Ποιες ασθένειες σχετίζονται με το άγχος;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι γεγονός πως στη σύγχρονη εποχή, η ζωή όλων μας είναι γεμάτη με κούραση, άγχος και ατελείωτους προβληματισμούς. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σε συνδυασμό με τη δυσκολία των ανθρώπινων σχέσεων, μας έχουν οδηγήσει σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου που μας προκαλεί μόνο στρες. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υγεία μας, καθώς το άγχος συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση ορισμένων ασθενειών. Ας γνωρίσουμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι ασθένειες που έχουν το στρες ως κοινό παρανομαστή και ας προσπαθήσουμε να δούμε τις υποχρεώσεις μας λίγο πιο ανάλαφρα.

Υπέρταση

Η υπέρταση μπορεί να προκύψει αν τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα παραμένουν υψηλά για αρκετό καιρό. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, περιορίζουν την ροή του αίματος στα ζωτικά μας όργανα, με πολύ άσχημες συνέπειες. Για παράδειγμα, η περιορισμένη ροή του αίματος στο συκώτι οδηγεί στην παραγωγή μιας ορμόνης που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Ίσως να είναι η πιο συχνή σωματική εκδήλωση του άγχους για τους περισσότερους από εμάς. Το στρες είναι ένας σοβαρός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει από ταραγμένο στομάχι λόγω φλεγμονών, μέχρι και έλκος! Οι μύες γύρω από το έντερο μπορεί να έχουν σπασμούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Προβλήματα στο ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από το ανεξέλεγκτο στρες, επειδή η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό δεν είναι κακό, όταν όμως συμβαίνει άσκοπα για πολύ καιρό, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται αδύναμο, και ο οργανισμός μας είναι πιο ευαίσθητος σε μολύνσεις.

Καρκίνος

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα είδη καρκίνου που επηρεάζονται άμεσα από το στρες. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκουμε καρκινικά κύτταρα στο σώμα, αλλά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό τα καταπολεμά αμέσως. Το χρόνιο στρες, όπως είπαμε, εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας και μπορεί, στους ασθενείς με καρκίνο, να παρέμβει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μυϊκοί πόνοι

Το στρες μπορεί να εμφανιστεί ως πόνος στους μύες, από το να αισθανόμαστε το σαγόνι μας πιασμένο, μέχρι και να καμπουριάζουμε και να έχουμε πόνους στην μέση. Οι πονοκέφαλοι είναι ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος.

Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

Οι σεξουαλικές ορμόνες επηρεάζονται άμεσα από το στρες. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί ως στυτική δυσλειτουργία, ενώ στις γυναίκες αυτό που επηρεάζεται περισσότερο είναι η περίοδος, η οποία μπορεί να απορυθμιστεί, ή και να σταματήσει εντελώς.

Διαβήτης τύπου ΙΙ

Για άλλη μία φορά οι ορμόνες του στρες μπορούν να διαταράξουν τη συνολική ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των λιπαρών και της γλυκόζης. Το πάγκρεας αντιδρά σε αυτό με το να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, και με τον καιρό ο οργανισμός μας αποκτά ανοχή στην ορμόνη αυτή. Κάπως  έτσι ξεκινάει ο διαβήτης τύπου ΙΙ.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…