Ποια βιβλία να διαβάσεις για να βελτιώσεις ή να απογειώσεις την οικονομική σου κατάσταση

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όπως μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία για προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση, έτσι κυκλοφορούν  κάποια χρήσιμα βιβλία για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε «οικονομική παιδεία». 

  • A Random Walk Down Wall Street, του Burton Malkiel 

Πολύ κατατοπιστικό και κατανοητό εγχειρίδιο για αρχάριους. Εξηγεί τα βασικά για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τη λειτουργία τους. 

  • Common Sense on Mutual Funds, του John Bogle 

Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι από τα βασικότερα επενδυτικά εργαλεία. Ο συγγραφέας περιγράφει πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις σύγχρονες πλατφόρμες ενημέρωσης για να πετύχετε όσα ήταν προνόμιο των ολίγων με πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και databases.

  • Global Investing, των Roger Ibbotson και Gary Brinson 

Ολόκληρη η ιστορία των επενδύσεων σε assets σε βάθος αιώνων. Πόσα κέρδη είχαν οι μετοχές στη Wall Street τα τελευταία 200 χρόνια; Ποια ήταν η τιμή του χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια; Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός εδώ και 800 χρόνια; Όλα είναι εδώ. 

  • Γιατί δεν με δίδαξαν αυτό στο σχολείο, του Cary Siegel 

Αναλύει την πτυχή των χρημάτων που πρέπει να γνωρίζετε σε 99 αρχές και οκτώ μαθήματα για τα χρήματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Αυτό το βιβλίο προοριζόταν αρχικά για τα πέντε παιδιά του όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έμαθαν σημαντικές αρχές προσωπικής χρηματοδότησης πριν εισέλθουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά εξελίχθηκε σε ένα καλά διαβασμένο. 

  • Πλούσιος Μπαμπάς Φτωχός Μπαμπάς, των  Kiyosaki Robert T. και Lechter Sharon L.

Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και καλές αναγνώσεις που θα αναλύσει όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαχείριση των προσωπικών σας οικονομικών. Το βιβλίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής της σημασίας της οικονομικής παιδείας, της οικονομικής ανεξαρτησίας και της οικοδόμησης πλούτου μέσω της επένδυσης σε περιουσιακά στοιχεία, της επένδυσης σε ακίνητα, της έναρξης και της ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, καθώς και της αύξησης της οικονομικής ευφυΐας κάποιου.

  • Total Money Makeover, του Dave Ramsey 

Το βιβλίο είναι ένα best seller των New York Times και μπορείτε να πείτε ότι αξίζει τον κόπο γιατί εξηγεί με πολύ ξεκάθαρα λόγια πώς να ξεφορτωθείτε τα χρέη και να βελτιώσετε την οικονομική σας εικόνα αποφεύγοντας κοινές παγίδες όπως ενοικίαση, προκαταβολές μετρητών ή χρησιμοποιώντας πίστωση.

  • Broke Millennial, της Erin Lowry

Αυτό το βιβλίο είναι δημοφιλές όχι μόνο για τη γνώση που περνά, αλλά και για το στυλ με το οποίο περνά το μήνυμα. Το Broke Millennial αφαιρεί το τυπικό κήρυγμα και το κούνημα του δακτύλου από τα μαθήματα χρημάτων και τα αντικαθιστά με χιούμορ, ενσυναίσθηση και διασκέδαση.

  • Η Ψυχολογία του Χρήματος, των Klontz Brad & Klontz Ted & Kahler Rick 

Η ψυχολογία του χρήματος αποκλίνει λίγο από αυτό που δίνουν όλα τα άλλα βιβλία. Στοχεύει στο μυαλό, αναλύοντας πώς το εγώ σας, οι προκαταλήψεις και ακόμη και η υπερηφάνεια σας μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σας γύρω από το χρήμα.

  • Your Money or Your Life, των Robin Vicki και Dominguez Joe 

Αυτό το βιβλίο περιγράφει ξεκάθαρα πώς να ξεφορτωθείτε το χρέος, πώς πρέπει να αρχίσετε να επενδύετε και ποιες επενδύσεις πρέπει να προσέχετε, πώς να εξοικονομήσετε χρήματα και να δημιουργήσετε τη συνήθεια αποταμίευσης και πώς όλες αυτές οι συμβουλές θα βοηθούσαν στην οικοδόμηση του πλούτου σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.