Ένας επιχειρηματίας αναζητά πάντα την επόμενη ευκαιρία. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή και όταν ο επιχειρηματίας …
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να αρχίσεις τη δική σου επιχείρηση (και ποια όχι)
Σίγουρα για πολλούς είναι ένα όνειρο χρόνων και δυστυχώς για αρκετούς ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Μήπως ήρθε η ώρα να το τολμήσεις και να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση;
Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τα dos και τα don’ts που πρέπει να ακολουθήσουμε ή να αποφύγουμε αντίστοιχα, ώστε όχι μόνο να καταφέρουμε να ανοίξουμε μία επιχείρηση, αλλά να την πάμε και όσο ψηλά επιθυμούμε.
Μία πολύ σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε μελλοντικός επιχειρηματίας στον εαυτό του είναι «γιατί θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση».
Για ποιους λόγους, λοιπόν, θέλει κάποιος να ανοίξει τη δική του επιχείρηση;
Οι λόγοι είναι δύο:
1. γιατί θέλει να είναι κύριος του εαυτού του και να μην είναι υπάλληλος.
2. γιατί το αντικείμενο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί χρήζει δικής του επιχείρησης.
Στους ανθρώπους της πρώτης περίπτωσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως ένας επιχειρηματίας μπορεί να μην έχει προϊστάμενους, αλλά έχει εκατοντάδες ανθρώπους στους οποίους λογοδοτεί και φυσικά αυτοί είναι οι πελάτες του. Άρα, αν κάποιος απλά κουράστηκε να παίρνει εντολές, πρέπει πρώτα να διαχωρίσει αν αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή μία διαφορετική ενασχόληση και έπειτα να αποφασίσει αν θέλει πραγματικά να ανοίξει τη δική του επιχείρηση έχοντας την πλήρη ευθύνη της.
Τι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πριν θέσουμε την επιχείρησή μας σε λειτουργία;
-
Μια επιχείρηση είναι σχεδόν το ίδιο με το να έχει κάποιος παιδί.
-
Είναι μία απασχόληση που διαρκεί 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.
-
Από τη στιγμή που κάποιος θα βάλει το κλειδί στην πόρτα της επιχείρησής του, θα είναι ένα με αυτή και θα πρέπει να σκεφτεί πως τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να παγιωθεί στο χώρο, δεν θα μπορεί να ζητήσει ούτε άδεια, ούτε ρεπό από τον εαυτό του.
Θα πρέπει, επίσης, να υπολογίσει πως είναι αναμενόμενο τον πρώτο καιρό, να μην υπάρχουν έσοδα αλλά μόνο έξοδα τα οποία θα πρέπει να επενδύει στην ανέλιξη της επιχείρησης και τα μόνα ελάχιστα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τις ανάγκες της. Κοινώς, κάποιος πρέπει να έχει κάνει έναν πολύ καλό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες και τα τρέχοντα έξοδα του πρώτου καιρού από προϋπάρχοντα κεφάλαια.
Ποια είναι τα σημαντικότερα πρώτα βήματα και προϋποθέσεις για την έναρξη μίας επιχείρησης;
-
Να πιστέψετε στο προϊόν σας
Το αντικείμενο της επιχείρησής μας χρειάζεται να βασίζεται σε ένα προϊόν το οποίο όχι μόνο θα γνωρίζουμε απόλυτα, αλλά θα πιστεύουμε και απόλυτα. Αν δεν πιστέψουμε εμείς το προϊόν μας δεν θα πείσουμε κανέναν άλλον. Και αυτό μπορεί να ακούγεται ρομαντικό και φιλοσοφικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πρώτος κανόνας του μάρκετινγκ. «Έχουμε ένα προϊόν, το πιστεύουμε απόλυτα, το προωθούμε κατάλληλα και δημιουργούμε ανάγκη πώλησής του».
-
Να ξεκαθαρίσετε που απευθύνεστε
Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να ανοίξουμε μία startup επιχείρηση με αντικείμενο την προώθηση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων και να απευθυνθούμε σε περιοχές με χαμηλό τουρισμό. Ή να ανοίξουμε μία επιχείρηση με βιολογικά προϊόντα και να απευθυνθούμε σε επαρχιακά χωριά όπου το κάθε νοικοκυριό έχει τα δικά του προϊόντα. Πρέπει το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί κάποιος να στοχεύει σε συγκεκριμένες ανάγκες και να προωθηθεί κατάλληλα στις σωστές κατευθύνσεις.
-
Τεστάρετε το προϊόν σας
Πριν επενδύσετε χρόνο και χρήμα, φροντίστε να κάνετε έρευνα για το πού, πώς και πότε είναι κατάλληλο αυτό το προϊόν να βγει στην αγορά καθώς και το τί αντιδράσεις προκαλεί. Δοκιμάστε εικονικές προωθήσεις, δώστε προσφορές σε αυτούς που απευθύνεστε είτε είναι άτομα είτε επιχειρήσεις και μελετήστε τις αντιδράσεις τους. Το βήμα αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τις αδυναμίες του προϊόντος σας και να διορθώσετε ό,τι χρειάζεται από πολύ νωρίς και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος από το να ανοίξετε πλήρως την επιχείρησή σας και να εκτεθείτε.
-
Γνωρίστε τον ανταγωνισμό
Μιλήστε με τους «ανταγωνιστές», κάντε έρευνα για τις τιμές και τα προϊόντα τους. Δείτε που απευθύνονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε ιδέες αλλά και να δείτε που μειονεκτεί και που υπερτερεί ο ανταγωνισμός σας. Οι υγιείς επιχειρήσεις που είναι βασισμένες στον κώδικα ηθικής και δεν κοροϊδεύουν τους πελάτες τους πάντα θα έχουν εξέλιξη και δεν είναι ανάγκη να είναι κανένας μονοπώλιο. Υπάρχει χώρος για όλους.
-
Βρείτε χρηματοδότηση
Πλατφόρμες δωρεών (crowd funding), προγράμματα ΕΣΠΑ, ιδιώτες επενδυτές, ευρωπαϊκά κονδύλια, πλέον σήμερα αν κάποιος το ψάξει μπορεί να βρει εύκολα χρηματοδότηση για την επιχείρησή του χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί από κάποια τράπεζα ή από το οικογενειακό περιβάλλον. Μελετήστε, λοιπόν, καλά ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις των χρηματοδοτήσεων αυτών και ίσως καταφέρετε να ξεπεράσετε ένα τεράστιο εμπόδιο που όλοι βρίσκουν στην αρχή το όποιο δεν είναι άλλο από το αρχικό κεφάλαιο.
-
Βρείτε τους συνεργάτες σας
Η σωστή επιλογή συνεργατών μπορεί να φανεί σωτήρια και όχι μόνο στην αρχή μιας επιχείρησης αλλά και σε κάθε δυσκολία που θα συναντήσει στο μέλλον. Ψάξτε για συνεργάτες που συμμερίζονται την εργασιακή σας φιλοσοφία και φροντίστε να τους κάνετε να νιώσουν μέλη μιας ομάδας που αρχίζει κάτι όμορφο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει πλήρης αλληλοϋποστήριξη και αμοιβαία ωφελιμότητα.
Τι να μην κάνετε
Τα λάθη που μπορεί να γίνουν στην έναρξη μιας επιχείρησης είναι αμέτρητα και πολλά από αυτά δικαιολογημένα. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε, καθώς μπορεί να αποβούν μοιραία για την πορεία της επιχείρησής σας και μάλιστα από πολύ νωρίς. Ποια είναι αυτά;
-
Μην κάνετε μεγάλα βήματα
Σίγουρα από τη στιγμή που θα ανοίξετε την επιχείρησή σας η ανυπομονησία να φτάσετε στην κορυφή θα είναι τεράστια. Αυτό, όμως, είναι ένα σύνηθες λάθος, καθώς το να δοκιμάζετε και να επενδύετε συνεχώς, χωρίς την αναμονή των αποτελεσμάτων, μπορεί να αποβεί μοιραίο, αφού αποδεδειγμένα στην αρχή συμβαίνει το μεγαλύτερο χάσιμο χρημάτων εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας.
-
Μην επενδύετε πολλά σε πολυτελείς υπηρεσίες
Μόλις η επιχείρησή σας αποκτήσει μητρώο, θα σας τηλεφωνήσουν άπειρες επιχειρήσεις όπου θα σας παρέχουν διαφήμιση εδώ, προώθηση εκεί, συμμετοχή σε μια έκθεση λίγο παραπέρα, branding, νέες μακέτες και πολλά άλλα πράγματα που σίγουρα αποτελούν πειρασμό αλλά, δυστυχώς, απαιτούν πολύ χρήμα που εσείς στην αρχή δεν θα διαθέτετε. Το σωστό είναι να αρχίσετε προωθώντας το προϊόν σας ομαλά και μόλις αρχίζουν τα γρανάζια να δουλεύουν ομαλά να μπορέσετε να μπείτε και σε αυτά τα μονοπάτια
-
Μην αγνοείτε τον πελάτη
Το ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή τα μπατζάκια σας έχουν πάρει φωτιά και έχετε χίλιες νέες καταστάσεις να αντιμετωπίσετε, δεν πρέπει να νομίζετε όμως, πως ο πελάτης που θα σας χτυπήσει την πόρτα είναι υποχρεωμένος να περιμένει, έως ότου εσείς θα βρείτε τα πατήματά σας.
-
Μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητά σας
Εφόσον αρχίσατε την επιχείρηση ίσως διαπιστώσετε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο προσοδοφόρα όσο περιμένατε . Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο που θα έχετε δυσκολευτεί, θα μπείτε στον πειρασμό να υποβαθμίσετε την ποιότητα του προϊόντος σας μειώνοντας το κόστος. Μην το κάνετε αυτό. Η αγορά μπορεί να είναι μεγάλη μα ταυτόχρονα είναι και μια σταλιά, όταν πρόκειται για άσχημα νέα και παράπονα από στόμα σε στόμα που σίγουρα θα φτάσουν σε πιθανούς μελλοντικούς πελάτες και θα καταστρέψουν τη φήμη της επιχείρησης σας.
-
Μην παριστάνετε το αφεντικό
Το ξέρουμε πως εσείς είστε, μην κάνετε το λάθος, όμως, που κάνουν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες να το παίξατε αφεντικό (ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης) και να μην ιδρώσετε τη φανέλα σας απλά και μόνο γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας πιο κατάλληλο για δημόσιες σχέσεις και εντολές.
Ευχόμαστε καλή αρχή σε ό,τι και να αποφασίσετε και να θυμάστε πως κανένας δεν απέτυχε σε αυτό που αγαπά. Μερικοί άνθρωποι είναι γεννημένοι επιχειρηματίες, άλλοι καλλιτέχνες, άλλοι θέλουν να γυρνούν σπίτι τους,να κλείνουν την πόρτα και να ηρεμούν από οτιδήποτε τους θυμίζει δουλειά. Πάρτε, λοιπόν, τη μεγάλη αυτή απόφαση με καθαρό μυαλό και μη φοβάστε. Με μετρημένα και σοφά βήματα μπορείτε να πετύχετε πολλά!