Ποιες είναι οι εναλλακτικές για τα πλαστικά καλαμάκια που καταργούνται;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Από το 2021 στην Ε.Ε.έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια, όπως καιγια άλλα προϊόντα μιας χρήσης, που κατασκευάζονται από πλαστικό. Πώς, όμως, θα αντικαταστήσουμε το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό μιας χρήσης; Το καλαμάκι του καφέ μας, του χυμού, του αναψυκτικού, το καλαμάκι του ποτού και του κοκτέιλμας;

Χάρτινα καλαμάκια

Τα χάρτινα καλαμάκια είναι καλαμάκια μιας χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωςεναλλακτική λύση στα πλαστικά. Στην πραγματικότητα, το χαρτί ήταν το υλικό για καλαμάκιαέως ότου το πλαστικό έγινε δημοφιλές στα μέσα της δεκαετίας του 1900. Τα περισσότερα απότα χάρτινα καλαμάκια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικό και βιοδιασπώμενο υλικό, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα πλαστικά καλαμάκια. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια χαρτιού διαλύονταιεντελώς εντός 90 ημερών και δεν βλάπτουν το περιβάλλον κατά τη διαδικασία.

Αυτή η εναλλακτική λύση δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και ελκυστικήοπτικά. Τα χάρτινα καλαμάκια διατίθενται σε αμέτρητα διαφορετικά χρώματα και σχέδια,γεγονός που τα καθιστά πιο διασκεδαστικά και συναρπαστικά στη χρήση.

Μεταλλικά καλαμάκια

Το μέταλλο είναι πιθανώς το τελευταίο υλικό που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστεκαλαμάκια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το πλαστικό. Τα περισσότερα μεταλλικά καλαμάκια είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο,τιτάνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι ανθεκτικά υλικά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μεταλλικά καλαμάκια δεν είναι καλαμάκια μιας χρήσης, έτσι μπορούν να πλυθούν και ναξαναχρησιμοποιηθούν από μπαρ και εστιατόρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετεμεταλλικά καλαμάκια που έχουν σχεδιαστεί με σχετική ευελιξία, ώστε να καθαρίζονται ευκολότερα.

Εάν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό καλαμάκι για πρώτη φορά, επιλέξτε να τοκάνετε με ένα κρύο ρόφημα. Το μέταλλο θα αρχίσει να κρυώνει όταν τοποθετηθεί μέσα σε ένακρύο ρόφημα  και πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την εμπειρία να πίνουν ρο αγαπημένο τους ποτό με ένα παγωμένο καλαμάκι.

Γυάλινα καλαμάκια

Το γυαλί είναι μια άλλη δημοφιλής, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον, εναλλακτική λύσηστο πλαστικό. Το γυαλί είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό, ασφαλές στο πλυντήριοπιάτων και είναι εύκολο να καθαριστεί. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της εναλλακτικής λύσηςείναι η ευθραυστότητα του γυαλιού. Επειδή το γυαλί σπάει εύκολα, αυτά τα καλαμάκιαπρέπει να χειρίζονται με προσοχή. Αλλά ευτυχώς, το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο, έτσι τακαλαμάκια μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα εάν τυχόν σπάσουν.

Καλαμάκια μπαμπού

Αυτά τα καλαμάκια είναι ίσως τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από όλα.  Είναι φτιαγμένααπό 100% φυσικά υλικά, βιοδιασπώμενα και κομποστοποιούμενα. Γιατί να τα προτιμήσετε; Γιατί π.χ. σε σύγκριση με τα χάρτινα, είναι σχετικά ανθεκτική λύση (λιγότερο βέβαια από τα μεταλλικά). Επίσης, γιατί το τροπικό look τους σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε διακοπές και γιατί αν σου πέσουν στο χώμα, είναι οκ, αφού με τον καιρό θα αποσυντεθούν πλήρως. Ο καθαρισμός τους, βέβαια, είναι κάπως δύσκολος. Και επειδήδεν αγαπούν την υγρασία, πρέπει να θυμάσαι να τα αφήνεις να στεγνώνουν πλήρως, δηλαδή να μην τα αποθηκεύεις αεροστεγώς. Επίσης, πρόσεχε γιατί ενώ δεν σπάνε εύκολα, σταδιακά με το συνεχές βρέξιμο, αλλοιώνονται.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.