Ποια τρόφιμα πρέπει απαραιτήτως να αγοράζουμε βιολογικά; Ποια τα πλεονεκτήματα;

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Στις μέρες μας τα βιολογικά προϊόντα, κυρίως τα τρόφιμα, βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των καταναλωτών. Κάποιοι θα έλεγαν ότι πρόκειται για άλλη μια τάση της εποχής που θα εξασθενήσει στην πορεία. 

Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε οτιδήποτε προέρχεται από τη φύση, συμπεριλαμβανομένων και των βιολογικών τροφίμων.

Είναι σημαντικό όσο μπορούμε η διατροφή μας να αποτελείται από καθαρά προϊόντα, χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων, ορμονών και διαφόρων άλλων στοιχείων, πρωτίστως για την υγεία μας και δευτερευόντως για περιβαλλοντικούς λόγους.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες τροφές προς κατανάλωση που θα πρέπει απαραιτήτως να είναι βιολογικές. Τέτοιες τροφές είναι αυτές, οι οποίες περιβάλλονται από λεπτό φλοιό, που σημαίνει ότι απορροφούν περισσότερα στοιχεία από τα χημικά προϊόντα που τους προστίθενται (π.χ. εντομοκτόνα). 

Τροφές με λεπτό φλοιό που καλό θα ήταν να τις αγοράζουμε από τα βιολογικά προϊόντα είναι τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, το μαρούλι και οι πατάτες. 

Άλλα τρόφιμα που καλό θα ήταν να τα αγοράζουμε όσο πιο βιολογικά γίνεται, είναι τα αβγά, το κρέας και το μέλι.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολλά. Αρχικά, όπως προαναφέρθηκε, είναι τρόφιμα τα οποία δεν παράγονται με χημικές ουσίες, ορμόνες κλπ., γεγονός που σημαίνει ότι είναι ωφέλιμες για την υγεία μας, καθώς σύμφωνα με κάποιες έρευνες είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σίδηρο μαγνήσιο κ.α. Ακόμα, η ποιότητά τους είναι εξαιρετική και αυτό φαίνεται κυρίως στη γεύση τους και στο άρωμά τους, που τις κάνουν ασύγκριτες.

Ένα επιπλέον, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των βιολογικών τροφίμων είναι ότι η παραγωγή τους,  συγκριτικά με την μαζική παραγωγή, είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον. Εφόσον δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες, αυτά δεν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ούτε επηρεάζουν την πανίδα, που έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα αυτά και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Διαβάστε επίσης: 5 συνήθειες που είναι καλό να αποφεύγεις όταν ψωνίζεις τρόφιμα


Αυτό, βέβαια, που θα πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πιθανόν να τα βρίσκουμε στην εποχή που παράγονται. Άλλα φρούτα και λαχανικά παράγονται τον χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας πρώτα. 

Ακόμα και η εποχή παραγωγής κάποιων τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο, διότι το προϊόν που η εποχή του είναι ο χειμώνας περιέχει ουσίες ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, με σκοπό να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε γρίπες, ιούς ή το κρύο. 

Από την άλλη, οι καλοκαιρινές τροφές  -σαφώς  περιέχουν βιταμίνες- αλλά βοηθούν και στην ενυδάτωση του οργανισμού μας λόγω της ζέστης.

Οι επιλογές βιολογικών τροφίμων, λοιπόν, είναι πολλές και άκρως υγιεινές για εμάς αλλά και το περιβάλλον. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας είναι να ενημερωνόμαστε και μικρές αλλαγές προς το καλύτερο!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Influence:

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία…