Η πρόσφατη τραγωδία στην Κινέτα, τη Ραφήνα, το Mάτι και το Νέο Βουτζά φέρνει στην επιφάνεια μια ανησυχητική πραγματικότητα. Ενώ …
Ποια μορφή ασφάλισης χρειάζεστε;
Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποια μορφή ασφάλισης είναι απαραίτητη για εσάς και πού, πώς πρέπει να επενδύετε, διαβάστε παρακάτω.
Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, κανονικά, περνάει από πέντε στάδια:
α. Μετεφηβεία-ενηλικίωση (από 18 έως 25-30).
β. Δημιουργία οικογένειας (από 30 έως 40-45).
γ. Οικογένεια με μεγάλα παιδιά (από 40 έως 55-60).
δ. Πριν από τη συνταξιοδότηση (από 60 έως 65-70).
ε. Συνταξιοδότηση (από 65-70 και άνω).
Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις, το άτομο αντιμετωπίζει μεταβολές στο εισόδημά του και προσπαθεί να τις εξισορροπήσει ώστε να επιτύχει σταθερό επίπεδο κατανάλωσης.
– Ποιος θα σας βοηθήσει σε αυτό;
Σε αυτή την προσπάθεια βοηθάει η ασφάλιση. Δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόνοια του ανθρώπου να μεταθέσει σε κάποιον άλλο (ασφαλιστική εταιρεία), έναντι αμοιβής (ασφάλιστρο), την υποχρέωσή του να βρει διαθέσιμο ποσό ανά πάσα στιγμή στο μέλλον, όταν κάποιος κίνδυνος απειλήσει την πορεία του και το ταμείο είναι μείον. Αυτή η διαδικασία που σχεδιάζεται, λέγεται «χρηματοοικονομικός σχεδιασμός» (financial planning) και σκοπό έχει να ικανοποιήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα του καθενός ξεχωριστά.
– Ποια βασικά είδη ασφάλισης υπάρχουν;
- Ασφάλεια υγείας
– Αναγκαία; Βεβαίως, αν επιθυμείτε να αντεπεξέλθετε αξιοπρεπώς τη δύσκολη ώρα του προβλήματος υγείας σας.
-Είδη ασφαλίσεων υγείας: Υπάρχουν άπειρα προγράμματα για όλες τις ανάγκες (για επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες με συμμετοχή του ασθενή στο κόστος ή χωρίς κ.λπ.).
– Προσοχή: Στους όρους συμβολαίων πλέον δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα. Όμως, ακόμη κι αν ψάξετε στο Διαδίκτυο, είναι απαραίτητη η συνεργασία με επαγγελματία σύμβουλο που θα σας οδηγήσει στην εταιρεία με τις καλύτερες υποδομές και διαδικασίες.
– Συμβουλή: Ένας νέος, που σπάνια πάει σε γιατρούς, ίσως δεν είναι αναγκαίο να έχει full πρόγραμμα, αλλά μόνο νοσοκομειακό, ειδικά αν εργάζεται σε εταιρεία που παρέχει ομαδική κάλυψη υγείας. Αντίθετα, ένας οικογενειάρχης, με μικρά παιδιά ή ένας ηλικιωμένος πρέπει να έχει και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για τη νοσοκομειακή περίθαλψη μπορείτε να επιλέξετε πρόγραμμα με μικρή ποσοστιαία συμμετοχή δική σας στα έξοδα νοσηλείας (10-20%) ή άλλο με απαλλασσόμενο ποσό από την ασφαλιστική (1.000-2.000 ευρώ), δηλαδή επιβάρυνση δική σας στα έξοδα νοσηλείας μέχρι αυτό το ποσό. Αυτό προτείνεται αφενός γιατί το δημόσιο ταμείο σάς δίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία ένα ποσό ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης, αφετέρου γιατί κατεβάζετε το κόστος του προγράμματος αρκετά.
- Ασφάλεια ζωής
– Αναγκαία; Οπωσδήποτε, ειδικά αν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη ή μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Το κεφάλαιο κάλυψης το ορίζετε με βάση τις ανάγκες σας.
– Είδη ασφαλειών ζωής: Υπάρχουν αυτές που λήγουν μετά από κάποια έτη και σκοπό έχουν να καλύψουν μια συγκεκριμένη περίοδο με υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις ή αυτές που έχουν ισόβια διάρκεια και δημιουργούν αποταμίευση σε περίπτωση εξαγοράς, αλλά είναι πολύ ακριβότερες.
– Προσοχή: Πρέπει να ορίσετε σαφώς τους δικαιούχους στο συμβόλαιο για να μην υπάρχουν προβλήματα (συμβολαιογραφικά) όταν επέλθει ο κίνδυνος.
– Συμβουλή: Εκτός του ότι οι δικαιούχοι θα έχουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για να συνεχίσουν τη ζωή τους, έχετε σκεφτεί ότι ίσως είναι και ο πιο ανώδυνος οικονομικά τρόπος για να μεταβιβάσετε την ακίνητη περιουσία στα παιδιά σας; Αφού αποτιμήσετε το κόστος μεταβίβασης βάζοντας και κάτι παραπάνω – καθότι το μέλλον που πιθανόν προκαθορίζεται από το ελληνικό κράτος είναι αβέβαιο- ασφαλίζεστε για αυτό το ποσό χωρίς να πληρώσετε κάποιο φόρο. Όταν συμβεί το μοιραίο, οι δικαιούχοι παίρνουν το κεφάλαιο και, αφού πληρώσουν το φόρο που αναλογεί, λαμβάνουν την περιουσία στα χέρια τους.
- Ασφάλεια ανικανότητας
– Αναγκαία; Ανάλογα με το επάγγελμα που ασκείτε και τις υποχρεώσεις που έχετε. Ένας μισθωτός έχει τέτοιες παροχές από το ταμείο του, έστω και πενιχρές, ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας ελάχιστες.
– Είδη ανικανοτήτων: Υπάρχουν αυτές από ατύχημα ή ασθένεια, που μπορεί να είναι μερικές ή ολικές, προσωρινές ή και μόνιμες.
– Προσοχή: Τα έξοδα τρέχουν και ειδικά κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να σας εξαντλήσουν οικονομικά και δυστυχώς χωρίς σοβαρά θετικό αποτέλεσμα (πλήρη ίαση). Δίνονται ως μηνιαία παροχή είτε με εφάπαξ κεφάλαιο ή και τα δύο μαζί.
– Συμβουλή: Για να είναι οικονομικότερη η κάλυψη, συμφωνήστε να ξεκινάει η μηνιαία αποζημίωση μετά τον πρώτο μήνα από την ημέρα του συμβάντος, όταν τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.