Ποια τα οφέλη της κατασκήνωσης;

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάμπινγκ είναι διασκεδαστικό και μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας αλλά και τη φύση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Παρακάτω είναι οι έξι ισχυροί λόγοι για τους οποίους η κατασκήνωση ωφελεί τη σωματική και ψυχική σας υγεία:

  • Το κάμπινγκ βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων μας

Η κατασκήνωση συχνά παρουσιάζει νέες εμπειρίες και δραστηριότητες, που θα χρειαστεί να επιλύσετε ή θα θέλατε να δοκιμάσετε αλλά δεν έχετε φτάσει ποτέ σ εκείνο το σημείο.

Πολλές φορές δηλαδή, οι σχετικές δραστηριότητες παρουσιάζουν κάποιες προκλήσεις, που δεν αντιμετωπίζονται καθημερινά, όπως το «πώς να δημιουργήσετε μια σκηνή», ή «η έλλειψη/ παράληψη ενός εξοπλισμού», όπου θα πρέπει να μεσολαβήσει σκέψη και έρευνα.

Ποια τα οφέλη της κατασκήνωσης;

Αυτό υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και εμπειριών μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλό μας υγιή. Ακόμα καλύτερα, μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, την ανάπτυξη και την ευτυχία.

  • Είναι ιδανικό για την παιδική εκπαίδευση

Το κάμπινγκ μπορεί να έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Και στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων και των άλλων τεχνολογιών, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό. Πολλά παιδιά είναι πιθανότατα πιο σίγουρα για το πως να περιηγηθούν στο google ή στο You Tube κ.ο.κ.ψάχνοντας για βίντεο Peppa the Pig, από το να περιηγηθούν στην εξοχή. 

Ωστόσο, το κάμπινγκ εισάγει τα παιδιά σε έναν εντελώς νέο κόσμο και τους ζητά να ξεπεράσουν τα νέα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Η έκθεση λοιπόν, σε ένα διαφορετικό σύνολο προκλήσεων, όχι μόνο διατηρεί τον εγκέφαλο των παιδιών υγιές, αλλά οδηγεί σε αυξημένες ευκαιρίες μάθησης.

  • Μπορεί να σας βοηθήσει στον ποιοτικό ύπνο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ διαπίστωσε ότι το κάμπινγκ μπορεί να επαναφέρει τα βιολογικά μας ρολόγια.

Εν ολίγοις, είναι αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης τεχνητού φωτός στην καθημερινή μας ζωή και του γεγονότος ότι το κάμπινγκ μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στον φυσικό κύκλο φωτόςσκοτεινού, ειδικά για όσους από εμάς δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν το πρωί.

Ποια τα οφέλη της κατασκήνωσης;

Η λήψη επαρκούς ύπνου θεωρείται εδώ και πολύ καιρό κρίσιμη για τη γενική υγεία και ευεξία μας. 

  • Αυξάνει την πρόσληψη βιταμίνης D.

Κατασκήνωση σημαίνει συχνά και περισσότερο χρόνο στον ήλιο. Και περισσότερες από αυτές τις ακτίνες σημαίνει επιπλέον βιταμίνη D, η οποία έχει πολλά οφέλη για εσάς, όπως τη βελτιωμένη ψυχική υγεία και διάθεση αλλά και την σωματική ευεξία, όπως την υγεία των οστών.

 Ωστόσο, όλα αυτά έρχονται με προειδοποίηση: Η άμεση έκθεση στον ήλιο πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται επαρκής προστασία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος.

  • Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη άσκηση

Εάν η καθημερινή σας ρουτίνα συνεπάγεται με πολλές υποχρεώσεις, οι πιθανότητες είναι οι ευκαιρίες άσκησής σας να είναι περιορισμένες. Πηγαίνετε λοιπόν για κατασκήνωση. 

Γιατί; Επειδή κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, θα εξερευνήσετε νέα περιβάλλοντα, ίσως να περιπλανηθείτε σε ένα κοντινό δασάκι ή λίμνη κ.τ.λ. με μυριάδες σωματικά και ψυχικά οφέλη, όπως την καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας και τη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας σας.

  • Σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Το κάμπινγκ λοιπόν, βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή σας. Όλα έχουν να κάνουν με τη σεροτονίνη, την υπέροχη χημική ουσία που παράγει το σώμα μας και που μας βοηθά να είμαστε πλήρως ευτυχισμένοι.

Έχουμε ήδη αγγίξει ορισμένους παράγοντες που βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει σεροτονίνη: περισσότερο ηλιακό φως, περισσότερο οξυγόνο και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Και όταν κάνετε κάμπινγκ, είναι πιθανό να σημειώσετε όλα αυτά τα κουτιά.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.