Ποιες είναι οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας και πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Πού σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας; Αν βιαστήκατε να απαντήσετε «στην Αμερική»… ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με έρευνες η χώρα μας διατηρεί δυστυχώς την παγκόσμια πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, ξεπερνώντας ακόμη και τις Η.Π.Α., που φημίζονται για την τάση προς το πρόβλημα αυτό. Αλήθεια, γνωρίζατε πως ένα στα πέντε ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα;

Μιλάμε φυσικά για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυξάνεται δε τόσο γρήγορα και έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που δεν θα ήταν υπερβολή να το ονομάσουμε «σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα». Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο «τι και ποιος ευθύνεται για τη αύξηση της παχυσαρκίας». Παίζει άραγε κάποιο ρόλο η υγιεινή διατροφή και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Αναμφισβήτητα, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην παιδική ηλικία, η οποία επηρεάζει την υγεία και στην ενήλικη ζωή, καθώς φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σε μικρότερη ηλικία μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας τον 21ο αιώνα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και σταθερά επηρεάζει πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στις αστικές περιοχές. Ο επιπολασμός έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 42 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά  σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 35 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.  Στην Ελλάδα το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία και οι σχετικές ασθένειες είναι σε μεγάλο βαθμό να ικανές να προληφθούν. Ως εκ τούτου, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Τι είναι η παιδική παχυσαρκία;

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η «μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία». Ουσιαστικά είναι η υπερβολική συσσώρευση του λίπους του σώματος, ειδικά στο λιπώδη ιστό, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από την αύξηση του σωματικού βάρους όταν φθάνει το 20 τοις εκατό πάνω από το ιδανικό βάρος για την ηλικία, το ύψος και το φύλο του εν λόγω παιδιού. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας απλός τρόπος για να μετρηθεί το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους, επειδή το σώμα τους υποβάλλεται σε μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές καθώς μεγαλώνουν.

Παράγοντες που προκαλούν την παιδική παχυσαρκία.

Η ανάπτυξη του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα πρώτα χρόνια της ζωής, επηρεάζεται από τα χαρακτηριστικά του παιδιού, καθώς και από παράγοντες που σχετίζονται με τους γονείς και την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η παιδική παχυσαρκία αναπτύσσεται όταν το αυτορυθμιστικό σύστημα του σώματος αποτυγχάνει να προσαρμόσει τις περιβαλλοντικές επιδράσεις στο γενετικό υπόβαθρο του ατόμου. Επειδή η γενετική κληρονομιά δεν μπορεί να αλλάξει σε λιγότερο από μια γενιά, είναι πιθανό οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την τρέχουσα επιδημία της παχυσαρκίας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr