Ποιά τα εμπόδια για την εσωτερική σου αρμονία

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Μέσα από τον κύκλο σεμιναρίων «Believe In You: Ζήσε σε αρμονία με τον εαυτό σου», θα δούμε, πως αποκτάμε εσωτερική του αρμονία, βάζοντας τέλος στις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουμε.

Η εσωτερική αρμονία επιτυγχάνεται μέσα από 4 βήματα. Να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να τον αγαπήσεις, να αποβάλεις περιοριστικές πεποιθήσεις που σε εγκλωβίζουν σε έναν τρόπο σκέψης  και να αποφύγεις τις λάθος αποφάσεις για σένα.

Ποια είναι, όμως, μερικά από τα εμπόδια που στήνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας;

Τι κάνουμε λάθος;

Δε γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Ένα από τα βασικότερα εμπόδια είναι ότι δε γνωρίζουμε τον εαυτό μας σε βάθος. Δεν βλέπουμε τα δυνατά μας σημεία για να στηριχτούμε σε αυτά, δεν ξέρουμε τις αδυναμίες μας ή δε μπορούμε να τις αποδεχθούμε ή ακόμα παίρνουμε αποφάσεις που είναι κόντρα στις ίδιες μας τις αξίες. Η αυτογνωσία είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο βήμα για την εσωτερική αρμονία. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να είστε σε επαφή με τα θέλω και τα συναισθήματά σας.

Ποιά τα εμπόδια για την εσωτερική σου αρμονία

Συγχέουμε τις ανάγκες μας με τις ανάγκες των άλλων.

Ο καλύτερός σας φίλος, ο/η αδελφός/ή σας, η μητέρα σας δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και στόχους με εμάς, ούτε μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας για το τί θέλουμε και πιστεύουμε. Το να εκφράζετε και να υποστηρίζετε τις ανάγκες και τα θέλω σας είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις σχέσεις. 

Δεν οργανώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας. 

Το να περνάμε χρόνο με άλλα άτομα είναι ένας καλός τρόπος για να τους δείξουμε ότι μας ενδιαφέρουν, αλλά η εξοικονόμηση χρόνου για τον εαυτό μας πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική.

Προσπάθηστε να κάνετε χώρο μέσα στο πρόγραμμά σας, κάποια μικρά διαλλείματα, περίπου 15 λεπτά, όπου θα πρέπει να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. 

Αναπνεύστε. Τεντωθείτε. Διαλογιστείτε. Περπατήστε. Ακούστε λίγο μουσική.

Επιτρέπουμε στην αρνητικότητα να νικήσει.

Στην έντονη καθημερινή μας ζωή είναι εύκολο να επικεντρωνόμαστε στις απογοητεύσεις μας, είτε αυτό συνεπάγεται με μια κακή μέρα στη δουλειά, είτε με έναν φαινομενικά αδύνατο στόχο, είτε με μια κατάσταση που μπορεί να είναι εκτός ελέγχου μας.

Ποιά τα εμπόδια για την εσωτερική σου αρμονία

Σε εκείνες τις στιγμές καλό είναι να επικεντρώνεστε στα θετικά και σε αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, λόγω του μεγάλου φορτίου στρες της καθημερινότητας.  

Αλλά από τη στιγμή που συνειδητοποιήσουμε πως όλο αυτό πηγάζει από εμάς τους ίδιους, μπορούμε να θέσουμε και το θετικό αντίλογο.

Υποτασσόμαστε στους φόβους μας. 

Ο φόβος είναι μια έντονη ενστικτώδης συναισθηματική κατάσταση,  αλλά παρόλο αυτά δεν χρειάζεται να μας εμποδίσει να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Πρέπει να απελευθερωθείτε από αυτόν, με το να τον αποδεχτείτε και στην συνέχεια να τον ξεπεράσετε. 

Αντιμετωπίστε ό,τι σας ενοχλεί, ό,τι σας τρομάζει και “μιλήστε” του. Βρείτε λύσεις για κάθε αιτία και ανησυχία. Όσο περισσότερο ασκείστε σε αυτό, τόσο πιο φυσικά θα ξεπερνάτε τέτοια εμπόδια.

Λέμε στον εαυτό μας ότι το «τώρα» είναι «για πάντα». 

Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να αισθανόμαστε, πως έχουμε κολλήσει σε μια κατάσταση και πως δεν υπάρχει διαφυγή. 

Ποιά τα εμπόδια για την εσωτερική σου αρμονία

Νιώθετε πως έχετε κολλήσει σε ένα μέρος, που δεν σας κάνει, σε μια δουλειά που δεν είναι αυτό που θέλετε, σε μια σχέση που δεν θέλετε να μείνετε, σε μια παρέα που δεν σας ταιριάζει;

Όλοι βιώνουμε τέτοιες σκέψεις, ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι στο χέρι σας να αλλάξετε ορισμένες καταστάσεις. 

Δεν εφοδιαζόμαστε με ενέργεια. 

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να μας ικανοποιήσει σε μια αγχωτική ημέρα ή ακόμη και να μας βοηθήσει ψυχολογικά,  αλλά αποτελεί πάντα μια προσωρινή λύση. 

Είναι σημαντικό να θρέφετε το σώμα σας και αυτό που τρωτέ να σας κάνει να νιώθετε καλά και μέσα και έξω. 

Αποφύγετε λοιπόν, ανθυγιεινά γεύματα και τροφοδοτήστε το εαυτό σας με περισσότερα θρεπτικά για εσάς συστατικά.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.