χαμογελάσει.

 

Ποιες είναι οι 5 Γλώσσες Αγάπης; Η κατανόησή τους μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας

Πράξεις παροχής υπηρεσιών

Αυτή η γλώσσα περιλαμβάνει οτιδήποτε κάνετε για να ελαφρύνετε το βάρος της ευθύνης, όπως το σκούπισμα των πατωμάτων, το να πηγαίνετε για ψώνια ή να στέλνετε ευχαριστήρια σημειώματα.

Απλά πράγματα, όπως το να φτιάχνετε πρωινό στο κρεβάτι ή να βγάζετε βόλτα το σκύλο, αποδεικνύουν ότι νοιάζεστε για το σύντροφό σας και την κοινή σας ζωή. Λέει ότι θέλετε να κάνετε το σπίτι και τη σχέση σας πιο βιώσιμα και ότι θέλετε να διευκολύνετε το βάρος του συντρόφου σας. Σε αυτό το σημείο, το να είστε απλά παρατηρητικοί σχετικά με το τι πραγματικά κάνει ο σύντροφός σας σε καθημερινή βάση που κάνει την κοινή σας ζωή πιο άνετη, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε ποιες πράξεις εξυπηρέτησης μπορείτε να κάνετε γι’ αυτόν, χωρίς να χρειάζεται να του το ζητήσετε.

Σωματική επαφή

Οι άνθρωποι που μιλούν αυτή τη γλώσσα της αγάπης απολαμβάνουν κάθε είδους φυσικό άγγιγμα. Βρείτε σκόπιμα τρόπους για να εκφράσετε την αγάπη σας χρησιμοποιώντας το σωματικό άγγιγμα: αγκαλιάστε τους, αγγίξτε το χέρι ή το μπράτσο τους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης- προσφερθείτε να τους τρίψετε το λαιμό ή την πλάτη.

Το σωματικό άγγιγμα είναι ο πιο άμεσος τρόπος να επικοινωνήσετε την αγάπη. Εφόσον γίνεται σε μια ατμόσφαιρα που είναι τρυφερή και όχι καταπιεστική, το σωματικό άγγιγμα μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική από τις γλώσσες της αγάπης. Ηρεμεί, θεραπεύει και καθησυχάζει.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν εκφράζουν όλοι την αγάπη τους με τον ίδιο τρόπο, οπότε η γνώση των διαφορετικών γλωσσών αγάπης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη σχέση σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.