Ποια μουσεία αξίζει να επισκεφτείτε στην Αθήνα

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Η Αθήνα, είναι μια σύγχρονη πόλη που έχει πολλά να μας δείξει, τόσο από το παρελθόν, όσο κι από το παρόν της. Θέλοντας να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που αφορούν στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην πόλη είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε κάποια μουσεία που πραγματικά αποτελούν κόσμημα τόσο για την πόλη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Και ξεκινάμε

  1. Μουσείο της Ακρόπολης– Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλέφωνο 210 9000 900

Το πιο σύγχρονο μουσείο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009. Αποτελεί δημιουργία του Γάλλο ελβετού αρχιτέκτονα  Μπερνάρ Τσουμί και του Έλληνα Μιχάλη Φωτιάδη.

Στο νέο μουσείο της Ακρόπολης θα ανακαλύψουμε τους θησαυρούς από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης, καθώς και ευρήματα που επεστράφησαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Το πιο γνωστό από αυτά, το κομμάτι μαρμάρου της μετόπης του Παρθενώνα που επέστρεψε από το μουσείο του Βατικανού.

Μπαίνοντας στο μουσείο έχουμε πλήρη οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή.

Ένα μουσείο έκτασης 25.000 m², εκθεσιακούς χώρους 14.000 m², τρεις ορόφους με μόνιμες εκθέσεις που χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα και στο πέμπτο επίπεδο καφέ εστιατόρια και πωλητήρια

Στο πρώτο επίπεδο τα ευρήματα από την Ακρόπολη. Ευρήματα από τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς νίκης και  το Ερέχθειο. Αλλά κυρίως θα θαυμάσετε τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες. Εντυπωσιακή επίσης η αίθουσα των αρχαϊκών έργων.

Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα και στον τρίτο όροφο ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει video με θέμα τον Παρθενώνα και τον διάκοσμο.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο με μετρό ή με λεωφορείο.

Τιμή ανά άτομο 5€,  ωράριο λειτουργίας Τρίτη – Πέμπτη 09.00-17.00 και Σάββατο Κυριακή 09.00- 20,00., την Παρασκευή 09.00-20.00  (για την χρονική περίοδο 1 Νοεμβρίου-31 Μαρτίου)

  1. Βιομηχανικό μουσείο φωταερίου-Πειραιώς 100, τηλέφωνο 210 3475 518

Άνοιξε τις πύλες του το 2013 και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ορόσημα της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στον χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι και στεγάζεται εκεί όπου από το 1857 βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδινε ενέργεια και φωτισμό στην Αθήνα για πάνω από 130 χρόνια.

Ο επισκέπτης γνωρίζει από κοντά μέσα από προβολές τις συνθήκες εργασίας στο παλιό εργοστάσιο, τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, τα παλιά μηχανήματα και τον εξοπλισμό, αλλά συγχρόνως μαθαίνει το ρόλο των επιχειρηματιών του τότε και την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδος.

Στον χώρο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες με κόστος 3 € επιπλέον και διάρκεια 45 λεπτά

Γενική είσοδος 1 €, ωράριο Τρίτη έως Κυριακή 10 το πρωί μέχρι οχτώ το βράδυ από 15 Οκτωβρίου έως 15 Απριλίου.

  1. Μουσείο Μπενάκη– Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλέφωνο 210 3671000

Πρόκειται για τον παλαιότερο μουσειακό οργανισμό της Ελλάδας, αλλά και ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της χώρας. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας απέναντι από τον κήπο του προεδρικού μεγάρου και τον  Εθνικό κήπο.

Στεγάζει πάνω από 40.000 έργα από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, από την περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την φράγκικη περίοδο και την οθωμανική κατοχή έως το 1821 και την ελληνική επανάσταση, και τέλος από την περίοδο της διαμόρφωσης του νεοελληνικού κράτους ως το 1922 τη χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής.

Το μουσείο έχει επεκταθεί σε νέο κτίριο στην οδό Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, το οποίο επίσης φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Το καφέ που υπάρχει στο κεντρικό κτίριο και λειτουργεί στον δεύτερο όροφο προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη το Λυκαβηττό και τον Εθνικό κήπο. Μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο κάθε Πέμπτη και Σάββατο που το μουσείο παραμένει ανοιχτό έως και τα μεσάνυχτα.

Ωράριο λειτουργίας Τετάρτη και Παρασκευή από τις εννιά το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα, Πέμπτη και Σάββατο από τις εννέα το πρωί έως τις 12 το βράδυ και την Κυριακή από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Γενική είσοδος 7 €. Ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη και την ημέρα  των μουσείων.

  1. Μουσείο Αυτκινήτου- Ιουλιανού 33-35 και Πατησίων τηλέφωνο 210 8816 187

Το μουσείο στεγάζεται στον μοντέρνο πολυχώρο Capitol mall και είναι φτιαγμένο για όλους όσους αγαπούν την αυτοκίνηση.

Άνοιξε το 2011 και έχει σχεδιαστεί με βάση τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του μουσείου  Guggenheim  της Nέας Υόρκης. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η σπειροειδής ράμπα.  Η συλλογή που φιλοξενεί το μουσείο αποτελούμενη από 310 αυτοκίνητα είναι συλλογή του ιδρύματος Θεόδωρου και Γιάννας Χαραγκιώνη και τα εκθέματα χρονολογούνται από το 1895 ως το 1980 περίπου. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που ανήκουν σε αυτή τη συλλογή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Rolls Royce του σερ Λόρενς Ολίβιε.

Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχει το αυτοκίνητο των  Flintstones στο οποίο μπορούν  και να φωτογραφηθούν και το οποίο βρέθηκε στο μουσείο από τα στούντιο του Χόλιγουντ.

Γενική είσοδος 8 €

Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης, Σάββατο 12.00-21.00, Κυριακή 11.00-18.00

  1. Νομισματικό Μουσείο-Πανεπιστημίου 12, τηλέφωνο 210 3632 057, 3612 834

Το νομισματικό μουσείο στεγάζεται σε ένα οικοδόμημα του 19ου αιώνα, που ήταν η κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα. Ιδρύθηκε το 1834, την ίδια χρονιά που συστάθηκε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην μόνιμη συλλογή του παρουσιάζεται η ιστορία του νομίσματος από τον έβδομου αιώνα π.Χ., έως και σήμερα. Στον πρώτο όροφο του μουσείου λειτουργεί πωλητήριο και στον κήπο του μουσείου λειτουργεί καφέ που αποτελεί μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας

Γενική είσοδος 3 €

Ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή από τις οχτώ το πρωί έως  τις τρεις το μεσημέρι.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και πολλά  ακόμα μουσεία που θα πρέπει να επισκεφθούμε στην Αθήνα, απλά εμείς επιλέξαμε αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλη την οικογένεια. Ελπίζουμε αυτή η μικρή γεύση να σας βοηθήσει στην επιλογή του καλύτερου προορισμού  για να γνωρίσετε την Αθήνα από την πολιτιστική και ιστορική της πλευρά.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr